Nincs hatékony padlófűtés jó szigetelés nélkül

Mint minden felületi fűtés, a padlófűtés is csak jól szigetelt házba ajánlott.  Radiátoros fűtés esetén ha fázunk, elegendő feljebb tekerni a fűtést. Padlófűtésnél ez a módszer sajnos nem működik, hiszen be kell tartanunk az ideális burkolat hőmérsékletet, ami 20-25 fok. Ettől többet nem szabad és nem is érdemes beállítani, hiszen  forró burkolaton lépkedni inkább kellemetlen. Egy rosszul szigetelt háznál a padlófűtés 35-40 fokos fűtőfolyadék hőmérséklete előfordulhat, hogy nehezen, vagy egyáltalán nem tudja kellőképp felfűteni a házat. Ha nem szeretnénk szigetelésre költeni, akkor célszerű más fűtési alternatíva után nézni.

Pince nélküli családi házaknál a homlokzati falak és a padlástér illetve mennyezet mellett az épület hatodik, határoló oldala a talajon fekvő padló. Ha az épület másik 5 oldalát szigeteljük, a padlót viszont nem, akkor egyértelmű, hogy ez lesz az épület hőszigetelésének leggyengébb pontja, és itt fog megszökni a fűtési energia. Nem véletlen a családi házak hőszigetelésének az az alapelve, hogy csak az épület teljes hőszigetelése vezethet a fűtési költségek jelentős mértékű megtakarításához. Teljes értékű padlófűtési rendszer csak megfelelően szigetelt aljzaton alakítható ki.

Milyen szigetelésekre lesz szükség?

Hőszigetelés

Elektromos fűtési rendszer kialakítása esetén minden helyiség önálló fűtéskörként funkcionál, saját vezérlővel (termosztáttal), így akár kombinált rendszerekben is lehet gondolkodni. Hőtechnikailag egyértelműen a padlófűtés a leghatékonyabb és legkomfortosabb megoldás, azonban a burkolatválasztásunk, a bútorozás és a személyes igényeink ezt nagyban befolyásolják.

padlófűtés szigetelesAz aljzat hőszigetelésnek az a feladata, hogy megakadályozza azt, hogy a szerelőbeton átvegye és elvezesse a megtermelt hőmennyiséget. A megfelelő minőségű lépésálló expandált (EPS ), extrudált (XPS) polisztirol vagy kőzetgyapot hőszigetelések kiválóan alkalmasak a fűtött aljzatok hőszigetelésére. A jelenlegi követelmény értékek eléréshez minimálisan 8-10cm rétegvastagság szükséges, azonban fűtött padlók esetében javasolt 10-15cm-ben készíteni az aljzat hőszigetelését. A hőtükör fólia nem javasolt padlóba helyezve, hiszen ott hőátadás történik, nem hővisszaverés, mint födém szigetelés esetében. Amennyiben nem megfelelő vagy egyáltalán nincs hőszigetelés az aljzatban, teljes értékű padlófűtés kialakítása nem ajánlott.

Vízszigetelés

Akár vizes rendszerű, akár elektromos rendszerű padlófűtést választunk, a megfelelő hő- és vízszigetelés elengedhetetlen. A megfelelő vízszigetelés, azaz a technológiai fólia megakadályozza, hogy a hőszigetelés átnedvesedjen és elveszítse hőszigetelő képességét. Érdemes a lépésálló hőszigetelés alatt és felett is elhelyeznünk, tekintve, hogy talajon fekvő födém esetén talajpára vagy talajnedvesség kerülhet a szerkezetbe. Ott minden esetben bitumenes vagy hegesztett pvc szigetelést kell alkalmazni. A padlófűtési rendszerrel ellátott épületek aljzatképzésének kivitelezése során különös figyelemmel kell kísérnünk a rétegrendek betartását.

Peremszigetlő sáv

 

Vagy más néven dilatációs szalag. A fűtött padlók hőmérséklete változik, az aljzat szerkezete a hő hatására kitágul. Ahhoz, hogy a falak ne legyenek kitéve a tágulás okozta nyomásnak, peremszigetelő sávot kell elhelyezni. A dilatációs szalag emellett meggátolja, hogy a fűtött szerkezet (aljzatbeton) közvetlenül érintkezzen a falakkal, így azok közvetlenül nem vezetnek el hőt (hőhídmentesítés), különösen fontos ez könnyűszerkezetes épületek esetében ahol az acél tartószerkezet akár az alaplemezig is vezetheti a hőt.

A jól kivitelezett szigetelés és a megfelelő padlófűtési rendszer kettősével kétség kívül hosszú távon kisebb vagyonokat spórolhatunk meg, miközben gond nélkül élvezhetjük az otthon melegét.

 

Mond el a véleményed, te hogyan szigeteled a padlód?