Chat with us, powered by LiveChat

Penész a lakásban.

Miért baj, ha penészes a falam?

A penész nem más, mint különböző gombafajok összefoglaló neve. És hogy miért is nem szeretjük? Egyrészt, mert esztétikai problémát jelent, amikor ott éktelenkedik az otthonunkban. Gyakran viszont előfordul, hogy olyan helyeken telepszik meg, ami nincs szem előtt, így alattomosan szennyezi a lakás levegőjét és rontja a benne élők egészségét. A penész szereti a magas páratartalmat és a hideg, nyirkos helyeket, így aztán általában a vizesblokkoknál jelenik meg, de előfordulhat, hogy a falon kezd kialakulni.

Mik a penész káros hatásai?

Sok minden okozhat allergiás tüneteket, de az egyik leggyakoribb – belterek esetében – a különféle penészgomba fajok megjelenése. Ezért, ha valakinek már hosszabb ideje tartó légúti panaszai vannak, ami nem oldódik meg, akkor érdemes penészgombára gyanakodni a környezetben. Amennyiben pedig ez a gyanú be is igazolódik, akkor természetesen mielőbb kezelni kell a helyzetet és meg kell szabadulni tőle.

A kellemetlen allergiás reakciókat a penészgomba spórái okozzák, amik a levegőbe kerülnek, az ott lakók pedig belélegzik azt. Ilyen reakciók lehetnek a köhögés, a viszkető bőr, szemvörösség, nehézlégzés és az orrdugulás.

A penészgombákon belül, a fekete penész az, ami a veszélyesebb kategória. A kiszáradása után ugyanis a levegőbe kerülnek a gomba spórái. Ezek a spórák pedig méreganyagokat tartalmaznak, és komolyabb problémákat is okozhatnak, mint például felsőlégúti vérzést.

Egy másik fajta penész, ami hasonló fekete telepek formájában látható, a Cladosporium. Ez az előzőnél jóval gyakoribb megjelenésű. Ennek a gomba spórái szintén allergének és leginkább az asztmásoknak okoz egészségügyi problémákat.

Peneszes Fal 1024x682

penészes fal

Amikor a falon fekete színű foltok jelennek meg, ott az Aspergillus-fajjal van dolgunk. Szintén hátrányosan hat azokra, akik immunhiányos problémával küzdenek. Allergén és méreganyagokat is termel, viszont nem ér el olyan koncentrációt a levegőben, ami betegséget okozna.

Láthatjuk tehát, hogy minden okunk meg van arra, hogy odafigyeljünk a penész problémára és kezeljük azt, mielőtt még kénytelenek lennénk elszenvedni a káros hatásait. Meg kell nézni, hogy mi okozza a helyzetet és azt kell megszüntetni. Lehet az ok például a fal nedvesedése. Ilyenkor először ezt a nedvesedést szüntetjük meg, majd ezt követően végezzük el a penésztelenítést. Erre megoldás például fertőtlenítő hatású festék. Aztán jöhet egy jó alapos takarítás, hogy a szétszórodott spórákat eltávolítsuk. Ennek a leghatékonyabb sorrendje a portörlés, amikor nedves ronggyal végig töröljük a bútorokat és minden olyan helyet, amihez esetleg nehezebb hozzáférni. Majd jön a szellőztetés, aztán a porszívózás és a felmosás.

Szellőztetés gyakrabban

Nagyon fontos, hogy rendszeresen szellőztessünk. Ezzel sokat tehetünk a penészesedés ellen. Itt most nem arra kell gondolni, hogy több helyen résnyire nyitva hagyjuk az ablakot. Az nem elég, mert így nem cserélődik rendesen a levegő. Tárjuk ki az ablakokat 5-10 percre. A legjobb, ha kereszthuzatot csinálunk. Ez alatt nagyon jól lecserélődik a használt levegő friss levegőre, és ennyi idő alatt nem is hűlnek le a felmelegített falak és bútorok.

Amikor pedig arra gondolunk, hogy hosszútávon hogyan tudjuk biztosítani magunk számára a penészmentes, egészséges környezetet, akkor figyelembe kell venni, hogy melyik az a fűtés típus, ami ezt leginkább támogatja. Az infrafűtés tökéletes megoldás ebből a szempontból is.

TIP: Tudtad, hogy az infrafűtéses lakásokban nincs penészes fal ? Az infrafűtés megemeli a falak hőmérsékletét, ez által kitolódik a harmat pont, csökken a falak nedvessége, és megszűnik ezzel a penész táptalaja.

Hasznos cikkek:

A poratka és a szálló por összefüggése, egészségre gyakorolt negatív hatásai

Az infraszauna jótékony hatásai

Fűtőfólia bemutató a Mapei szakember találkozón

Brutális elektroszmog van az Intelligens Fűtőfólia esetében? Nem, sőt akár nulla is lehet…