Infrafűtés tájékoztató

Hogyan tudsz teljesen képzetté válni infrafűtés témában.

Infrafűtés

Tóth Tamás - cégvezető, infrafűtés szakértő

“Jó szívvel ajánlom ezt a fűtési rendszert annak, aki meleg, komfortos és gazdaságos fűtést szeretne. Intelligens Fűtőfólia segítségével a Nap melege kerül otthonába.”

Infrafűtés

Itt találkozhattál velünk

Infrafűtés

Infrafűtés

HŐTERJEDÉS módjai

Az infrafűtés megértésében nagyon fontos tisztában lenni a hőterjedés módjaival. Ezek mindegyike megtalálható az összes fűtésrendszer esetében, bár más-más arányban. Egy radiátoros fűtés esetében inkább áramlás és vezetés van jelen, addig az infrafűtés esetében nagyobb részt sugárzásról beszélhetünk.

 • Áramlás
 • Vezetés
 • Sugárzás
Infrafűtés

áramlás:

Két rögzített pont közötti mozgás. Részecskék haladása két rögzített pont között.

Infrafűtés

vezetés – kondukció

Az energia közvetlen érintkezés segítségével terjed.

Infrafűtés

sugárzás 

Energia, amely hő, fény, vagy energiasugár formájában terjed.

Infrafűtés

INFRAVÖRÖS SUGÁRZÁS

infravörös sugárzás = Melegítő fény; a látható vörösnél sötétebb, nagyobb hullámhosszú fényenergia, amely hőt sugároz.

Nevét onnan kapta, hogy az elektromágneses hullámok sorában ez a hullámtartomány a látható fény „alatt” kezdődik. A látható fény legnagyobb hullámhosszal rendelkező tartománya a vörös. E sorban a „vörös alatt” következő hullámokat nevezték el infravörös sugaraknak.

Az infravörös sugárzás tehát az emberi szem számára láthatatlan, de a bőrünk melegként érzékeli. Tulajdonképpen ez kizárólag a napsugárzás meleget adó tartománya. Ezt az érzetet már mindannyian megtapasztalhattuk télen. Képzeljük el az érzést, amikor nagy hidegbe kilépünk, és a Nap sugarai melegítenek minket. Ezért van, hogy a síelő a mínusz fokok ellenére is egy pólóban tud síelni Napsütéses időben. 

Vagy gondoljunk arra, hogy hideg, de napsütéses időben egy autóban ülve szinte éget a nap melege. Ekkor érvényesül tisztán a Nap infravörös sugárzása. Az infrasugár a levegőt közvetítő közegként sese használja, így jelentős energiaveszteség nélkül áthaladva behatol a szilárd testekbe, és közvetlenül felmelegíti azokat.

Az elektomágneses spectrum

Az elektromágneses spektrum nagyon széles, és ennek egy kis tartományát foglalja el az infravörös sugárzás, közvetlenül a látható fény tartománya alatt.

infrafűtés, Infrafűtés

Az infravörös tartományok

Az infravörös sugárzásnak számos tartománnyal rendelkezik, és a felhasználás jellege is különböző. Minket a “hosszú hullámhosszú infravörös” sugárzás érdekel (8-14 mikróméter). Ez a tartomány használható az infrafűtés során. 

 • közeli infravörös sugárzás , amelyet az optikai kommunikációban használnak, pl. éjjellátó szemüvegek
 • rövid hullámhosszú infravörös sugárzás a telekommunikációban hasznosítják.
 • közepes hullámhosszú infravörös sugárzás felhasználása pl az infravörös önirányítású rakétáknál látható. 
 • hosszú hullámhosszú infravörös sugárzás, melyet gyakran hőérzékelőként emlegetnek, mert egy passzív hőképet alakít ki, melyhez szükségtelen külső fényforrás, vagy hő. 
 • távoli infravörös sugárzás

infrafűtés, Infrafűtés

Infrafűtés

Alexander Dzubaj - cégvezető, Maxeco - Európa

Hosszú éveken keresztül voltam egy hőszivattyú forgalmazó cég kereskedelmi igazgatója, miután megismertem az infrafűtést, be kellett látnom, ez a jövő, ezzel tudok a legtöbbet segíteni az embereknek. Jó volt a hőszivattyú, de jelen ismereteim alapján sose tudnak megtérülni a magas költségek.

 

Infrafűtés

Izsóf Péter - műszaki igazgató, Maxeco - Europa

15 éve foglalkozok infrafűtéssel. Magyarországon, és Európában több ezer főt képeztem ki az elmúlt években fűtőfólia témában. Szlovákiában a most végző gépészek nálam vizsgáznak az infrafűtéses tételekből. Kevés ember tud nálam többet erről a területről.

 

Infrafűtés

Tóth Tamás - cégvezető, infrafűtés szakértő

10 éve foglalkozok Magyarországon infrafűtéssel, Gyakorlatilag a Fűtőfólia fogalom az én nevemhez fűződik. Mindent láttam már ezen a piacon, és pontosan tudom, miért TILOS egy gyenge minőségű terméket beépíteni.

Infrafűtés

Infrafűtés, mint fűtési mód

Az Infravörös sugárzás felhasználása, mint infrafűtés, akkor indult, amikor a második világháború során a bombázó gépek fedélzetén ezzel melegítették a katonákat, hogy ne fázzanak (ez volt a fűtőpanelek és az infrapanelek elődje). Az idő előrehaladtával a technológia egyre kifinomultabb és hatékonyabb lett. 

Az infrafűtés lakossági felhasználása ma már széles körben elterjedt. Számos pozitív előnye ismert, legyen az a gazdaságosság, komfort, vagy az egészségre gyakorolt jótékony hatása. 

Infrafűtések típusai

 • infrapanelek
 • infra fűtőfilm
 • infra fűtőfólia
 • sötétsugárzók
Infrafűtés

Infrapanel

Az infrapanelek az infrafűtés jelenleg legelterjedtebb és legrégebbi változatai. Különböző teljesítményekben, méretekben és kialakításban léteznek. Felszerelése egyszerű, mely a falra és mennyezetre egyaránt történhet. Az infrafűtés ezen változata is közvetlenül sugárzó hővel fűt. Először az embert, majd a szobában található tárgyakat fűti fel. Légmozgás nincsen, így nem kavarja a levegőt. Önálló fűtésként is használható, de inkább kiegészítő fűtésként javasolt. Léteznek tükör infrapanelek, ami kifejezetten fürdőszobákba lehetnek jó megoldások.

Infrapanel felhasználási lehetőségei.

 • Fürdőszobák, lakások fűtése
 • Irodák fűtése
 • Templomok esetében is hasznos lehet
 • Gyerekszobák  esetében is kiváló fűtési megoldás
 

Infra fűtőfólia /fűtőfilm

Az infrafűtés ezen családja különböző szélességekben (50-100 cm) és teljesítményekben (25w/m2 – 400 W/m2) érhető el. Fűtőfólia és fűtőfilm szavak közt nincs különbség, az infrafűtés forgalmazók  különböztetik meg termékeiket a megnevezéssel. A fűtőfilm/fűtőfólia teljesítményét minden esetben az épület energia vesztesége határozza meg. A megfelelő komfort eléréséhez a megfelelő teljesítmény kiválasztása szükséges. A fűtőfóliák/fűtőfilmek között a különbség a generációkban van (árak is tükrözik), önszabályzó tulajdonsággal rendelkeznek-e  a termékek.

Infrafűtés

Fűtőfólia / Fűtőfilm generációk közötti különbség

Első, második generációs fűtőfilm /fűtőfólia hiányosságai

A 2015 előtt gyártott fűtőfóliák esetében nagy figyelmet kellett fordítani a bútorok megfelelő elhelyezésére. Legalább 4-5 cm-es légrést kellett hagyni a bútorok alja és a padló között, hogy a fűtés során keletkezett energia ne rekedjen meg. Amennyiben ezt elkerülték, akkor a parketta élettartama drasztikusan csökkent a túlhevülés miatt. Ezen a termosztátok megfelelő beállítása se segített.

Előre meg kellett határozni a bútorok helyét, hogy számolni lehessen a fűtetlen területtel. Ez a későbbiekben ellehetetlenítette az átrendezést.

Az első generációs fóliában a szalagok nem voltak egymással összekapcsolva. Ezek a fóliák üzemeltetése nem megbízható. Az elektromos áram vezetésére használt réz és ezüst csíkok kevésbé optimálisan vannak egymáshoz rögzítve, így elektromos ív (kisülés) keletkezik, ami a fűtőfólia ezen részét tönkreteheti, és működése megszűnik, használhatatlanná válik.

A PET fólia minősége meg sem közelíti a mostani technológiáét. Ez a fűtőfólia / fűtőfilm akár a szerelés közben is károsodhat.

Szélsőséges esetben, akár balesetet is okozhat.