Infrafűtés tájékoztató

Hogyan tudsz teljesen képzetté válni infrafűtés témában.

Infrafűtés

Tóth Tamás - cégvezető, infrafűtés szakértő

“Jó szívvel ajánlom ezt a fűtési rendszert annak, aki meleg, komfortos és gazdaságos fűtést szeretne. Intelligens Fűtőfólia segítségével a Nap melege kerül otthonába.”

Infrafűtés

Itt találkozhattál velünk

Infrafűtés

Infrafűtés

HŐTERJEDÉS módjai

Az infrafűtés megértésében nagyon fontos tisztában lenni a hőterjedés módjaival. Ezek mindegyike megtalálható az összes fűtésrendszer esetében, csak más-más arányban. Egy radiátoros fűtés esetében inkább áramlás és vezetés van jelen, addig az infrafűtés esetében nagyobb részt sugárzásról beszélhetünk.

 • Áramlás
 • Vezetés
 • Sugárzás
Infrafűtés

áramlás:

Két rögzített pont közötti mozgás. Részecskék haladása két rögzített pont között.

Infrafűtés

vezetés – kondukció

Az energia közvetlen érintkezés segítségével terjed.

Infrafűtés

sugárzás 

Energia, amely hő, fény, vagy energiasugár formájában terjed.

Infrafűtés

INFRAVÖRÖS SUGÁRZÁS

infravörös sugárzás = Melegítő fény; a látható vörösnél sötétebb, nagyobb hullámhosszú fényenergia, amely hőt sugároz.

Nevét onnan kapta, hogy az elektromágneses hullámok sorában ez a hullámtartomány a látható fény „alatt” kezdődik. A látható fény legnagyobb hullámhosszal rendelkező tartománya a vörös. E sorban a „vörös alatt” következő hullámokat nevezték el infravörös sugaraknak.

Az infravörös sugárzás tehát az emberi szem számára láthatatlan, de a bőrünk melegként érzékeli. Tulajdonképpen nem más, mint a napsugárzás meleget adó tartománya. Ezt az érzetet már mindannyian megtapasztalhattuk télen. Képzeljük el az érzést, amikor nagy hidegbe kilépünk, és a Nap sugarai melegítenek minket. Ezért van, hogy a síelő a mínusz fokok ellenére is egy pólóban tud síelni Napsütéses időben. 

Vagy gondoljunk arra, hogy hideg, de napsütéses időben egy autóban ülve szinte éget a nap melege. Ekkor érvényesül tisztán a Nap infravörös sugárzása. Az infrasugár a levegőt, mint közvetítő közeget nem használja, így jelentős energiaveszteség nélkül áthaladva behatol a szilárd testekbe, és közvetlenül felmelegíti azokat.

Az elektomágneses spectrum

Az elektromágneses spektrum nagyon széles, és ennek csak egy kis tartományát foglalja el az infravörös sugárzás, közvetlenül a látható fény tartománya alatt.

infrafűtés, Infrafűtés

Az infravörös tartományok

Az infravörös sugárzást több részre osztották, és a felhasználás jellege is különböző. Minket csak a “hosszú hullámhosszú infravörös” sugárzás érdekel (8-14 mikróméter). Ez az a tartomány, amit az infrafűtés során fel lehet használni. 

 • közeli infravörös sugárzás , amelyet az optikai kommunikációban használnak, pl. éjjellátó szemüvegek
 • rövid hullámhosszú infravörös sugárzás a telekommunikációban hasznosítják.
 • közepes hullámhosszú infravörös sugárzás felhasználása pl az infravörös önirányítású rakétáknál látható. 
 • hosszú hullámhosszú infravörös sugárzás, melyet gyakran hőérzékelőként emlegetnek, mert egy passzív hőképet alakít ki, melyhez nem kell külső fényforrás, vagy hő. 
 • távoli infravörös sugárzás

infrafűtés, Infrafűtés

Infrafűtés

Alexander Dzubaj - cégvezető, Maxeco - Európa

Hosszú éveken keresztül voltam egy hőszivattyú forgalmazó cég kereskedelmi igazgatója, miután megismertem az infrafűtést, be kellett látnom, ez a jövő, ezzel tudok a legtöbbet segíteni az embereknek. Jó volt a hőszivattyú, de jelen ismereteim alapján nem tud megtérülni a magas beruházás.

 

Infrafűtés

Izsóf Péter - műszaki igazgató, Maxeco - Europa

15 éve foglalkozok infrafűtéssel. Magyarországon, és Európában több ezer főt képeztem ki az elmúlt években fűtőfólia témában. Szlovákiában a most végző gépészek nálam vizsgáznak az infrafűtéses tételekből. Kevés ember tud nálam többet erről a területről.

 

Infrafűtés

Tóth Tamás - cégvezető, infrafűtés szakértő

10 éve foglalkozok Magyarországon infrafűtéssel, Gyakorlatilag a Fűtőfólia, mint fogalom az én nevemhez fűződik. Mindent láttam már ezen a piacon, és pontosan tudom, miért nem szabad egy gyenge minőségű terméket beépíteni.

Infrafűtés

Infrafűtés, mint fűtési mód

Az Infravörös sugárzás felhasználása, mint infrafűtés nem új keletű dolog. A második világháború során a bombázó gépek fedélzetén ezzel melegítették a katonákat, hogy ne fázzanak. Az idő előrehaladtával a technológia egyre kifinomultabb és hatékonyabb lett. 

Az infrafűtés lakossági felhasználása ma már széles körben elterjedt. Számos pozitív előnye ismert, legyen az a gazdaságosság, komfort, vagy az egészségre gyakorolt jótékony hatása. 

Infrafűtések típusai

 • infrapanel
 • infra fűtőfilm
 • infra fűtőfólia
Infrafűtés

Infrapanel

Az infrafűtés jelenleg legelterjedtebb és legrégebbi változata. Különböző teljesítményekben, méretekben és kialakításban létezik. Felszerelése egyszerű, mely a falra és mennyezetre egyaránt történhet. Az infrafűtés ezen változata is közvetlenül sugárzó hővel fűt. Először az embert, majd a szobában található tárgyakat fűti fel. Légmozgást nem okoz, így nem kavarja fel a levegőt. Önálló fűtésként is használható, de inkább kiegészítő fűtésként javasolt.

Infrapanel felhasználási lehetőségei.

 • Fürdőszobák, lakások fűtése
 • Irodák fűtése
 • Templomok esetében is hasznos lehet
 • Gyerekszobák  esetében is kiváló fűtési megoldás
 

Infra fűtőfólia /fűtőfilm

Az infrafűtés ezen családja különböző szélességekben (50-100 cm) és teljesítményekben (25w/m2 – 400 W/m2) érhető el. Fűtőfólia és fűtőfilm szavak közt nincs különbség, az infrafűtés forgalmazók  különböztetik meg termékeiket a megnevezéssel. A fűtőfilm/fűtőfólia teljesítményét minden esetben az épület energia vesztesége határozza meg. A megfelelő komfort eléréséhez a megfelelő teljesítmény kiválasztása szükséges. A fűtőfóliák/fűtőfilmek között a különbség a generációkban van, önszabályzó tulajdonsággal rendelkezik a termék vagy nem.

Infrafűtés

Fűtőfólia / Fűtőfilm generációk közötti különbség

Első, második generációs fűtőfilm /fűtőfólia hiányosságai

A 2015 előtt gyártott fűtőfóliák esetében nagy figyelmet kellett fordítani a bútorok megfelelő elhelyezésére. Legalább 4-5 cm-es légrést kellett hagyni a bútorok alja és a padló között, hogy a fűtés során keletkezett energia ne rekedjen meg. Amennyiben ez nem történt meg, a parketta vagy a bútorok élettartama drasztikusan csökkenhetett a túlhevülés miatt.

Előre meg kellett határozni a bútorok helyét, hogy számolni lehessen a fűtetlen területtel. Ez a későbbiekben ellehetetlenítette az átrendezést.

Az első generációs fóliában a szalagok nem voltak egymással összekapcsolva. Ezek a fóliák üzemeltetése nem megbízható. Az elektromos áram vezetésére használt réz és ezüst csíkok nem optimálisan vannak egymáshoz rögzítve, így elektromos ív (kisülés) keletkezik, ami a fűtőfólia ezen részét tönkreteheti, és nem működik.

A PET fólia minősége meg sem közelíti a mostani technológiáét. Ez a fűtőfólia / fűtőfilm akár a szerelés közben is károsodhat.

Szélsőséges esetben, akár balesetet is okozhat.

Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés

1.990 Ft /m2-től kapható

Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés

Intelligens, önszabályzós 3. generációs Fűtőfólia

Az önszabályozás valójában, PTC (Pozitiv temperature coeficient), ami azt jelenti, hogy a növekvő hőmérséklettel emelkedik a szénpaszta ellenállása is. A növekvő ellenállás teljesítmény csökkenést okoz, és a kisebb ellenállás kevesebb infrafsugarat, kevesebb meleget ad.

Az önszabályozás átlagosan 25 % energia megtakarítást tesz lehetővé a nem önszabályzó infra fóliával szemben. A termosztát bekapcsoláskor a fólia maximális teljesítménnyel indul, majd az idő viszonyában emelkedik a fólia hőmérséklete, és az önszabályozás következményében csökken a fólia teljesítménye, míg a termosztát kikapcsol.

A másik nagyon fontos előnye az önszabályozó intelligens fűtőfóliának a BIZTONSÁG. Ezzel a fűtőfilmmel, minden korábbi baleset elkerülhető, és nyugodtan aludhatnak az ott lakok.

Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés

Miért fogyaszt kevesebbet az Intelligens Fűtőfólia más fűtőfilmhez képest:

Izsóf Péter – Maxeco cégcsoport műszaki igazgatója , Magyar Építész Kamara által jóváhagyott akreditált képzés oktatója infrafűtés témában

Minden fűtőfilm / Fűtőfólia infra fűtésként működik?

Határozottan nem! Léteznek, olyan fűtésrendszerek, amik vékony, fólia/film kialakításúak, de nem sugárzó hőt (infra sugarakat) állítanak elő, hanem egyszerű hőátadással működnek. Magyarországon nagy infrafűtést forgalmazó cég is így nyilatkozik a saját 2005-től 4 típus generáción át fejlesztett fűtőfilm padlófűtés rendszeréről:

 

 

Nagyon fontos beruházóként, kivitelezőként pontosan tájékozódni, mit tud az a fűtésrendszer, amit beépít. A hasonló kinézetű fűtőfilm műszakilag teljesen más hatékonysággal működik. Ez a különbség megbízhatóságban, élettartamban, és fogyasztásban is eltérő. 

Zoltán negatív tapasztalata egy olcsóbb fűtőfilm fűtésrendszerrel

Zoltán részére elkészítettük a műszaki javaslatunkat, majd ezt követően a belsőépítész talált az interneten olcsóbb terméket, amit be is építettek mennyezetfűtésként a tetőtérbe. Zoltán 2 hét elteltével felkeresett minket az irodába, hogy megossza tapasztalatát velünk, és érdeklődött, hogy ennyire rossz az infrafűtés? Nem melegíti fel a lakást 15 foknál jobban. Kimentünk ellenőrizni, mi került beépítésre, mivel ilyet saját infra fűtésrendszerünknél még nem tapasztaltunk. 

A felmérést követően kiderült, hogy az olcsó fólia fűtés, nem infra, és ez okozza a kellemetlenséget. Zoltánnak átdolgoztuk gyorsan a műszaki javaslatunkat, a korábbi mennyezetfűtés helyett gyorsan kialakítottunk egy padlófűtés megoldást laminált parketta alá. A padlófűtés kivitelezése pár nap alatt megtörtént burkolással együtt. Zoltán a telepítés napján már elégedetten hívott, hogy a két fűtésrendszer teljesen más meleget és komfortot biztosít, most már teljesen elégedett az infrafűtés hatékonyságával.

Következtetés: Minden esetben pontosan kérj felvilágosítást a termékről, beépítési lehetőségéről, referenciákról, nem szabad csak a fűtés árát nézni.

Mitől tud az infra fűtőfóliánk padlófűtés esetén is infrafűtésként működni?

Ennek a jelenségnek a megmagyarázásához a fizikát kell elővenni. Itt van azonnal 2 alapfogalom.

Emisszivitás: Az anyagok hővezetési és hővisszatükrözödését határozza meg.

Fekete test: Viszonyítási pont. Ez olyan ideális tulajdonságokkal rendelkező test, ami a valóságban nem létezik. Csak mint viszonyítási pontként használják.

Az ideális tulajdonságok: A fekete testre kisugárzott infrasugarak 100 %-át elnyelik, 0 % át verik vagy tükrözik vissza. Majd a forrás kikapcsolása után az elnyelt IR (infra) energia 100 % át visszasugározák, és a 0 % marad meg a testben hő energiaként. Ennek az együtthatónak nincs mértékegysége, értéke = 1.0

Az összes többi körülöttünk fellelhető tárgy, anyag emiszivitása (a valóságos testek sugárzás kibocsátó képessége)  ennél kisebb.

Lásd a következő táblázatban: 

Infrafűtés

Fontos tudni: Minél kisebb az emiszivitás, annál több IR (infra) energiát ver vissza, minél nagyobb, közelebb az 1 egészhez, annál több IR energiát nyel el és ver vissza. pl. nyáron a városban a beton rengeteg , aszfalt , mind visszasugározza az infrát.

 1. beton esetében az emiszivitás 0,95 . A sugárzás 95 %-át elnyeli , majd változatlan formában és frekvenciába újra kibocsátja. Az 5 % energia az nem veszik el, hanem konduktív (vezetéssel átvett hőként) jelenik meg (felmelegszik a beton). Ebben az esetben a beton vastagsága nem befolyásolja a sugárzás áteresztő képességet, csak a felfűtési időt.

A burkolatok választásánál van ennek nagy jelentősége, milyen anyag kerül a fűtési rendszerünkre. pl. a klasszikus padlófűtés esetében a lépészaj csökkentő anyag egy alumíniummal kasírozott lap. Ebben az esetben az alumínium az alacsony emiszivitásnak köszönhetően az alulról érkező hő és infra energia nagy részét visszaveri, nem engedi tovább. A hő terjedés csak kondukcióval (hővezetéssel) történik. Az ilyen anyagok nem alkalmasak az infrarfűtés  esetében.

Fűtőfólia – fűtőfilm előnyei 

Különösen vékony kialakításának köszönhetően könnyen telepíthető problémás helyekre is a fűtőfólia

Egészséges az emberi szervezet számára biológiailag optimális meleget sugároz

Igazoltan antibakteriális hatású a fűtőfilm

Gyors kivitelezési idő

Rövid felfűtési idő

Javítja a levegő minőségét

Széleskörűen használható

Gazdaságos fűtési rendszer

Kedvező beruházási költség, más fűtésrendszerekhez képest

Komfortos meleg a lakásban

Komfort

A intelligens infrafűtésünk magas színvonalú komfortos fűtést, kívánt hőmérsékletet biztosít nem csak a lakásban, a házban vagy lakóhelyiségben, hanem szállodában, étteremben, kávéházban, üzletközpontban vagy irodaépületben, óvodában, kórházban, hétvégi házban, sportlétesítményben, mezőgazdasági építményben és minden olyan helyen, ahol szükség van melegre. Nem szárítja a levegőt, és nincs szálló por.

Gazdaságosság

Az elektromos fűtőfólia hatékonysága többszöröse, más elektromos fűtéseknek. Nagyon alacsony üzemeltetési költség, karbantartást nem igénylő rendszer, gyors felfűtési idő, pontos vezérlés, hosszú élettartam, minőségi meleg,

Egészség

Az infravörös sugárzást többféle hullámhosszúságú tartomány alkotja. Az ember számára a legértékesebb a távoli infravörös sugárzás. A harmadik generációs infra fűtőfólia által kibocsátott sugárzás hullámhossza azonos az emberi szervezettel, ezért saját hullámhosszú sugárzásként érzékeljük ezt. A modern és gazdaságos fűtés technológia a szervezetünk számára biológiailag optimális, egészséges hő forrás. Javítjuk a helyiségek levegőminőségét: A 30 perces intervallumokban elvégzett kísérlet alapján megállapítást nyert, hogy ez az elektromos fűtőfólia 2 óra leforgása alatt 81 %-ra javítja a levegőminőséget. Ezen kívül a fóliával fűtött helyiségben szervezetünkre jótékony hatású légkör alakul ki, a levegő megtartja nedvességtartalmát, a levegő nem lesz száraz.

Felhasználási lehetőségek

Padlófűtés, mennyezetfűtés, falfűtés vagy csak kiegészítőfűtés. Fólia 0,5 mm vastagságának köszönhetően, szinte bármilyen helyre telepíthető.

Fűtőfólia , fűtőfilm kivitelezési lehetőségei

Padlófűtés

Infrafűtés

Falfűtés

Infrafűtés

Mennyezetfűtés

Infrafűtés

Infrafűtés, mint padlófűtés

A következő videóban egy infrafűtéses padlófűtés kialakítását mutatjuk be Balmazújvárosban. A videóban lépésről-lépésre végig kisérhetőek az előkészületi munkák, a fűtőfólia telepítés szakaszai, és a felhasznált anyagok bemutatása. A forgatást a TV2 Szépítők műsora készítette.

Kivitelezési munkák közel 60%-át a padlófűtés teszi ki, mint fűtési rendszer. Az infra fűtőfólia nagy előnye, hogy gyorsan telepíthető, kicsi a fűtésrendszer magassága, és kedvező a beruházási költsége.

A padlófűtés ezen változatának nagy előnye, hogy a hagyományos padlófűtéssel ellentétben nem alakul ki szállópor, így a légúti betegségekben szenvedőknek egészséges környezetet biztosít.

Megfelelő rétegrend mellett, bármilyen burkolat kialakítható padlófűtésként (hidegburkolat, lamináltparketta, szőnyeg, hajópadló…)

Szakszerű telepítés mellett a káros sugárzás kibocsátása a rendszernek minden hazai jogszabályban meghatározott határértéken belül van, alacsonyabb, mint egy baby őr vagy mobiltelefon sugárzása. Igény esetén szinte nullára is csökkenthető.

Az infrafűtés egyenletesebb hőeloszlást biztosít az egész lakásban, kisebb a hőmérséklet különbség a padló szintjének hőmérséklete és a magasabb levegő között, mint más padlófűtés esetén. Az infrasugárzásnak köszönhetően nem csak, hogy gazdaságosabb, hatékonyabb, de az emberi szervezetre jótékony hatással bíró hullámhosszt is kibocsát, antibakteriális hatása igazolt. Emellett nem fűti túl a padlót és a port sem kavarja, nem képez úgy porréteget, mint ahogyan az a szokványos padlófűtésnél bizony előfordulhat, mivel nem okoz légmozgást.

Az új, harmadik generációs fűtőfólia önszabályzó tulajdonsággal rendelkezik,  ami segít megvédeni a burkolatot és a lakásban található berendezéseket. Intelligens tulajdonsága a fogyasztásban is megmutatkozik, hisz 15-20 %-al gazdaságosabban tud működni, más fűtőfilmekhez képest. 

A fűtőfólia telepíthető vizes és száraz helységekben egyaránt, és nem kell külön figyelembe venni a bútorok elhelyezkedését, intelligens tulajdonsága visszaveszi a teljesítményt, ha valami szigetelné, korlátozná a hő leadó képességét.

Infrafűtés

Infra padlófűtés teljesítménye

 

Az intelligens fűtőfólia teljesítménye hasonló a többi elektromos fűtésrendszerhez képest, viszont a végső hatékonysága sokkal magasabb a megfelelő egyenletes hősugárzásnak köszönhetően.

A tulajdonságainak köszönhetően ez az infra fűtésirendszer képes eltávolítani a falakból a nedvességet, megszünteti a penész kialakulásának lehetőségét, nem fűti túl a padlót, nem szárítja a levegőt, nem kavarja a port, ezáltal egészséges padlófűtés lesz a lakásban. 

Rétegrend padlófűtés esetén

 

A fűtőfilm kivitelezéséhez egy sík felületet kell kialakítani. Ez lehet egy hungarocell szigetelés, ha később beton megy a fűtésrendszerre, vagy egy már kész beton felület, vagy akár a korábbról megmaradt parketta is lehet fogadó felület.

Az infrafűtést kivitelező cég 3 réteget telepít a lenti rétegrendből. Alsó rétegként a teljes felületen egy hőtükör lerakása történik, majd erre érkezik a fűtőfólia 60-70 %-os fedésben, majd legfelül a fűtésrendszert egy párazáró fóliával borítják le.

A részletes infrafűtés rétegrendeket fűtőfólia esetében a következő képek mutatják be, a legfelső burkolat szerint megkülönböztetve. 

Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés

Hidegburkolat
Csempe ragasztó
Vagy 5-4 cm beton, vagy rigirdúr száraz exctrit
Földelő háló
Párazáró fólia
Inteligens fűtőfólia
5mm hőtükör
Szigetelés (pl.: lépésálló hungarocell)
Beton

Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés

Laminált parketta
Iszappapír
Beton vagy rigidúr (nem kötekező csak lehetőség)
Földelő háló
Párazáró fólia
Inteligens fűtőfólia
5mm hőtükör
Szigetelés (pl.: lépésálló hungarocell)
Beton

Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés

Hajópadló
Beton vagy rigidúr (nem kötekező csak lehetőség)
Földelő háló
Párazáró fólia
Inteligens fűtőfólia
5mm hőtükör
Szigetelés (pl.: lépésálló hungarocell)
Beton

Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés

Szőnyeg vagy pvc padló és a hajópadló is ugyan ez
Beton vagy rigidúr (nem kötekező csak lehetőség)
Földelő háló
Párazáró fólia
Inteligens fűtőfólia
5mm hőtükör
Szigetelés (pl.: lépésálló hungarocell)
Beton

Erzsébet véleménye a Fűtőfóliáról

Erzsébetet egy év elteltével látogattuk meg infrafűtéses lakásában. A villanyhálózatot bővíteni kellett kivitelezés előtt. Természetesen Erzsébetben is megvoltak a szokásos félelmek, de ennyi idő elteltével teljes mértékben elégedett a fűtőfólia kivitelezésével.

Hallgasd meg Erzsébetet a videóban!

Infra mennyezetfűtés

Napjainkban egyre gyakoribb fűtésrendszer a mennyezetfűtés, mint infrafűtés. Ennek oka a kis helyigény, és a gyors telepítés.

Ebben a videóban lépésről lépésre követheted végig egy infra mennyezetfűtés kialakítását fűtőfólia segítségével.

Mennyezetfűtés előnyei

A legfontosabb, hogy a mennyezetfűtés esetében nem veszítünk a belmagasságból.  A mennyezetet nem fedik bútorok, így a fűtőfelület teljes mértékben használható fűtőfólia telepítésre. Mivel a plafon szabadon van, utólagosan is könnyedén kialakítható a mennyezetfűtés. Kis lakásokban ezzel rengeteg helyet lehet spórolni, ugyanis nincs szükség fűtőtestekre. A mennyezetfűtés lényegében láthatatlan, így a legesztétikusabb fűtési módok közé tartozik.

Egyenletes hőeloszlás és a kimagasló komfortérzet biztosított, mindez ráadásul különösen gazdaságos módon. A hagyományos padlófűtéssel ellentétben a mennyezetfűtés nem keringteti a lakásban található port, így sokkal egészségesebb környezetet képes teremteni.

Felújítás előtt áll? Nem szeretne a padlófűtés miatt felbontani a jelenlegi burkolatot? A mennyezetfűtéssel ez mind elkerülhető. Ez ugyanis jóval egyszerűbb és kevésbé időigényes folyamat– gyakorlatilag nincs olyan érv, ami ellene szólhatna. Az igazán esztétikus, rejtett kialakítás érdekében a fűtőfóliát álmennyezet felé szereljük fel.

Az infra mennyezetfűtés jó megoldás lehet irodákba, hotelszobákba, vagy nyaralókba, ahol nem kell folyamatosan fűteni, és gyorsan kell elérni a komfortos meleget.

Rétegrend mennyezetfűtés esetén

Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés

Gipszkarton
Gipszkarton tartó szerkezet
Intelligens fűtőfólia
Hőtükör
Szigetelés
Födém

Falfűtés

Az infrafűtés, mint falfűtés tökéletes megoldás lehet abban az esetben, ha felújítás során nem szeretne burkolatokat bontani, vagy nincs kellő magasság a padló alatt. Inkább kiegészítő fűtésként használatos, mivel csak a szabad falfelületekre lehet telepíteni, bútorokkal eltakarni nem szabad, mivel ez rontaná a fűtőfólia teljesítményét. A fűtés a falra van felrögzítve, gipszkartonnal vagy faliszőnyeggel lehet eltakarni.

Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés
Infrafűtés

Gipszkarton
Fűtőfólia
Hőtükör
Oldalfal

Forrás anyag: Wikipedia

 
Share This