Infrapanel – az elektromos fűtés, ami a 17,9%-al* jobb hőérzetet biztosít a gázfűtésnél

Amikor úgy néz ki a fűtés, mint ha nem is fűtés lenne, az nagyszerű dolog. Sokan iigylik azokat a medieterrán, vagy trópusi stílusú ingatlanokat, ahol a fűtésre szinte egyáltalán nem is gondolnak, ugyanis nincs rá szükség. A mi éghajlatunkon nem ez a helyzet, de mostantól nem kell apácarács mögé rejteni a bordás radiátort, vagy éppen lemondani egy hangulatos, olvasgatós ablakfülkéről, mert oda kerül majd a fűtőtest. Mostantól inkább gondolkodjunk kreatívan, hiszen az infrapanelről beszélünk. Nos, az infrapanel éppen egy ilyen „eldugott” rendszer, noha nagyon is szem előtt tud lenni, csak éppen a világon senki nem is sejti, hogy amikor a falra kitett képet csodálja, valójában a fűtőegység tetszik neki. A lakberendezők imádják, mert annyira sokrétűen és kreatívan lehet vele a házak utólagos fűtés kiegészítését – vagy akár teljes fűtését – megoldani, hogy nem is lehet nagyon más fűtési típust mondani, amivel ennyire izgalmas megoldásokat lehetne alkotni.

Prémium Smart Wifi infrapanel

Prémium Smart Wifi üveg infrapanel

Prémium Smart Wifi tükör infrapanel

Prémium kültéri terasz fűtés

Nézzünk pár izgalmas megoldást, 9 felhasználási mód, amire elsőnek nem is gondolnánk – így rejthetjük el az infrapanelt, mint fűtőtestet:

 

  1. Rejtsük bele a tükörbe! Ugye mindenki vágyott már arra, hogy soha ne párásodjon be a fürdőszobatükre? Most erre kiváló lehetőségünk van, ugyanis az infrapanel remekül megbújhat a fürdőszobatükör mögött. Sőt – a gardrobe szobát is fűthetjük vele, ugyanis a tükör mögé rejtve pont akkor, és pont annyi meleget ad majd nekünk, amikor és amennyit szeretnénk, ugyanis távolról irányíthatjuk, előre programozhatjuk, sőt helyben a kedvünk szerint bármikor módosíthatjuk. Ez a megoldás természetesen szépségszalonokban, fodrászatokban, táncstúdiókban is kiváló megoldást jelenthet, akárcsak egy butik próbafülkéjében, ahol a vásárló átöltözik és a kellemes élmény eléréséhez nem ár, ha nem fázik eközben.
  2. Bújtassuk el a törölközőtartóba! Népszerű és ismert megoldás a fürdőszobákban, hogy a törölközőket a fűtőegységen szárítjuk – ám ha ezt egy infrafűtéssel oldjuk meg, még a kicsit dohos, száradó törölköző szagtól is végképp mentesülünk. Természetesen – mint minden infra alapú fűtés, a törölközőtartó infrapanel is programozható, állítható, időzíthető. (Ha olyan fajtát vásárolunk belőle.)
  3. Kép a falon! Bármilyen kép lehet, a családi fénykétől egy csodás festmény repróján át az absztrakt csodáig, ami csak az enteriőrbe beleillik, olyanra eshet a választásunk, az infrapanel ugyanis remekül álcázza magát faliképnek, akár egy impozáns kis infrakandalló fölé téve, így biztosítva az ingatlan optimális fűtését anélkül, hogy bárhol látható lenne a fűtőtest.
  4. Koszmentes kandalló? Az infrakandalló is valójában egy speciális infrapanel. Ideális látvány, kellemes hangulatot teremt, nagyon modern, teljesen régies, rusztikus, vagy stílusos is akad belőle. Soha nem kell tisztítani, mint az igazi kandallót, és a favágásra sem kell gondot fordítanunk. A meleg pedig finom, ölelős és puha, ami belőle árad. Kiváló fűtési lehetőséget kínál, amellett, hogy mutatós dísze lehet még egy lakótelepi szobának is, ahol máskülönben nem tudnánk átlélni a kandalló nyújtotta élményt.
  5. Olvasókuckó másként. Amikor a téli, hűvös estéken bekucorodunk – kezünkben egy könyvvel, vagy tablettel – egy ölelős, intim kis sarokba, szeretnénk, hogy a forró teán kívül más is meleget adjon. Az olvasókuckóba is tehetünk infrapanelt, akár az olvasólámpát is kiválthatjuk vele, hiszen önálló fényforrásként is működhet, finom, simogató fényű ledes világítással segítve, hogy a kellemes meleget minden oldalról megélhessük. A menyezeti infrapanel nagyszerű megoldás arra is, hogy csak az olvasókuckónkban legyen néhány fokkal melegebb, mint a lakás többi pontján.
  6. Cicakuckó – ahogy mi szeretjük. A macskák különösen vonzódnak az infra iránt, ezért az infrafűtések minden formája cicabarát. Több helyen a cicák számára védett kis kuckót építenek, melybe nem hátrány, ha valamilyen fűtés is kerül. Ha csak naponta néhány órára kapcsol be számukra az infrapanel, máris sokat tettünk kedvenceink egészségéért és jó közérzetéért.
  7. Kutyaház fűteni, mint a nagyok. A kutyaház fűtése sokáig csak álom volt. Amióta létezik az infrapanel feltalálása, azóta a kutyák számára is lehetőség van egy igazi, fűtött házban lakni. Egy jól szigetelt és a téli napokon – különösképpen éjjel – alapszinten befűtött kutyaház még akár egy rövidebb szőrű kutya kinti tartását is lehetővé teszi, anélkül, hogy a kutya mozgásszervi problémákat kapna. Biztonságosan szerelhető, akár a padlózat, vagy a háztető része lehet, így a szétrágás, vagy más baleset nem veszélyezteti kedvencünk egészségét.
  8. Kisbaba születik? Az infrapanel az újszülött és csecsemő baba környezetének egyenlő hőfokon tartását is kiválóan tudja segíteni. Választhatunk egy mozgatható panelt, amit bárhová vihetünk, ahol a baba tartózkodik. A fürdőszoba, a babaszoba, az étkező egyaránt nagyon gyorsan azonos hőfokra fűthető egy mozgatható infrapanel segítségével.
  9. Lámpa, ami valójában fűtőtest. Az infrapanel kiváló világítóegység is lehet, hiszen gazdaságos, led alapú világítással kombinálva nem csak kiegészítő fényforrást, vagy hangulatfényt, de akár fő fényforrást is elhelyezhetünk az infrapanelünkkel.

Konténerek, kültéri sátrak és hasonlók fűtése. A régi, gázpalackos, nem túl biztonságos megoldást mára felváltha az infrás fűtőelemek korszaka. Szinte bárhová, akár a könyöklőkbe, vagy a falakra is feltehetjük az infraegységet, és a tél kellős közepén kellemes hűfokot biztosíthatunk akár egy kültéri helyszínen is.

 

Hogyan számoljuk ki, hogy mekkora és mennyi panelra van szükségünk?

 

Könnyen kiszámolhatjuk, hogy mekkora szobához, helyiséghez, mekkora fűtőpanel az ideális, és ehhez mérten a költségeink is pontosan tervezhetővé válnak. Természetesen sok függ attól, hogy milyen a szigetelés, milyenek az ablakok, illetve hogy mennyit használjuk az adott helyiséget, de van egy nagyon egyszerű ökölszabály, amivel könnyedén kalkulálhatunk, mielőtt a szakember segítségét kérjük. Annak a térnek a légköbméterét szorozzuk 35-tel, ahová a panel kerülne és már meg is kapjuk a szükséges teljesítményt (watt). Ha a szigetelésünk jó, és az ablakok is jól zárnak, az épület más része is fűtve van, akkor ez a számítás pont megfelelő lesz, ha azonban vannak hiányosságok, tervezzünk egy kicsit túl az infrapanelek számát, hogy biztosan megfelelp eredményt kaphassunk. (Nézzük ezt meg egy példával: 6m*5m szoba=30 négyzetméterx2,3m(belmagasság)x35= 2415W.) Ezt természetesen több kisebb infapanellel épp úgy elérhetjük, mint egyetlen darabbal.  

Az infrapanelek mérete lehet akár csak akkora, mint egy könyv, és egészen akkora is, mint a falfelület, amire rákerül. Emiatt pontosan ki lehet számolni, hogy a házban/lakásban mért légtérhez mekkora az ideális felület, és elegendő pont akkora, vagy annyi darab, akár többféle módon felhasználható infrapanelt vásárolnunk, amekkora pontosan befűti a területet.

A mozgatható infrapanelek arra is jók, hogy pont oda tehessük a fűtést, ahol arra a lehető legnagyobb szükségünk van. Például Károly egy fűtéssel nem rendelkező üzlethelyiséget bérelt. A mozgatható infrapanelt választotta így, nem volt szükséges egy költséges fűtési rendszer kiépítése, vagy valamely drága elektromos fűtés kialakítása.  Egy mozgatható infrapanellel teljes megoldást biztosíthatunk ott is, ahol a gáz nem elérhető. Ugyanis – szemben több más elektromos fűtési formával – az infra típusú fűtések, így az infrapanel is, igen gazdaságos megoldást jelent. A fűtési rendszert pedig egyetlen mozdulattal magunkkal vihetjük. Károly amikor felmondták a bérlést, mindent magával tudott vinni, nem keletkezett kára abból, hogy a bérlemény állagjavítását nem tudta lelakni, vagy költségként érvényesíteni.

Infrapanellel megoldható egy központi fűtéses lakás kiegészítő fűtése – hiszen a kezünkben tarthatjuk a meleg irányítását azokon a napokon is, amikor a központi fűtés nem lenne elégséges. Kis területű, nem folyamatosan használt helyiségekben – például a lakáson belül a fürdőben, egy fodrászatban, vagy kisebb szalonban, ahol nem szükséges éjjel fűteni, és gyors melegre van szükség – szintén kiváló fűtési megoldást jelent egy infrapanel felszerelése a menyezetre, vagy a falra. Sőt, a fodrászüzletek, vagy szépségszalonok számára a tükörbe rejtett infrapanel kiváló és hamar megtérülő, esztétikus megoldást jelent. Egyszerűen nem kell többé helyet adnunk semmiféle fűtőtestnek, azon a helyen, ahol amúgy is a tükörnek adtunk helyet, elfér a fűtésünk is. Ráadásul a megvilágítása is ezernyi módon megoldható, amitől a szalonok exkluzív hatást érhetnek el.

Az infrapanelek szabályozhatósága, programozhatósága szintén olyan előny, amely – a hagyományos, főleg a gázos fűtésekkel szemben – lehetővé teszi, hogy csak akkor és ott fűthessünk, amikor és ahol arra valóban szükségünk van. Infrapanellel kiválthatjuk a hétvégi házak, horgásztanyák, vadászházak, vagy más, ritkábban használt, ritkán fűtött épületek, régi, korszerűtlen fűtését is. Biztonságos, jól szabályozható és gyorsan meleget adó fűtéssel szerelhetjük fel akár a faházat is, elfelejthetjük a lassan bemelegedő házat, a favágást, a tűzzel járó koszt és kormot. Érdemes még megfontolni, hogy az áramforrásunkat is modernizáljuk, így a napkollektrok, napelemek felszerelésével, vagy más, alternatív energia nyerő rendszer használatával a gazdaságos üzemeltetés még egyszerűbbé válik.

Összességében az infrapanel, mint fő fűtés, vagy alternatív fűtési megoldás, kiváló alternatívát jelent mindenki számára. *2017-es, nem reprezentatív, belső  mérés alapján.

 
Share This