A fürdőszoba otthonunk egyik legfontosabb helyisége. Napjaink itt kezdődnek és itt is fejeződnek be. Ha ez az idő viszonylag rövid is, fontos, hogy ezek a percek is kényelemben teljenek. Kiemelt hely a fűtés szempontjából is, hiszen itt magasabb a hőigényünk! Általában nem elég a nappaliban megszokott 20-22 C fok, 26-28 fokra is képesnek kell lennie a fűtésrendszernek!

Az infra fűtés a lehető legjobb választás a fürdőszobába, mivel egészen másként biztosít kellemes meleget, mint a többi rendszer, akár elektromos, akár gázzal működik.  Az infra nem a levegőt melegíti fel, hanem a tárgyaknak adja át a hőt.

Furdo Futes 200x300A lehető legkisebb költséggel és gondolkodással infrapanelt is felszerelhetünk, akár a meglévő fűtési rendszer kiegészítésére, akár fő fűtésként. Az  infrapanel gyorsan telepíthető falra vagy mennyezetre, és ezzel egy „mini infraszauna” kerül a fürdőnkbe.  

Az infrapanel által átadott hősugárzás kb. 15%-a visszaverődik, de a maradék 85%-ot elnyelik a berendezési tárgyak, így a felmelegített tárgyak, vagy élő testek adják le a hőt a levegőnek. Hőérzetre a nap nyújtotta meleghez tudnánk a legjobban hasonlítani, hiszen ahhoz nagyon hasonló kellemes meleg érzetet biztosít.

 

 

Takarékos megoldás

Infrafűtés alkalmazása mellett 18-24%-os költségmegtakarítás érhető el, mivel infrasugarak által melegített környezeti vagy emberi test felszínén 20-22°C hőmérséklet érezhető, de emellett elegendő, ha a helyiség levegőjét csak 18-19°C fokra fűtjük fel. Ez azt jelenti, hogy lényegesen kevesebb működési idő és energia szükséges ugyan ahhoz, a hőérzet eléréséhez.

Az igényeinknek megfelelően szabályozható

Ez a tulajdonsága is a költséghatékonysága mellett szól, hiszen a jól szabályozhatóságnak köszönhetően nem megy feleslegesen a fűtés. Ez pedig nem csak a pénztárcánknak, hanem a környezetnek is nagyon hasznos.

Furdo Futes

Alacsonyabb hőmérséklet különbség

A sugárzó fűtési rendszernek nagy előnye még, hogy a helyiségen belüli hőmérséklet különbségek is alacsonyabbak. A levegőt melegítő fűtési rendszerekkel már különböző magasságokban különböző hőmérsékletet tudunk elérni. Az infrapanel esetén a padló és a plafon közötti különbség mindössze 1-2°C. A fürdőszobában ennek még nagyobb a jelentősége, hiszen a vizes emberi test még érzékenyebb a hőmérséklet különbségekre.

Kisebb a penészedés esélye

Egy újabb jó érv az infrapanelek mellett. Akinek már volt dolga penésszel az nagyon jól tudja, hogy mennyire nehéz megszabadulni tőle. Ha egyszer kialakul még erős vegyszerekkel is alig lehet eltüntetni a helyiségből. Az infrasugarak tárgy- és testfelszín melegítő hatása miatt a fürdő és egyéb szobák falai egyenletesebb hőeloszlás mellett magasabb hőmérsékletűek, így a falfelszíni páralecsapódás mértéke is alacsonyabb.  A falak hőmérséklete megemelkedik, más fűtésrendszerekhez képest, a harmatpont kitolódik, így a penész táptalaja is megszűnik, ez pedig jelentősen lecsökkenti a penészedés lehetőségét.

Nem kell karbantartani, csak néha portalanítani

Kialakításuknak köszönhetően nincsenek bennük kopó alkatrészek, így ezek cseréje sem szükséges. Sok más fűtési megoldás esetén éves, szakember által végzett felülvizsgálatra van szükség, ami még jobban megemeli a fűtési költségeket.

Biztonság

Igaz, hogy az infrapanelek nagy része alapvetően nem fürdőszobai használatra készültek, de ha megfelelő helyre szereljük őket, tökéletesen működnek. A fürdőszobai fűtőtestekkel ellentétben csak minimálisan érheti őket fröccsenő víz, így a plafonra is szerelhetőek, vagy nagyobb fürdőszobákba, ahol nem közvetlenül a vízforrások mellé helyezzük el őket, de így is nagyon fontos a rendszeres szellőztetés.

A legjobb az infrapanel a fürdőszobába azok számára, akik nem akarnak sokat költeni a telepítésre, szeretik a kellemes nap sugárzáshoz hasonlító meleget, a penészmentes fürdőt és a jól szabályozható, költséghatékony fűtési megoldásokat.

Fűtési megoldások a fürdőbe – webshop

Infrapanel

GD600 Plus Black

Tükör Infrapanel

Tukor Infrapanel

Törölközőszárító

Torolkozo Szarito Digitalis

Te milyet használsz, vagy melyiket javaslod? Miért? Írd le a véleményed!