Infrapanel fogyasztás

Megéri az infrapanel?

infrapanel fogyasztásAz elektromos fűtés fogyasztásának költségeit a manapság is sok tévhit övezi. Ez azért van, mert Magyarországon a rendszerváltás után a hihetetlenül alacsony gázárak kizárólag az államilag támogatás miatt léteztek. 1990-ben tökéletesen igaz volt az “árammal fűteni 3x drágább, mint gázzal” mondás. Napjainkban az új generációs infrapanelek alkalmazásával ez a különbség mindössze 20-25%.
Az infrapanel fogyasztása elsőre könnyen kiszámíthatónak tűnik, hiszen egy panel annyit fogyaszt amennyi a névleges teljesítménye. De ami ennél is fontosabb, pontosan ennyi közvetlen fűtési energiát is ad le. Például egy 500 W-os infrapanel 0.5 kWh-t fogyaszt. De miért is fontos a közvetlenül leadott fűtési energia? Mert hiába a 105-110% -os hatásfok némely fűtőberendezésnél, ha azok a teljesítményük jelentős részét a hőközvetítő anyagok felmelegítésére használják. Egy 400 W-os infrapanel 0,4 kW-ot fogyaszt óránként, azonban nem mindegy, hogy egy nap hány órát kell működnie. Van, akinek elég napi egy üzemóra, van, akinek ennél is többre van szüksége. Ráadásul az infrafűtés alacsonyabb hőmérsékleten biztosítja ugyanazt a komfortérzetet, mint más fűtési megoldások.

Ezen kívül sokat számít a falak vastagsága, szigetelése, ablakok minősége stb. Az is kérdés, hogy csak kiegészítő fűtésként használjuk a meglévő fő fűtés mellé és ilyenkor csak napi 1-2 órát megy például esti TV nézés közben? Vagy fő fűtésként használjuk, amikor tavasszal és ősszel napi 3-4 órával is számolhatunk, téli időszakban pedig akár napi 8 órát is számolhatunk.

 

Mit érdemes tudni a hőveszteségről?

Az egyik legtöbb tévhit az épületek hőszigetelésével kapcsolatban van jelen a köztudatban. Gyakran túlbecsülik például a nyílászárók szerepét. Egy épület teljes hővesztesége a homlokzati falakon, födémeken, és nyílászárókon keresztül történik. De ezek százalékos megoszlása nem a várt eredményt mutatják. Falszerkezetek: 55% Födémek (padló, záró vagy padlásfödém): 30% Nyílászárók: 15%

Az infrapaneles fútési rendszer minden felvett energiát az adott terület fűtésére használja, nincs melléktermék. Ennek megfelelően az infrapanelnek önmagában nincs fogyasztása, teljesítménye van. A felvett és leadott teljesítmény megegyezik, az infrapanel 100%-ban alakítja át a felvett energiát hősugárzássá, veszteség nélkül. Minél jobban hőszigetelt az épület, annál kevesebb energiát kell bevinni éves szintén, annál kisebb a beépítendő fűtési teljesítmény és az üzemeltetési költség. Az infrapanel fogyasztása az épületszerkezeteken keresztül távozó éves hőmennyiség alapján határozható meg, ugyanazzal a számítással, amivel az épületek energetikai tanúsítványa is készül. Az infrapanel fogyasztása számítható érték, bátran kérje szakembereink segítségét a pontos, személyre szabott értékek meghatározásához.

Általánosságban elmondható, hogy egy modern gáz hőtermelővel ellátott rendszerhez képest az üzemeltetési költség a 2018-as energiaárakon még 20-25% magasabb, viszont egy elektromos radiátorhoz vagy elektromos fűtőpanelhez képest akár 40%-al gazdaságosabb.

Fontos a megfelelő vezérlés

Nagyon fontos szerepet játszik még az infrapanel fogyasztás kiszámításánál a megfelelő vezérlés kiválasztása, a fűtési körök számának optimalizálása és a programozási lehetőségek lehető legjobb kihasználása. Tekintve, hogy az infrapaneles rendszerek használatakor akár minden szoba lehet önálló fűtéskör, így sokkal nagyobb megtakarítást érhetünk el akkor, ha minden szobát időben és hőmérsékletben annak használati szokásai szerint fűtünk.

De számíthatjuk a költségeket úgy is, hogy általában van egy radiátorunk vagy valamiféle fűtőtestünk, ami folyamatosan melegíti a levegőt. Ezzel szemben az infrapanel nem a levegőt, hanem a körülötte lévő tárgyakat, berendezéseket, bútorokat melegíti fel és ezek folyamatosan visszaadják az elnyelt hőt. Ennek eredményeképp az általános fűtési módoknál 2-4°C-kal alacsonyabb hőmérsékleten, de azonos, vagy inkább magasabb, komfortosabb hőérzetet biztosítanak az adott helységben, lakásban. Ezért az infrapanel alkalmazásával, pontos beállításával meglehetősen sokat tudunk spórolni.

Infrapanel fogyasztás

 
Share This