Elektroszmog

Az elektroszmog az elektromos berendezések által kibocsátott elektromágneses sugárzás elnevezése, amelyet azok használnak, akik az egészségre gyakorolt káros hatásoktól tartanak, és így azt – a szmoghoz hasonlóan – egy olyan szennyezési formának tartják, ami ellen védekezni kell. Az egészségkárosító hatás az esetek többségében vitatott, vagy nem bizonyítható.  (Forrás: wikipedia )

 

Mi is az elektroszmog?

Mindennapi életünk során rengeteg sugárzás vesz körbe minket, éri a szervezetünket. A bolygó mágneses tere, a világűrből érkező elektromágneses sugárzás, illetve a villámok által keltett hullámok természetes eredetűek. A körülöttünk lévő elektromos berendezések, gépek, pl a TV, rádió, mobiltelefon, mikrohullámú sütő, wifi router mesterséges eredetűek. Az utobbi kategóriát nevezzük hétköznapi nyelven elektroszmognak.

 

Nézd meg a NMHH – Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által készített rövid videót erről:

 

Magyarországon hivatalos szerv méri az elektroszmog mértékét

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), illetve az Országos Közegészségügyi Intézet Közegészségügyi Igazgatóság Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály feladatai közé tartozik a mobil-bázisállomások és rádióállomások telepítésének felügyelete.

Elektroszmog élettani hatása

A gyenge elektromágneses tereknek nincs nyilvánvaló, bizonyított élettani hatása, a kutatások ezen a területen teljesen ellentmondóak. Több kutatás foglalkozott azzal, hogy a nagyfeszültségű elektromos távvezetékektől pár száz méterre élőkre milyen hatással van, de teljes mértékben nem sikerült ezek hatását ellenőrizni és bizonyítani.

A mobiltelefon aktív használatánál (napi átlagos 30 perc) találta egy kutatás, hogy az agydaganat kialakulásának kockázata magasabb, de az ok-okozat kapcsolat bizonytalan. Ezen adatok alapján  a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) a mobiltelefont a lehetséges, hogy rákkeltő kategóriába sorolta, ugyan ebbe a kategóriába tartozik a kávé és savanyúságok is.

Szabványok, határértékek

 

Magyarországon érvényben lévő lakosságra vonatkozó egészségügyi határértékeket a 63/2004. (VII.26.) ESZCSM rendelet határozza meg.

Elektromos erőterek 50Hz hálózati frekvencia esetében: 5.000 V/m
Mágneses erőterek 50Hz hálózati frekvencia esetében: 100 mikroTesla
Elektromágneses sugárzás GSM frekvencia 800MHz: 4.500.000 mikroWatt/négyzetméter
Elektromágneses sugárzás GSM frekvencia 1.800MHz: 9.000.000 mikroWatt/négyzetméter

Elektroszmog Hatarertek

Védekezés az elektroszmoggal szemben

Mi magunk nagyon sok mindent tehetünk a lakásban kialakult elekroszmog ellen. Nem kell tudományos ismeretekkel rendelkeznünk. Ilyen intézkedések lehetnek a következők:

 • mobiltelefonálás közben hangosítsuk ki a készüléket, vagy használjunk kihangosítót
 • azon elektromos eszközöket, amik nincsenek használatban áramtalanítsuk
 • a mobiltelefont ne a fejünk mellett tartsuk éjjel
 • a wifi router olyan helyre kerüljön a lakásban, ami távolabb van tőlünk
 • a mikró sütő közelében, ha működik, ne tartózkodjunk, a tömítéseit ellenőrizzük rendszeresen, ha meghibásodott cseréljük le

 

Elektroszmog mérővel mért eredmények

KMOON GM3120 elektroszmog mérő készülékkel mért értékeket mutatunk be a következő felsorolásban. Mik fordulhatnak elő a lakásunkban, és milyen értékkel:

 • Hálózati elosztó – 157 V/m
 • Villany kapcsoló 214 V/m
 • Mikró 333 V/m
 • Viz forraló 340 V/m
 • Mobil telefon töltés közben 190 V/m
 • Dupla hálózati elosztó -342 V/m
 • Hifi berendezés – 168 V/m
 • Állólámpa vezeték – 101 V/m
 • Állólámpa test – 430 V/m
 • Laptop adapter – 525 V/m
 • Laptop elosztó dupla hálózati elosztóval – 949 V/m!

Magyarországon és Európában érvényben lévő határérték 5.000 V/m. Jól látható, hogy a lakásban használt eszközök a megengedett értéken belül helyezkednek el.

A fenti eredmények közvetlen érintkezés esetén mérhetőek, ahogy távolodunk a mérőműszerrel, drasztikusan csökkenek a mért értékek, majd akár nullára csökken.

 

 
 
 
 
 
 
Elektroszmog Mero

Nézzük meg mekkora az elektroszmog az infrafűtés esetén

Az elektromágneses sugárzás terén a legelső, amit tisztázni kell, azért, hogy helyes mérési eredmények szülessenek, az, hogy nem a beépítendő termékeket mérjük. Csakis a kész infrafűtési rendszer érdekel minket, hiszen ezzel találkozunk naponta. Az elemek külön elektroszmog mérése nem releváns a végeredmény tekintetében, és teljesen megtévesztő az olvasók felé.

Az általunk végzett mérés több lépésben történt. Elsőben egy beépítés nélküli infra fűtőfólia értékeit mértük le, ez 345 V/m volt a fólia felszínén. 20 cm távolságra az érték nullára csökkent.

Második lépésként elburkoltuk 2 cm Rigidur lappal (beton helyett szokás használni, ahol nincs elég magasság). Már itt látszik, hogy a sugárzás értéke csökkent 273 V/m -re, bőven az egészségügyi határérték töredéke (5.000 V/m) , és még ez se a teljesen kiépített padló felület.

Összefoglalva a fenti tényeket, az elektromos infra padlófűtés, Intelligens Fűtőfólia elektroszmog kibocsátása a Magyarországon és Európában érvényben lévő határértékek 5 %-a alatt van a közvetlen padló felületen, és 20 cm magasságban nulla.

 
 
 
 
 
 
Elektroszmog Infrafutes Elektromos Futes
Elektroszmog Futofolia Rigidur

Érdekes cikk és további mérési eredmények elektromágneses sugárzás témában:

Elektroszmog Infrafutes Elektromos Futes

Brutális elektroszmog van az Intelligens Fűtőfólia esetében? Nem, sőt akár nulla is lehet…

Elektromos padlófűtés esetén brutális elektroszmog van a lakásban, ha Intelligens Fűtőfóliát választunk?

Évek óta terjed az interneten házi laborokban készített nem hiteles mérési eredmény fűtőfilmekről és fűtőfóliákról. Most tiszta vizet öntünk a pohárba

Miből áll össze az elektroszmog – jelmagyarázatként 

Fizikai tényezők alapján az épületbiológiában jelentőséggel bíró elektromágneses tartományt 5 különböző részre oszthatjuk.

 • VLF= Nagyon Alacsony Frekvenciás mágneses tér [tipikusan 50/60 Hz] [VLF-elektroszmog]
 • EMF= Extrém Alacsony Frekvenciás mágneses tér [ELF-elektroszmog]
 • E= Változó elektromos tér [VLF-E-elektroszmog]
 • RF-P (SBM-2008) = Pulzáló nagyfrekvenciás sugárzás [RF-P-elektroszmog]
 • RF-NP (SBM-2003) = Analóg nagyfrekvenciás sugárzás [RF-NP-elektroszmog]