Palánta fűtés

Palánta fűtésre fejlesztettük ki a következő infrafűtés termékünket, a 25 cm széles fűtőfilmet.

Fűtőfólia 40w/méter 220-240 voltSatorfutes Infra 225x300
25 cm széles,25 centinként vágható felületi hőmérséklet max 38 celsius.

Kifejezetten tervezett keskeny modell.

Kertészetek, templom padok, lokális területek fűtésére 160 watt / m2 teljesítménnyel.

Teljes értékű fűtésként is használható.

Termosztáttal a hőfok arányosan szabályozható.

Magyarországon főleg palánta fűtésre, templomi padfűtésre használják 25 cm szélességben.

A fűtés rendszer kötelező részei (külön rendelendő):

  • Fűtőfilm 
  • Bitumenes ragasztó (1,3 m / fólia db)
  • Csatlakozó ( 2 db/fólia)
  • Vezérlés (termosztát)

Rétegrend:

  • Párazáró fólia
  • Infra fűtőfólia
  • 5 mm kasírozott vagy légbuborékos hőtükőr

 

Palánta fűtésrendszer termékei:

Infra fűtőfólia palánta fűtés céljára

A legtöbb esetben  a növénytermesztésnél a földhömérséklet a lényeges, ezért több mérési ponto helyezünk el a növények földjében. A fenti példa esetében 10 méterenként volt kontról. A vezérlés úgy lett kialakítva, hogy minden 10 méters szakasz külön volt vezérelhető termostátról vagy okostelefonról, így különböző hömérséklet biztosítása volt lehetséges ugyan azon az asztalon, nem utolsó sorban, pedig csak ott kell fűteni, ahol növény is van.

Fűtőfólia hatalmas előnye a könnyű vezérelhetőség, és a fűtés csak ott történik, ahol szükséges, nem kell az egész sátratdrága pénzért feleslegesen fűteni.

 

Satorfutes Infra
Elektromos Futes Sator E1588945097119

Fűtési szintek

A fóliasátrak fűtésének kialakításánál tudnunk kell a pontos célt, mire szeretnénk használni a fűtésrendszert. Három különböző kategóriába sorolják a termelők a növény hőigényét.

1, Vészfűtés

2, Mérsékelt fűtés

3, Fiziológilag optimális fűtés

Vészfűtés: A fűtésrendszerrel kapcsolatban annyi az össz elvárás, hogy a növények nem puszuljanak el a hidegben. Ez természetesen növényenként eltérő, a fűtés tervezésénél erre figyelni kell. Beruházási kölség tekintetében ez a legalacsonyabb, hátránya, hogy nehéz vele tervezni, hisz a kritikus időszakban a növények nem tudnak megfelelően fejlődni, csak az időjárás jobbra fordulását követően. A növények értékesítése ebben az esetben csúszik, így sajos csökken a bevételi lehetőség is.

Mérsékelt fűtési szint: Ebben az esetben a fóliasátor hőmérsékletét olyan szinten tartjuk, hogy az alacsony hőmérséklet se okozzon kellemetlenséget a növények fejlődésében. Csökken a piacra jutás ideje, jövedelmezőbbé vállik a  növénytermesztés. A fűtés beruházási kölség természetesen magasabb az elözőhöz képest, de a várható bevétel is jóval magasabb.

Fiziológiailag optimális fűtési szint: A fóliasátrak fűtésénél ez a legoptimálisabb, hisz olyan hőmérsékletet tudunk tartani, ami a növény fejlődéséhez a legkedvezőbb. Pontosabban lehet tervezni a piacra jutást, extra nyereséget elérni a gyorsabb és biztosabb növekedéssel.

A fűtőfóliaval könnyen és gazdaságosan lehet megoldani a fenti fűtés szükségleteket. Számtalan kivitelezési mód lehetséges, a legelterjedtebb a palántanevelésnél van.  A fűtőfólia egyenletes földhömérsékletet biztosít, ami főleg a csirázási-kelési időszakban fontos.

Palánta fűtés, sátorfűtés