Chat with us, powered by LiveChat

Elektromos fűtés

Minden, amit az elektromos fűtés használatáról és beépítéséről tudni akartál – egyszerűen

A korszerű elektromos fűtőfóliák, amelyeket mi is kínálunk, valójában az elekromos fűtések közé tartoznak, ezért fontosnak tartjuk, a szakszerű tájékoztatást.

 

Két esetben kerülhet sor az elektromos fűtések bevezetésére:

 1. Meglévő fűtésrendszer korszerüsítése
 2. Új ingatlan építése

Öt lehetőségünk van, ha korszerű elektromos fűtést szeretnénk bevezetni:

R

Elektromos padlófűtés

R

Elektromos falfűtés

R

Elektromos menyezeti fűtés, magyarul elektromos plafon fűtés

R

Elektromos fűtőegységgel fűtés (valamilyen kályha, vagy klímarendszer)

R

Ezek kombinációja

Elektromos fűtés esetén 6 fontos kérdés:

 1. Állandóan használt lakásba, vagy csak időszakosan, például a nyaralóba szeretnénk?
 2. Mekkora alapterületet kell befűteni?
 3. Fő, vagy kiegészítő fűtésként használnánk az elektromos fűtéseket?
 4. Milyen nálunk a szigetelés, vajon lehet-e ezen változtatni, és ha igen, akkor mennyire költséges ez a megoldás?
 5. Milyenek a nyílászárók, szükséges-e őket cserélni?
 6. Milyen forrásból érkezik az áram?


Ezeken túl fontos minden esetben ismerni az épület energia veszteségét, és ennek megfelelően kiválasztani, mivel fogjuk bejutattni a szükséges energiát. Itt szükséges megemlíteni, a legjobb, ha a rendszerünk helységenként vezérelhető, és külön a levegő, külön a padló hőmérséklete szabályozható.

Mit, hol, hogyan érdemes használni?

Fűtőszőnyeg, fűtőkábel,

A legfőbb előnye, hogy bármely helyiségbe könnyen elhelyezhető,  csemperagasztóba a beton és hidegburkolat között. Nem igényel extra rétegrendet. Bármely tipusú fűtési kiegészíthető, illetve helyettesíthető vele, helytakarékos és könnyen kezelhető. Arról nem is beszélve, hogy egyenletesen oszlik el a meleg a helyiségben. 

elektromos fűtés
Elektromos fűtőpanel, fűtőtest

Ezek a norvég fűtőpanelek jó megoldások lehetnek számunkra azon helyiségekbe, ahol nem kell mindig melegnek lennie pl. téli kert, garázs, fürdőszoba. Fűtőtest előnye, hogy nagyon gyorsan bemelegszik, így szinte azonnal meleget ad, vizes helyiségekben is használható. Méretéhez és teljesítményéhez mérten hatékonyan fűt, ráadásul a helyzethez képest energiatakarékos. Nem kell csöveket kiépíteni, mint egy radiátor esetében. A fűtőpanelek (fűtőtestek) egyszerűen és könnyen, szakember nélkül is felszerelhetőek a falra pár óra alatt. Mutatós, és hogyha nincs rá szükség, magunkkal vihetjük és felszerelhetjük valahol máshol. Egyre népszerűbbek a norvég panelek, ami kifejezetten szép kinézettel rendelkezik (pl. a norvég Adax, ADAX Neo, Adax Neo Wifi , Atlantic fűtőpanelek)

 
elektromos fűtés
Infra sötétsugárzó – hősugárzó – Teraszfűtés

Itt is három típust különböztetünk meg: a beltérit, a kültérit és a lábon álló fűtőtestek. Mindhárom eszköz olyan speciális esetekre használható a legjobban, amikor gyorsan szeretnénk meleget csinálni. A kültéri változatokat éttermek teraszán vagy kertekben is fel használhatóak. Ki ne gondolt volna egy hűvösödő őszi estén arra, milyen jó volna a teraszon, vagy a kerti lugasban üldögélni, mégis melegben lenni? Erre a célra – otthonra, vagy vendéglátó egységekbe egyaránt kiváló megoldást jelent. Egyszerűen telepíthető, rengeteg méretben, állvánnyal vagy anélkül is kapható, így könnyű megtalálni a legmegfelelőbbet. Ma már vannak korszerű, hőfokszabályozós változatok is. A megfelelő teljesítmény kiválasztására figyeljünk.

 

elektromos fűtés
Infrapanel

Takarékos megoldás lehet, ha az infrapanel mellett döntünk egy radiátor helyett. Az infra-tartományban sugárzó panelek készítésénél igyekeznek a konvekciót (hőáramlást) minimálisra csökkenteni, miközben a készülék sugárzását (főleg az infra tartományban) minél jobban felerősíteni. A sugárzó hő kellemes hőérzettel jár, az alacsonyabb hőmérsékletet is komfortosnak érezhetjük.

Azt fontos szem előtt tartanunk, hogy a drágább készülékekben nem csak a felhasznált anyagok és a szerelési minőség változik, hanem a különféle innovatív technológiáknak köszönhetően a magasabb árhoz magasabb komfort és jobb  hőérzet is tartozik. Számtalan színben (fehér, fekete …) és méretben érhető el.

elektromos fűtés
Fűtőfólia

Cégünk a fűtőfólikára specializálódott, így számos tippet, tanácsot és beépítési módszert talál, amelyből egyértelműen láthatja, hogy ez az intelligens Fűtőfólia mennyire sokoldalúan, sőt az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai miatt mennyire környezetbarát módon használható. Egyenletes és komfortos meleget biztosít. Fel szerelhető mennyezetre, de padlófűtésként is tökéletes. Ez a termék áll a legközelebb szívünkhöz. A Fűtőfólia által kibocsátott sugarak az emberi szervezet számára legideálisabb tartományban működik. Ebben az esetben nagyon fontos a garancia, aminek keretében vállaljuk, hogy ha nem elégedett az általunk javasolt fűtési rendszer működésével, akkor vissza vásároljuk.

A következő blog segít jobban megismerni ezt a terméket.

elektromos fűtés
Elektromos törölközőszárító radiátor

Az elektromos radiátor korszerű IP24-es védelemmel van ellátva, így a hideg vizes helyiségek fűtését pl. fürdőszobákban is használnható. Törülközők szárítására, és a fürdőszoba megfelelő klímájának biztosítására is kiválóan alkalmas. Többféle méretben is kapható, de mindegyiket könnyű felszerelni, nem kell hozzá szakembert hívni, ami a mai világban hatalmas nagy előnynek számít.

Túlmelegedés gátlóval is felszereltek, csendesek és időzíthetőek is. Rendkívül energiatakarékos egy ilyen szerkezet, hiszen csak akkor kapcsol be, ha a fürdőszoba hőmérséklete a megadott tartomány alá csökken.

elektromos fűtés
Elektromos konvektor

Sokféle elektromos konvektor található a boltokban, és ma mára igen korszerű berendezésnek számítanak a konvektorok.
Fajtái:

 • álló konvektor – ahogy a nevében is benne van, szabadon áll.
 • fali konvektor, fixen telepíthető a régi radiátor helyére is,
 • design konvektor, amely kiváló fűtőtulajdonsági mellett látványelemként is funkcionál,
 • és vizes helyiségbe való konvektor, amely teljesen biztonságos.

Mindegyik típusról elmondható, remek kiegészítő a fő fűtésünk mellé, jó választás otthonra, vagy nyaralóba is. Akkor is bekapcsolható, ha egy kicsit hűvösebb van, de a fűtés szezonja még nem indult be, de mégis hűvösebbre fordulnak az esték. Különböző méretekben kapható, az új design kialakításnak köszönhetően szinte láthatatlan marad, és bármelyik helyiségben elhelyezhető. Mára korszerű, állítható hőfokszabályozókkal vannak ellátva, amelyek miatt nagyon energiatakarékosan tudjuk használni őket. Létezik időzítő kapcsolóval ellátott változata is, így beprogramozhatjuk, mikor kezdjen el fűteni, hogy kellemes meleg legyen, mire hazaérünk. Ha valahol nincs mód más használatára, de akkor is remek megoldás, hogyha ideiglenesen van szükségünk fűtésre.

 

 Elektromos kazán

Jó megoldás a radiátoros és radiátoros-padló/falfűtéses meleg vizes központi fűtésű rendszerekhez. Pontosan beállítható a hőmérséklet, ugyanakkor mindenképpen szakember segítsége szükséges ahhoz, hogy biztonságosan működjön. Egy jól megtervezett elektromos kazán, és egy korszerű ármaforrás összekapcsolásával ideális fűtési megoldást kaphatunk, új házakba, és régi épületekben is.

Fontos

3 megfontolandó tanács mielőtt döntünk

r

Vásároljunk olyan készüléket, amiben modern fűtőbetét található!

Mindenképpen kerüljük el azokat a fűtőtesteket, amelyben izzószál fűt. Az izzószál izzik, égeti a port, szaga van, pattoghat és nem véletlen,  többi uniós országban ilyen készüléket nem talál semmilyen kereskedőnél.

r

Vásároljunk olyan berendezést, amelyik pontos, elektronikus termosztáttal rendelkezik!

A mechanikus termosztát már idejét múlt. Pontatlan, hibásan mér és jelentősen megnövelheti a fogyasztást egy megbízható vezérléssel rendelkező készülékhez képest.

r

Vásároljunk korrekt szerelési minőséggel és megfelelő szervizháttérrel rendelkező készüléket!

Az olcsó vásárlásnak csak rövid ideig örülhetünk, viszont a rossz, hozzá nem értő munkával sokáig együtt kell élnünk és bosszankodnunk az eredményen. Vásároljunk olyan készüléket, amely nem csak a garancia végéig hozza a tőle elvárható teljesítményt, hanem hosszú évekig problémamentesen üzemelhet. Tájékozódjunk a szakmai szövetségek oldalain, különféle fórumokon, más felhasználóktól, akik hasonló rendszereket használnak, mint amivel mi magunk is foglalkozunk.

 

Takarékosság infrapanellel

 

Vannak fa keretes, acél keretes és keret nélküli panelek is. Ezek a termékek nagyon könnyen beolvadnak a környezetbe, szinte nem is láthatóak, elegáns megjelenésűek, precíz kivitelezésűek. Mennyezetre is felszerelhető, alkalmazható ritkán használt helyiségekben is, mivel a bekapcsolása után szinte azonnal felmelegíti az adott területet a kívánt hőmérsékletre. Emiatt nagyon jó választás pl. nyaralókba, kisebb üzlethelyiségekbe, téli kertekbe. Könnyen, gyorsan, és szakember nélkül felszerelhető.

 

elektromos fűtés

Gazdaságosabb az elektromos árammal működő fűtés?

 

A fűtésrendszerek rengeteget fejlődtek az elmúlt évszázadok során, az ezredforduló óta azonban gyökeresen megváltozott a modern fűtés világa. Az tagadhatatlan tény,  egy fűtőpanel drágább energiát fogyaszt ugyan, de a pontosan beállítható energiafelhasználás csökkentő funkcióinak köszönhetően kevesebbet, mint a hagyományos fűtőberendezések.

Ha arra keresünk választ, ez a fűtési mód olcsó-e vagy drága, az sem elhanyagolható tényező, hogy egy modern, gázzal működő fűtéshez képest az elektromos fűtőpanelekkel a beruházási árak lényegesen alacsonyabbak. Azaz hiába kell kevesebbet fizetni a hónap végén egy korszerű gázfűtés esetén, a beruházás csak igen későn, hosszú évek múltán térül meg, mire az újabb korszerűsítés is aktuálissá válik.

 • Az elektromos áram kétségtelenül az egyik legdrágább energiatípus
 • Azonban a korszerű elektromos árammal működő rendszerünk a lehető legkevesebbet használ ebből az energiából, mert pontos a szabályzórendszere és számos energia felhasználás csökkentő funkcióval ellátott
 • A fűtőpanelekkel a fűtés kiépítésének és a készülékeknek költsége alacsony, kifejezetten kis-közepes lakás, családi ház, vagy jól szigetelt épület esetén
 • A fűtés rendszer teljesítmény nem befolyásolja a fogyasztást, mivel az az épület energia veszteségétől függ.
 • Minden lakás, ház esetén van egy optimális megoldás amit az egyedi adottságok szerint kell megválasztanunk – az elektromos fűtés jellemzően kis és közepes alapterületű ingatlanok vagy időszakosan használt lakások (pl. nyaralók) és nagyon jól szigetelt nagyobb alapterületű épületek esetén gazdaságos választás
 • Összeköthető alternatív áramtermelő egységekkel, mint például a napelem, vagy más energiatermelő rendszer. Ezzel pedig teljes egészében ingyenessé is tehetjük a fűtést a házunkban.

Létezik egy nagyon fontos érv az elektromos árammal működő fűtési gazdaságossága mellet, még ha elsőre nem is tűnik annak. Igen, igaz, hogy egy modern gázkazánnal – ha még nincs saját elektromos áramot termelő forrásunk, például napelemünk – olcsóbban fűthetünk, mint az infrafűtéssel. De ha elgondolkodunk azon a lehetőségen, hogy a beruházás elején a környezetünkre való tekintettel, és a költségek optimalizálása érdekében napelemmel együtt telepítjük a fűtési rendszerünket, akkor így még kedvezőbb képet kapunk. Még így is olcsóbbra jöhet ki,  vagy körülbelül ugyan annyi a beruházási költség a gázhoz képest, egy hőszivattyús beruházás költségéről nem is beszélve, és innentől kezdve sokkal kevesebb, akár nulla a fűtésköltsége.

 

Fűtőfólia fogyasztás példa

 

Nézzünk erre is egy példát. Egy most épülő 100 m² alapterületű, jó szigetelésű ingatlan esetében, ahol 25 W/m² az energia veszteség óránként, 2520 kW/ó a várható éves fogyasztás, és 30 A szükséges a Fűtőfólia működtetéséhez. Jól látszik, hogy az ehhez szükséges napelem se foglal sok helyet a tetőn. Természetesen azt is tudjuk, hogy nem mindenkinek van lehetősége napelemmel kombinálni ezt a rendszert.

elektromos fűtés

Az elektromos fűtésünk beüzemeléséhez elegendő egy egyszerű hálózati csatlakozás, a készülékek tisztítása és karbantartási költsége nulla. A technológia tiszta és környezetbarát, működés közben nincs korom- és porkibocsátás, nincs szükség kéményre sem. Valamint Fűtőfóliak üzemeltetését könnyen automatizálhatjuk, így a távolból is kezelhetjük a telefonunk segítségével. Sokan vágynak „okos otthonra” – ez talán az első lépésünk afelé, hogy ezt az álmot megvalósíthassuk.

Összegzésül mondhatjuk, hogy a fűtési rendszerek teljes beruházási költségét figyelembe véve, egymással szembe állítva, van rendszer, ami ugyan nagyon kedvező üzemeltetési költségű (karbantartási költséget, és a nagyobb alapterület szükséglet költségét figyelmen kívül hagyva). Viszont az aránytalanul magas kezdeti költség soha, vagy nagyon sok idő eltelével térülnek csak meg, addigra viszont nagy valószínűséggel esélyes lesz a készülékcsere is.

Amikor az árammal működő fűtési rendszerekről beszélünk, egy igazán sokoldalúan hasznosítható technológiáról van szó, amely padlófűtésként, illetve fal- vagy mennyezetfűtésként is megállja a helyét, de használható kiegészítő fűtésként is, sőt kültéren is sikeresen alkalmazható. A rendszer kialakítása egyszerű és gyors, ráadásul kifejezetten gazdaságos. Az infrafűtés további el nem hanyagolható előnye, hogy bármilyen burkolattal, akár már meglévővel is használható. Beszerelhető a falba, az álmennyezet fölé vagy a padlóba.

 

Mindegy, hogy parketta, szőnyeg, járólap vagy kőburkolat fedi a padlót, kiváló eredmény érhető el a fűtőfilmekkel.

 

A kivitelezés kifejezetten kevés időt vesz igénybe. Míg a hagyományos fűtésrendszerek kialakítása nagyon hosszú és bonyodalmas lehet, és akár hetekig is eltarthat, addig a fűtőfilmek lefektetése egy-két nap alatt kivitelezhető. A beruházási költség alacsonyabb, mint bármely más technológia esetében, töredéke a kondenzációs rendszerekének. Vannak, akik attól tartanak, hogy amit megspórolnak a kiépítésen, az üzemeltetés során fizetik majd meg. Erről azonban szó sincs. Az egyedülálló technológia a kimagasló hatékonyságnak köszönhetően igazán gazdaságosan üzemeltethető.

Mit érdemes tudni az elektromos fűtésről?

Mikor érdemes bevezetni az elektromos fűtést? Milyen előnyei vannak? Milyen lehetőségek vannak az elektromos fűtések használatára? Mire érdemes odafigyelni? Minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban! 
 

 

 

 

Az elektromos fűtés gyors, biztonságos és tiszta

Az ilyen fűtés során az elektromos áram egy megfelelő egységen keresztül hővé alakul. Ehhez az energiát az elektromos áram biztosítja. Az elektromos fűtések gyors, biztonságos, valamint tiszta, ráadásul a bevezetésük és a használataduk is rendkívül egyszerű. Mikor kerülhet sor az elektromos árammal működő (vagy akár elektromos konvektor) bevezetésére? Egyrészt új ingatlan építésekor, másrészt akkor, ha korszerűsítésre kerül a már meglévő fűtésrendszer. Mindenképpen olyan készüléket érdemes beszerezni, amely modern fűtőbetéttel rendelkezik. Az izzószállal fűtő készülékeket érdemes elkerülni. Továbbá arra is figyelni kell, hogy a kiválasztott megoldás pontos, elektronikus termosztáttal legyen ellátva. Már nem érdemes mechanikus termosztáttal ellátott berendezést vásárolni, ugyanis pontatlan és nagymértékben megnövelheti a fogyasztást. Mindemellett arra is figyelni kell a berendezés kiválasztása során, hogy megfelelő szervizháttérrel és szerelési minőséggel rendelkezzen. Érdemes olyan rendszert választani, mely helyiségenként vezérelhető, valamint külön szabályozható a padló és a levegő hőmérséklete. Az említett tanácsokat betartva biztosan olyan készülék kerül beszerzésre, amely hosszú éveken keresztül megállja a helyét. Az ilyen fűtés telepítése előtt végig kell gondolni, hogy milyen forrásból érkezik majd az áram, hogy mekkora alapterületet kell majd befűtenie a rendszernek, hogy állandóan vagy időszakosan használt lakásba kerül majd a készülék, illetve az is fontos, hogy fő vagy kiegészítő fűtésként lesz-e rá szükség. Mindemellett pedig ellenőrizni kell a nyílászárók és a szigetelés minőségét.

Milyen lehetőségek vannak az elektromos fűtés használatára?

Az elektromos fűtésünk bevezetése történhet elektromos padlófűtésként, elektromos falfűtésként, elektromos fűtőegységgel fűtésként és elektromos mennyezeti fűtésként, vagy más néven elektromos plafonfűtésként. Továbbá mindezek kombinációja is alkalmazható. Mivel az említett lehetőségek különböznek egymástól, más igényeket képesek kielégíteni.

Az elektromos radiátor korszerű megoldásnak számít, vizes helyiségekben is bátran használható. Csendesen működik és időzíthető, valamint rendkívül energiatakarékos.

Az elektromos konvektor is korszerű fűtőtest, kiváló választás otthonra és nyaralóba egyaránt. Bármelyik helyiségben megállja a helyét. Mivel többnyire hőfokszabályozóval van ellátva, energiatakarékos megoldás, ráadásul az időzítős kapcsolóval ellátott készülékek programozhatóak.

Az említettek mellett népszerűnek számít az infra sötétsugárzó-hősugárzó, amely tökéletes megoldás arra az esetre, ha gyorsan kell meleget teremteni. Kültéri és beltéri használatra is alkalmas.

Az elektromos fűtőpanel leginkább azoknak a helyiségeknek a fűtésére jó, ahol nem kell, hogy mindig meleg legyen. Gyorsan bemelegszik, és a vizes helyiségekben is bátran alkalmazható. Hatékonyan fűt, miközben energiatakarékos megoldást kínál. Ráadásul a felszereléséhez szakember segítségére sincs szükség.

Az infrapanel a következő a sorban, amely igazán dekoratív megoldás nyújt, szinte beolvad a környezetbe. Gyorsan melegíti fel a helyiséget, és szakember nélkül is egyszerűen felszerelhető.

Az elektromos kazán segítségével pontosan beállítható a szükséges hőmérséklet új házakban és régi épületekben egyaránt. Annak érdekében, hogy biztonságosan működjön, szakember segítségét kell igénybe venni a felszereléshez.

A fűtőszőnyeg és a fűtőkábel könnyen elhelyezhető, egyszerűen kezelhető és helytakarékos. Segítségével elérhető, hogy a helyiségben egyenletesen legyen meleg.  A takarékossági infrapanel is jó választásnak bizonyul és energiatakarékos megoldást kínál. Végül pedig következzen a népszerű fűtőfólia.  Rendkívül sokoldalú, ráadásul környezetbarát módon használható, és az egészségre is pozitív hatással van. Egyenletes meleget biztosít a helyiségben, valamint padlófűtésként is alkalmazható.

A fenti információk alapján ajánlott a mostani rezsi árak mellett a helyiség vezérlését külön-külön megoldani egy termosztáttal, hiszen így különböző hőmérséklet állítható be szobánként.