elektromos fűtés

Elektromos fűtés webshop

Minden, amit az elektromos fűtés használatáról és beépítéséről tudni akartál – egyszerűen

 

A korszerű elektromos fűtőfóliák, amelyeket mi is kínálunk, valójában az elekromos fűtések közé tartoznak, ezért fontosnak tartjuk, a szakszerű tájékoztatást.

 

Két esetben kerülhet sor az elektromos fűtések bevezetéséről:

 1. Meglévő fűtésrendszer korszerüsítése
 2. Új ingatlan építése

 

Öt lehetőségünk van, ha korszerű elektromos fűtést szeretnénk bevezetni:

 1. Elektromos padlófűtés
 2. Egy elektromos falfűtés
 3. Elektromos menyezeti fűtés, magyarul elektromos plafon fűtés,
 4. Elektromos fűtőegységgel fűtés (valamilyen kályha, vagy klímarendszer)
 5. Ezek kombinációja

 

Elektromos fűtés esetén 6 fontos kérdés:

 1. Állandóan használt lakásba, vagy csak időszakosan, például a nyaralóba szeretnénk?
 2. Mekkora alapterületet kell befűteni?
 3. Fő, vagy kiegészítő fűtésként használnánk az elektromos fűtést?
 4. Milyen nálunk a szigetelés, vajon lehet-e ezen változtatni, és ha igen, akkor mennyire költséges ez a megoldás?
 5. Milyenek a nyílászárók, szükséges-e őket cserélni?
 6. Milyen forrásból érkezik az áram?


Ezeken túl fontos minden esetben ismerni az épület energia veszteségét, és ennek megfelelően kiválasztani, mivel fogjuk bejutattni a szükséges energiát. Itt szükséges megemlíteni, a legjobb, ha a rendszerünk helységenként vezérelhető, és külön a levegő, külön a padló hőmérséklete szabályozható.

 

 

 

Mit, hol, hogyan érdemes használni?

Elektromos radiátor

Korszerű IP24-es védelemmel vannak ellátva, így vizes helyiségekben pl. fürdőszobában is használnható. Törülközők szárítására, és a fürdőszoba megfelelő klímájának biztosítására is kiválóan alkalmas. Többféle méretben is kapható, de mindegyiket könnyű felszerelni, nem kell hozzá szakembert hívni, ami a mai világban hatalmas nagy előnynek számít.

Túlmelegedés gátlóval is felszereltek, csendesek és időzíthetőek is. Rendkívül energiatakarékos egy ilyen szerkezet, hiszen csak akkor kapcsol be, ha a fürdőszoba hőmérséklete a megadott tartomány alá csökken.

Elektromos konvektor

Sokféle elektromos konvektor található a boltokban, és ma mára igen korszerű berendezésnek számítanak a konvektorok.
Fajtái:

 • álló konvektor – ahogy a nevében is benne van, szabadon áll.
 • fali konvektor, fixen telepíthető a régi radiátor helyére is,
 • design konvektor, amely kiváló fűtőtulajdonsági mellett látványelemként is funkcionál,
 • és vizes helyiségbe való konvektor, amely teljesen biztonságos.

Mindegyik típusról elmondható, remek kiegészítő a fő fűtésünk mellé, jó választás otthonra, vagy nyaralóba is. Akkor is bekapcsolható, ha egy kicsit hűvösebb van, de a fűtés szezonja még nem indult be, de mégis hűvösebbre fordulnak az esték. Különböző méretekben kapható, az új design kialakításnak köszönhetően szinte láthatatlan marad, és bármelyik helyiségben elhelyezhető. Mára korszerű, állítható hőfokszabályozókkal vannak ellátva, amelyek miatt nagyon energiatakarékosan tudjuk használni őket. Létezik időzítő kapcsolóval ellátott változata is, így beprogramozhatjuk, mikor kezdjen el fűteni, hogy kellemes meleg legyen, mire hazaérünk. Ha valahol nincs mód más használatára, de akkor is remek megoldás, hogyha ideiglenesen van szükségünk fűtésre.

 

Infra sötétsugárzó – hősugárzó

Itt is három típust különböztetünk meg: a beltérit, a kültérit és a lábon álló fűtőtestek. Mindhárom eszköz olyan elektromos fűtésspeciális esetekre használható a legjobban, amikor gyorsan szeretnénk meleget csinálni. A kültéri változatokat éttermek teraszán vagy kertekben is fel használhatóak. Ki ne gondolt volna egy hűvösödő őszi estén arra, milyen jó volna a teraszon, vagy a kerti lugasban üldögélni, mégis melegben lenni? Erre a célra – otthonra, vagy vendéglátó egységekbe egyaránt kiváló megoldást jelent. Egyszerűen telepíthető, rengeteg méretben, állvánnyal vagy anélkül is kapható, így könnyű megtalálni a legmegfelelőbbet. Ma már vannak korszerű, hőfokszabályozós változatok is. A megfelelő teljesítmény kiválasztására figyeljünk.

 

Elektromos fűtőpanel

elektromos fűtésEzek a norvég fűtőpanelek jó megoldások lehetnek számunkra azon helyiségekbe, ahol nem kell mindig melegnek lennie pl. téli kert, garázs, fürdőszoba. Előnye, hogy nagyon gyorsan bemelegszik, így szinte azonnal meleget ad, vizes helyiségekben is használható. Méretéhez és teljesítményéhez mérten hatékonyan fűt, ráadásul a helyzethez képest energiatakarékos. Nem kell csöveket kiépíteni, mint egy radiátor esetében. A fűtőpanelek egyszerűen és könnyen, szakember nélkül is felszerelhetőek a falra pár óra alatt. Mutatós, és hogyha nincs rá szükség, magunkkal vihetjük és felszerelhetjük valahol máshol. Egyre népszerűbbek a norvég panelek, ami kifejezetten szép kinézettel rendelkezik (pl. a norvég Adax, ADAX Neo, Adax Neo Wifi fűtőpanelek)

 

 

Infrapanel

elektromos fűtésVannak fa keretes, acél keretes és keret nélküli panelek is. Ezek a termékek nagyon könnyen beolvadnak a környezetbe, szinte nem is láthatóak, elegáns megjelenésűek, precíz kivitelezésűek. Mennyezetre is felszerelhető, alkalmazható ritkán használt helyiségekben is, mivel a bekapcsolása után szinte azonnal felmelegíti az adott területet a kívánt hőmérsékletre. Emiatt nagyon jó választás pl. nyaralókba, kisebb üzlethelyiségekbe, téli kertekbe. Könnyen, gyorsan, és szakember nélkül felszerelhető.

 

 

 Elektromos kazán

Jó megoldás a radiátoros és radiátoros-padló/falfűtéses meleg vizes központi fűtésű rendszerekhez. Pontosan beállítható a hőmérséklet, ugyanakkor mindenképpen szakember segítsége szükséges ahhoz, hogy biztonságosan működjön. Egy jól megtervezett elektromos kazán, és egy korszerű ármaforrás összekapcsolásával ideális fűtési megoldást kaphatunk, új házakba, és régi épületekben is.

 

 

elektromos fűtésFűtőszőnyeg, fűtőkábel,

A legfőbb előnye, hogy bármely helyiségbe könnyen elhelyezhető,  csemperagasztóba a beton és hidegburkolat között. Nem igényel extra rétegrendet. Bármely tipusú fűtési kiegészíthető, illetve helyettesíthető vele, helytakarékos és könnyen kezelhető. Arról nem is beszélve, hogy egyenletesen oszlik el a meleg a helyiségben. 

 

 

Fűtőfólia

Cégünk a fűtőfólikára specializálódott, így számos tippet, tanácsot és beépítési módszert talál, amelyből egyértelműen elektromos fűtésláthatja, hogy ez az intelligens Fűtőfólia mennyire sokoldalúan, sőt az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai miatt mennyire környezetbarát módon használható. Egyenletes és komfortos meleget biztosít. Fel szerelhető mennyezetre, de padlófűtésként is tökéletes. Ez a termék áll a legközelebb szívünkhöz. A Fűtőfólia által kibocsátott sugarak az emberi szervezet számára legideálisabb tartományban működik.

A következő blog segít jobban megismerni ezt a terméket.

 

 

 

3 fontos, megfontolandó tanács mielőtt döntünk

 1. Vásároljunk olyan készüléket, amiben modern fűtőbetét található!

Mindenképpen kerüljük el azokat a fűtőtesteket, amelyben izzószál fűt. Az izzószál izzik, égeti a port, szaga van, pattoghat és nem véletlen,  többi uniós országban ilyen készüléket nem talál semmilyen kereskedőnél.

 1. Vásároljunk olyan berendezést, amelyik pontos, elektronikus termosztáttal rendelkezik!

A mechanikus termosztát már idejét múlt. Pontatlan, hibásan mér és jelentősen megnövelheti a fogyasztást egy megbízható vezérléssel rendelkező készülékhez képest.

 1. Vásároljunk korrekt szerelési minőséggel és megfelelő szervizháttérrel rendelkező készüléket!

Az olcsó vásárlásnak csak rövid ideig örülhetünk, viszont a rossz, hozzá nem értő munkával sokáig együtt kell élnünk és bosszankodnunk az eredményen. Vásároljunk olyan készüléket, amely nem csak a garancia végéig hozza a tőle elvárható teljesítményt, hanem hosszú évekig problémamentesen üzemelhet. Tájékozódjunk a szakmai szövetségek oldalain, különféle fórumokon, más felhasználóktól, akik hasonló rendszereket használnak, mint amivel mi magunk is foglalkozunk. Kérezzük ki őket alaposan a hibákról és az előnyökről, hogy jól tudjunk tárgyalni a saját fűtésünket tervező mérnökkel.

 

Takarékosság infrapanellel

Takarékos megoldás lehet, ha az infrapanel mellett döntünk egy radiátor helyett. Az infra-tartományban sugárzó panelek készítésénél igyekeznek a konvekciót elektromos fűtés(hőáramlást) minimálisra csökkenteni, miközben a készülék sugárzását (főleg az infra tartományban) minél jobban felerősíteni. A sugárzó hő kellemes hőérzettel jár, az alacsonyabb hőmérsékletet is komfortosnak érezhetjük.

Azt fontos szem előtt tartanunk, hogy a drágább készülékekben nem csak a felhasznált anyagok és a szerelési minőség változik, hanem a különféle innovatív technológiáknak köszönhetően a magasabb árhoz magasabb komfort és jobb  hőérzet is tartozik. Számtalan színben (fehér, fekete …) és méretben érhető el.

 

Gazdaságosabb az elektromos fűtés?

A fűtésrendszerek rengeteget fejlődtek az elmúlt évszázadok során, az ezredforduló óta azonban gyökeresen megváltozott a modern fűtés világa. Az tagadhatatlan tény,  egy korszerű fűtőpanel drágább energiát fogyaszt ugyan, de a pontosan beállítható energiafelhasználás csökkentő funkcióinak köszönhetően kevesebbet, mint a hagyományos fűtőberendezések.

Ha arra keresünk választ, ez a fűtési mód olcsó-e vagy drága, az sem elhanyagolható tényező, hogy egy korszerű, gázzal működő fűtéshez képest az elektromos fűtőpanelekkel a beruházási árak lényegesen alacsonyabbak. Azaz hiába kell kevesebbet fizetni a hónap végén egy korszerű gázfűtés esetén, a beruházás csak igen későn, hosszú évek múltán térül meg, mire az újabb korszerűsítés is aktuálissá válik.

 • Az elektromos áram kétségtelenül az egyik legdrágább energiatípus
 • Azonban a korszerű elektromos árammal működő rendszerünk a lehető legkevesebbet használ ebből az energiából, mert pontos a szabályzórendszere és számos energia felhasználás csökkentő funkcióval ellátott
 • A fűtőpanelekkel a fűtés kiépítésének és a készülékeknek költsége alacsony, kifejezetten kis-közepes lakás, családi ház, vagy jól szigetelt épület esetén
 • A fűtés rendszer teljesítmény nem befolyásolja a fogyasztást, mivel az az épület energia veszteségétől függ.
 • Minden lakás, ház esetén van egy optimális megoldás amit az egyedi adottságok szerint kell megválasztanunk – az elektromos fűtés jellemzően kis és közepes alapterületű ingatlanok vagy időszakosan használt lakások (pl. nyaralók) és nagyon jól szigetelt nagyobb alapterületű épületek esetén lehet gazdaságos választás
 • Összeköthető alternatív áramtermelő egységekkel, mint például a napelem, vagy más energiatermelő rendszer. Ezzel pedig teljes egészében ingyenessé is tehetjük a fűtést a házunkban.

Létezik egy nagyon fontos érv az elektromos fűtési gazdaságossága mellet, még ha elsőre nem is tűnik annak. Igen, igaz, hogy egy modern gázkazánnal – ha még nincs saját elektromos áramot termelő forrásunk, például napelemünk – olcsóbban fűthetünk, mint az infrafűtéssel. De ha elgondolkodunk azon a lehetőségen, hogy a beruházás elején a környezetünkre való tekintettel, és a költségek optimalizálása érdekében napelemmel együtt telepítjük a fűtési rendszerünket, akkor így még kedvezőbb képet kapunk. Még így is olcsóbb lehet,  vagy körülbelül ugyan annyi a beruházási költség a gázhoz képest, egy hőszivattyús beruházás költségéről nem is beszélve, és innentől kezdve sokkal kevesebb, akár nulla a fűtésköltsége.

 

Fűtőfólia fogyasztás példa

Nézzünk erre is egy példát. Egy most épülő 100 m² alapterületű, jó szigetelésű ingatlan esetében, ahol 25 W/m² az energia veszteség óránként, 2520 kW/ó a várható éves fogyasztás, és 30 A szükséges a Fűtőfólia működtetéséhez. Jól látszik, hogy az ehhez szükséges napelem se foglal sok helyet a tetőn. Természetesen azt is tudjuk, hogy nem mindenkinek van lehetősége napelemmel kombinálni ezt a rendszert.

Az elektromos fűtés beüzemeléséhez elegendő egy egyszerű hálózati csatlakozás, a készülékek tisztítása és karbantartási költsége alacsony. A technológia tiszta és környezetbarát, működés közben nincs korom- és porkibocsátás, nincs szükség kéményre sem. Valamint az elektromos készülékek üzemeltetését könnyen automatizálhatjuk, így a távolból is kezelhetjük a telefonunk segítségével. Sokan vágynak „okos otthonra” – ez talán az első lépésünk afelé, hogy ezt az álmot megvalósíthassuk.

Összegzésül mondhatjuk, hogy a fűtési rendszerek teljes beruházási költségét figyelembe véve, egymással szembe állítva, van rendszer, ami ugyan nagyon kedvező üzemeltetési költségű (karbantartási költséget, és a nagyobb alapterület szükséglet költségét figyelmen kívül hagyva). Viszont az aránytalanul magas kezdeti költség soha, vagy nagyon sok idő eltelével térülnek csak meg, addigra viszont nagy valószínűséggel esélyes lesz a készülékcsere is.

Amikor az árammal működő fűtési rendszerekről beszélünk, egy igazán sokoldalúan hasznosítható technológiáról van szó, amely padlófűtésként, illetve fal- vagy mennyezetfűtésként is megállja a helyét, de használható kiegészítő fűtésként is, sőt kültéren is sikeresen alkalmazható. A rendszer kialakítása egyszerű és gyors, ráadásul kifejezetten gazdaságos. Az infrafűtés további el nem hanyagolható előnye, hogy bármilyen burkolattal, akár már meglévővel is használható. Beszerelhető a falba, az álmennyezet fölé vagy a padlóba.

 

Mindegy, hogy parketta, szőnyeg, járólap vagy kőburkolat fedi a padlót, kiváló eredmény érhető el a fűtőfilmekkel.

 

A kivitelezés kifejezetten kevés időt vesz igénybe. Míg a hagyományos fűtésrendszerek kialakítása nagyon hosszú és bonyodalmas lehet, és akár hetekig is eltarthat, addig a fűtőfilmek lefektetése egy-két nap alatt kivitelezhető. A beruházási költség alacsonyabb, mint bármely más technológia esetében, töredéke lehet a kondenzációs rendszerekének. Vannak, akik attól tartanak, hogy amit megspórolnak a kiépítésen, az üzemeltetés során fizetik majd meg. Erről azonban szó sincs. Az egyedülálló technológia a kimagasló hatékonyságnak köszönhetően igazán gazdaságosan üzemeltethető.

 

adax – kosár