Fűthető kutyaház: luxus vagy szükséges?

Van, aki szerint butaság, felesleges luxus a kutyaház fűtése, mivel a kutyának nem kell fűtés. És van, aki azt mondja, hogy a fázós, rövid szőrű fajtáknak kell a fűtés, hogy ne fázzon meg a kutya, és ne legyen beteg.

Mikor lehet szükség fűtött kutyaházra?

Ha van egy komondorunk, akinek az igényei kényelem terén elég finoman szólva is szerények, neki elég egy jól összeépített, huzatmentes kutyaház, ahova szél, eső, esetleg tűző nap elől elbújhat.

De ha például van egy egy rövid szőrű francia bulldogunk, aki kistermetű, és érzékeny, már nem gondolkodunk azon, hogy minek is kutyaház . Ha mondjuk az udvaron vannak, amíg mi a munkában, akkor nekik komolyabb igényeknek megfelelő kutyaház tud csak megfelelő menedéket nyújtani.

Mik a fontos szempontok a kutyaház fűtésénél?

23498641 1276902062413903 3762781592024514560 N 300x300A kutya igényei természetesen. Semmiképp ne azt a hőmérsékletet preferáljuk, amit mi magunk kellemesnek érzünk. A kutyának az emberhez hasonlóan nem tesz jót a folyamatos huzat. Ennek megfelelően egy hőlégfúvós ventilátor kényelmetlenné, esetleg egészségtelenné teszi a házat.

A sugárzó hőt biztosító fűtőberendezések egészségesebbek, mint az úgynevezett konvekciós, vagy levegőkeringéssel működő változatok. A kutyaház fűtésére tehát infrapanel-jellegű fűtések lesznek a leginkább alkalmasak.

Másik népszerű megoldás az infra padlófűtés fűtőfólia megoldással. Az infra sugarak közvetlenül a kutyust melegítik, ezzel párhuzamosan a gazdi által beállított kellemes padlóhőmérséklet biztosítható.

 

Mire figyeljünk, amikor már fűtjük a kutyaházat?

Mivel jót akarunk a kutyának, már az első hűvösebb napon befűtenénk neki. De ezzel pont azt érjük el, hogy a kutyánk nem készül fel a hidegre, így emiatt betegszik meg könnyebben. Illetve, ha túl nagy a kutyaház benti hőmérséklete és a kinti hőmérséklet között, akkor szintén csökken a kutyánk ellenállóképessége.

Egy előmelegített, temperált, nagyjából 10 fokos kutyaházba szívesen tér vissza a kutya. Ha ott lefekszik, nem lesz semmilyen, az egészségére káros következmény. Ráadásul az ízületei sem bánják, sőt ha infra sugárzóval fűtünk, akkor annak jótékony élettani hatását is kihasználva az állat aktív mozgási életkora is kitolódik. A fűtés típusa és a kutyaház hőmérsékletének ésszerű megválasztása a legjobb, amit tehetünk kutyánkért a hideg téli napokon.

 

Kutyaház fűtés tenyésztőknek

Az elmúlt évek tapasztalata, hogy a kutyatenyésztők is egyre nagyobb mértékben gondoskodnak jó előre a kiskutyák komfortos melegen tartásáról. Egy drágább kutya esetében nem mindegy, hány darab kicsi marad meg az alomba, így a tenyésztő vesztesége ilyen apró dologgal is mérsékelhető.

 

Mind közül a legfontosabb a biztonságA kutyaház fűtésének megfelelően biztonságosnak kell lennie abból a szempontból is, hogy a kutyában semmilyen kárt ne okozhasson. 23507723 1623643681028288 3721116152940724224 N 300x300Elektromos vezeték, csatlakozás ne legyen a kutya által hozzáférhető, nehogy megrágja azt, és a hőt adó felület se lehet olyan, ami felmelegszik, és az okozhasson sérülést. Például, ha egy infralámpával akarnánk fűteni, több mint valószínű, hogy meg fogja égetni a kutyánkat, ráadásul túl sok és szabályozhatatlan meleget ad, a gazdának pedig meg jól megemeli a villanyszámláját.

Az a legjobb szerintünk, ha a legegyszerűbbet választjuk. Minél bonyolultabb egy szerkezet, annál több benne a hibalehetőség. Az infra fűtőpanelek ezt az egyszerűséget képviselik. Érdemes tehát jól szabályozható, egyszerűen beszerelhető infrapanelekben gondolkodnunk, melyekkel a kutyánk házában fagymentes körülményeket biztosíthatunk, ugyanakkor napi fogyasztásunk mindössze 1kWh nagyságrendű, így a gazda számára sem okoz megterhelést az energiaköltségekben.

A Fűtőfólia esetében megfelelő rétegrenddel szintén egy biztonságos fűtési megoldás alakítható ki. Legfelső rétegként akár egy olcsó laminált parketta is jó tud lenni. A vezérlés ennél a terméknél javasolt, mivel így lehet a padló hőmérsékletét beállítani.

 

Kutyaházfűtés összefoglalás

 

Ha egy kutyaházban tartják a kutyát, akkor a fűtés nagyon fontos lehet, különösen hideg időjárás esetén. A kutyaház fűtése lehetőséget ad arra, hogy a kutya kényelmesen és melegen tölthesse az időt, és megvédje az állatot a fagyástól és más hideg időjárási hatásoktól.

Számos kutyaház fűtési lehetőség áll rendelkezésre, a kutyaház méretétől és az Ön személyes preferenciáitól függően. Az egyik lehetőség a hőlámpa, amely felforrósítja a kutyaházat, és meleg levegőt termel. Az infravörös fűtőpanel is népszerű lehetőség, mivel hatékony és megbízható fűtést biztosít.

Más opciók közé tartozik az elektromos fűtőtestek használata, amelyeket a kutyaház alá helyezhetünk, vagy a kutyaház falába integrálhatjuk. Továbbá, léteznek olyan padlófűtéses rendszerek is, amelyek hőenergiát bocsájtanak ki az állat fekhelyébe, így biztosítva a megfelelő hőmérsékletet a kutyaházon belül.

A kutyaház fűtése lehetővé teszi, hogy a kutyák kényelmesen és biztonságosan éljenek a hideg hónapokban is. Sokféle fűtési lehetőség áll rendelkezésre, és a megfelelő választás attól függ, hogy a kutya hogyan használja a kutyaházat és milyen környezeti tényezőknek van kitéve.

Kutyaház fűtés termékek

A) A kutyaház fűtőfólia csomagot a gazdik igényeire terveztük, automata hőfok szabályozóval, amely optimalizálja a hőmérséletet a kutyaház légterében. A csomag tartalmaz egy  0,5×0,5 m-es villásdugóval felszerelt fóliát és a „A Nap melege könyvünket”, amelyben minden fontos információ megtalálható a fűtésirendszer működésével kapcsolatban. 

B) 2022- ben megjelentek az új alacsony hőmérsékletű infrapanelek. A kutyaház melegítés szigeteletlen, részben nyitott helyen is megvalósítható, mivel az infravörös sugárzás nem a levegőt, hanem a tárgyakat és az élőlényeket melegíti, felülete túlhevülés ellen védett, ezért a házi kedvenc számára veszélytelen.

A fűtőpanelt a kutyaház felső részébe célszerű rögzíteni , a villamos vezetéket az állat számára “nem hozzáférhető” módon vezessük!

Elégedett kutyaház fűtőfólia csomagot vagy infrafűtés használók gazdik:

23734775 149597669103449 964904685544669184 N
23498197 1379172275514770 4976721559566680064 N
23421319 167639757156846 8808872100396793856 N

Neked mi a véleményed a kutyaház fűtésről? Miért használnád vagy nem használnád? Írd le kommentként!