20220712 Futofolia Intelligensfutofilm Asztali Mobil Banner V01 Rajztabla 1

Mi is az a intelligens fűtőfilm?

Mi is az az infravörös sugárzás és miért jó megoldás?

Az intelligens fűtőfólia egy olyan modern fűtési rendszer, melynek működési elve az infravörös sugárzás alapján nyugszik. Ahhoz, hogy ezt a működési elvet megértsük, kicsit mélyebbre szükséges ásni magunkat a fizikában és meg kell értenünk pár egyszerű dolgot.

Dióhéjban az infravörös sugárzás így néz ki:

Az energia áramlása egy kiinduló helyről (intelligens fűtőfilmek) képes bármely irányba halad anélkül, hogy szüksége lenne közvetítő közegre. Abban a pillanatban, hogy bekapcsoljuk az infrafűtésünket, a villamos energiának köszönhetően elindul a sugárzás az fűtőfilm felületéről a szoba és az abban lévő tárgyak, emberek felé. Ez a sugárzás fotonokat szállít, amiről tudjuk, hogy apró elemek, melyek a fény alkotói. Lényegében az infra sugárzás, olyan fény, melyet a szemünk képtelen látni.

Az intelligens fűtőfilm tulajdonsága, hogy közvetítő közeg nélkül képes működni. Ez nem jelent mást, minthogy nincs szüksége semmilyen közvetítő anyagra, még levegőre se. Annak köszönhetően, hogy valójában fény az, ami fűt, ennek köszönhetően terjedésének sebességével sincs gond, mivel tudni illik a fény elég gyorsan terjed. Ettől lesz ennyire gazdaságos, mert minimális energia veszteséggel (<1%) jár, hogy a sugárzás eljusson az fűtőfilm felületétől, azaz a padlótól a mennyezetig, illetve a falakig.

20220714 Intelligens Futofilm Kepek V01 02
20220714 Intelligens Futofilm Kepek V01 01

A fentebb leírtak alapján megállapítható, hogy a fűtés bekapcsolásának pillanatában a fénynek a sebességével kezdi el fűteni a térben lévő tárgyakat, falakat és az embereket. Ennek az érzete kimerül abban, hogy az üzembe helyezéstől kezdve a hőérzetünk megváltozik és azonnal melegséggel tölt el minket a sugárzás. A legegyszerűbb példa erre, a Nap sugárzása. Ahogy nyáron érezzük a Nap melegét, úgy a sarkvidéken is hiába tombol a fagy, mégis melegséget érzünk, mivel süt ránk a nap.

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor csak addig van-e meleg, ameddig megy a fűtés? Természetesen ez nem így működik… 🙂
Mivel az összes berendezés, bútor, illetve a falak közvetlenül kapják az infravörös sugárzást, így átmelegednek és az intelligens fűtőfilm kikapcsolása után is sugározzák magukból a hőt a helyiségben, ezáltal biztosítva a számunkra megfelelő, egyenletes hőmérsékletet.

Mi fán terem az intelligens fűtőfilm és hogyan működik?

Most, hogy már közelebbről is megismerkedtünk az infravörös sugárzás tulajdonságaival és működési mechanizmusával, vegyük célkeresztbe az intelligens fűtőfilmet és annak működését.

Az intelligens fűtőfilmet nem véletlenül kapta a nevét, mert erősen hajaz, a már régimódinak mondott fényképezőgépek filmszalagjaira. A filmnek a fő építőeleme és egyben fűtő eleme a szén. Ezek mellett találunk még különböző jó vezető anyagokat, mint például: réz, ezüst stb. Mindezek egy speciális hőálló műanyag burokban helyezkednek el.

20220714 Intelligens Futofilm Kepek V01 03

A fűtőfilm az önszabályzó tulajdonságának köszönhetően tud gazdaságosabban és biztonságosabban működni. Amikor valamilyen szigetelőanyag kerül a fűtésrendszerre, a fűtőfilm ezt érzékeli, és azon a ponton visszaveszi a teljesítményét, csökken a hőmérséklete. Ezzel a tulajdonsággal elkerülhető, hogy a burkolat vagy a rákerült bútorban bármilyen kár keletkezzen.

Ezt legegyszerűbb módon úgy lehet prezentálni, hogy ha az intelligens fűtőfilmre működés közben rátesszük a kezünket, a felületi hőmérséklete rohamosan lecsökken azon a területen, ahol az érintést megejtettük.

Most ugye mindenkiben felmerült a kérdés, hogy akkor mégis, hogy tud fűteni, ha a filmet valamilyen burkoló anyag mögé rejtjük?
Erre a kérdésre egyszerű a válasz: Emisszió

Nagyon lesarkítva az emisszió azt jelenti, hogy az infra sugarakat egy adott tárgy milyen szinten veszi fel, majd azt milyen szinten sugározza tovább. Még egyszerűbben fogalmazva az emisszió egyenlő azzal, hogy mennyire „sugárzik át” az infrasugár például a beton falon, gipszkartonon vagy a laminált parkettán.

Általánosságban az építőiparban leggyakrabban alkalmazott anyagok 4-8% veszteséggel tudják „átengedi” magukon az infra sugarakat. Konkrét példát említve a betonnak 8%-os az emissziós értéke, azaz 92%-ban engedi át a sugarakat, tehát 92%-os hatékonyságú lesz az fűtőpanelünk, ha betonfal mögé rejtjük el. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ténylegesen áthatol rajta a sugárzás, hanem azt, hogy a sugárzás 100%-át veszi fel, a 8%-a, a burkolatban marad (ettől melegszik fel a beton) és a fűtőfilm energiájának 92%-át sugározza ki magából.

Természetesen vannak olyan építkezésnél alkalmazott termékek, melyeknek nagy az emissziós értéke, ilyenek a szigetelő anyagok (hungarocell, üveggyapot, hőtükrös fóliák, stb.). Otthonunkban is rengeteg olyan tárgy, bútor van, mely kialakításának, anyagszerkezetének köszönhetően, rendkívül jó szigetelők.

Tegyük fel, padlófűtésünk fűtőfóliával van megoldva. A padlón természetesen helyezkednek el, terepelemek, gondoljuk itt ágyra, fotelra, olyan dolgokra, melyeknek magas az emissziós értéke és több energiát nyelnek el, mint amennyit kisugároznak. És itt jön szóba, hogy miért is intelligens a fűtőfólia.

A már fentebb említett működési mechanizmus révén, ha a fűtőfilm azt érzékeli, hogy egy magas emissziós értékkel bíró tárgyat helyezünk közvetlen közelébe, gondoljunk itt a fotelra, érzékeli azt, igy rengeteg energiát spórolhatunk meg azzal, hogy csak ott fűt a panel, ahol úgymond van értelme. Ennek technológiának köszönhetően lesz olyannyira energiatakarékos ez a fűtési alternatíva.

Következőkben vegyük sorra az intelligens fűtőfilm tulajdonságait.

Egészségügyi hatásai:

Számos jótékony hatása van az intelligens fűtőfilmnek.

 • A működés közben kibocsátott infravörös hullámok és anionok rendkívül jó szagsemlegesítő hatással bírnak. Praktikus lehet kisállat tartásánál, illetve képes a dohányfüst okozta kellemetlen szagok semlegesítésére is.
 • Megszünteti a baktériumok elterjedését.
 • Mivel folyamatosan melegíti a falat, ezáltal gátat tud szabni a penészedésnek és képes a már nedves falak kiszárítására is.
 • A magas anion koncentrációnak köszönhetően friss érzetet kölcsönöz a levegőnek.
 • A hagyományos fűtésekkel ellentétben, nem alakul ki légáramlás, ennek köszönhetően a lebegő por veszélye se áll fenn. Ez különösön előnyös azon felhasználóknak, akik valamilyen légúti problémával küzdenek, azonban mégsem szárítja a levegőt.
 • A tévhitekkel ellentétben alacsonyon az elektromágneses kibocsátása, azaz szinte nincs is elektroszmog. Az egészségügyi határa az elektromágneses kibocsátásnak 100 mikro Tesla, az fűtőfilm kibocsátása pedig 1,5 mikro Tesla. Ez a határérték 1/66 része.
20220714 Intelligens Futofilm Kepek V01 04

Kényelem és komfort:

 • Az fűtőfilm vastagsága 6-7 mm, így szinte bárhova beépíthető és nem igényel semmilyen kiegészítőt, gondoljunk itt az ormótlan fűtőtestekre.
 • Teljesen hangtalan működés közben.
 • A rendszer kikapcsolása után is megmarad a meleg érzet, mert az átmelegedett falak, illetve bútorok tovább sugározzák az energiát.
 • Hasonlóan, mint a napnak a sugarai, azonnali meleggel árasztja el otthonunkat. Hasonló érzés, mint mikor az árnyékból kiállunk a napsütésre.
 • Távolról vezérelhető, így érkezésünk előtt felfűthetjük otthonunkat.
 • Telepítése rendkívül egyszerű és akár 1 nap alatt végrehajtható.

Takarékosság:

 • Gyártótól függően az fűtőfilmnek az élettartama általában 30 év, mindez úgy, hogy nem igényel karbantartást.
 • Relatív olcsó kiépítési költségek.
 • Működési mechanizmusából kifolyólag, szinte veszteségmentes üzemelés.
 • Gazdaságos energiafelvétel, ebből kifolyólag éves költsége rendkívül alacsony.
 • Napenergiával összehangolva akár 0 Ft is lehet a fenntartási költsége.

Ha felkeltettük az érdeklődésed, kérj ajánlatot kollégáinktól.

Elérhetőségeink:
Tel: +36-20-400-7400
E-mail: info@futofolia.hu
Web: https://www.futofolia.hu/ajanlatkeres/

Fűtőfilm Online teljesítmény kalkulátor

Fűtésrendszer típusa
Padlófűtés
Mennyezetfűtés
Hőszigetelési adatok
Energiatakarékos
Átlagos
Átlag alatti
Alapterület

 

m2

Max. teljesítmény

Kw

Áramfelvétel

A

Napelem (opció)

Nem