Amit a napelemekről alapszinten tudni érdemes

 

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy hazánk a napelemek lázában ég, évről évre népszerűbb ugyanis ez a formája a lakóházak és ipari ingatlanok energiaellátásának. Mivel jelentős állami támogatás jár a napelemes rendszer kiépítésére, immár a többség számára elérhetővé vált ez a technológia, amely megújuló energiával látja el az otthonokat. Ebben a felfokozott hangulatban érthető, ha valaki szeretné megismerni a napelemes energiaellátás működését. Ezt foglaltuk most össze alapszinten, egyszerű megfogalmazással, hogy mindenki számára átláthatóvá váljon, miért éri meg befektetni egy napelemes rendszer kiépítésébe.

2A39C708 CCCD 4498 B7D2 9DA5D7AC8B18
E5089831 1754 4352 BA5F D63FBF06037F

Mi is az a napelem?

Klasszikus napelemnek azt az eszközt nevezzük, ami a napsugárzás energiával rendelkező részecskéi, a fotonok által biztosított elektromágneses sugárzást képes villamos energiává alakítani. A lehető legegyszerűbben megfogalmazva: a napsütésből a technológia segítségével elektromos áram jön létre. Mivel az áramért fizetni kell, a Nap sugarai viszont ingyen vannak, értelemszerűen a megoldás hamar népszerűvé vált, ám a napelemes rendszerek kialakításának költsége nagy összeget emésztett fel korábban. Szerencsére az egyre modernebb megoldások egyre olcsóbban elérhetőek, telítődik a piac napelemre specializálódott szereplőkkel, ez pedig jót tesz a minőségnek, valamint árversenyt eredményez. A napelemekről tudni kell, hogy létezik hálózatra kapcsolt és szigetüzemű rendszer is: előbbi külön méri a napelemek által megtermelt energiát, illetve a ház fogyasztását, utóbbi szolár akkumulátorokban tárolja a begyűjtött erőforrást. Érdemes azt is feljegyezni, hogy a napelem nem ugyanaz, mint a napkollektor – utóbbi a napsütés hatására hőt termel, nem energiát.

R

A napelem hosszú távú befektetés

Hiszen a garancia általában 20, de lehet, hogy 25 év egy kiépített rendszerre, az élettartamuk viszont még ennél is hosszabb, 20-tól 40 évig terjedhet. Mivel szinte minden résztvevő számára megéri ez a befektetés, a napelemes otthonok egyre sűrűbben megtalálhatók hazánkban, ahogyan az ipari energiaellátás során is népszerű ez a lehetőség. Mivel a napelemes áramelőállítás nem jár semmilyen káros melléktermékkel, környezetkímélő technológiáról beszélünk, amely megújuló energia, hiszen a Nap sugarai egyelőre kifogyhatatlan forrásnak tűnnek.

Ingyenes helyszíni felmérés

Keressen minket most!

Napelem előnyök 

Check Icon

A napelemek hatásfoka a bekerülési költségek csökkenése mellett is növekszik.

Check Icon

Évről évre jobb, hatékonyabb eszközök kerülnek a piacra, majd a háztetőkre.

Check Icon

A tiszta, olcsó, megújuló energiaforrás.

Check Icon

A Föld kitermelhető kőolajkészletének teljes energiaértékét a Nap mindössze másfél nap alatt sugározza bolygónkra.

Check Icon

Egyetlen órányi napsugárzás teljes egészében fedezné az emberiség éves energiafogyasztását, ha sikerülne azt teljesen hasznosítani.

Check Icon

További előny, hogy a napelemmel függetlenné válik egy háztartás, vagy cég a szeszélyesen változó energiaáraktól.

Check Icon

Megvalósítható általa a teljesen zajmentes működés.

Check Icon

A napelemes rendszerek ára minden évben csökken, átlagosan 10 százalékkal válik olcsóbbá.

Tévhitek a napelemmel kapcsolatban

Check Icon

A magas telepítési költség még mindig visszatartó erőt jelent, ám az állami pályázatok, a jelenleg is futó otthonfelújítási támogatás jelentősen lecsökkenti, lefelezi ezt az összeget.

Check Icon

"A napenergia nem elég egy családi ház teljes ellátásához." Ez ebben a formában nem igaz, hiszen attól függ, hány napelem fér el, azok mekkora teljesítményt képesek leadni, valamint hogy mekkora a ház energiaigénye.

Check Icon

Általánosságban elmondható, hogy egy napsugárzástól függő, így váltakozó teljesítményt nyújtó napelemes rendszer gond nélkül ellát minden elektromos eszközt egy családi házban – ilyenkor jön képbe az inverter, ami átalakítja a megtermelt egyenáramot a készülékek használatához szükséges váltóárammá.

Check Icon

A fűtési rendszereknél a kialakítás típusától függ az energiaigény, de itt is megoldható a teljes ellátás. Az is igaz, hogy egy rendszer csakis napsütésben képes hatékonyan működni, ám hazánk szerencsés ebből a szempontból, hiszen magas a napsütéses órák száma.

A napelemes rendszer telepítése

A napelemes rendszert mindig szakemberek segítségével ajánlott telepíteni. Az energiaigény felmérése, a kezdeti beállítások, a szükséges hatékonyság elérése mind olyan mozzanat, amely alapja egy hatékony napelemes rendszernek. Egy hozzáértő, megbízható cég a telepítés során általában a tanácsadás után vállalja a teljes körű ügyintézést, az engedélyek beszerzését, elvégzi a helyszíni felmérést, a szerelést és kivitelezést, majd rendelkezésre áll a karbantartás és a szervizelés során.

Mivel 2021-től kezdve hazánkban is kötelező lett a megújuló energiaforrások alkalmazása az új építésű, illetve jelentős felújításon áteső (ha a felújítás az ingatlant határoló szerkezetek összes felületének legalább 25 százalékát érinti) házaknál, a napelemes rendszer alkalmazása tulajdonképpen befektetés a jövőbe. Az Európai Unió területén immár csakis „közel nulla” energiaigényű épületek készülhetnek, azaz csak ezek kaphatnak használatbavételi engedélyt. Ehhez az kell, hogy az összes energiafogyasztás legalább 25 százaléka megújuló energiaforrás által legyen fedezve, ehhez pedig észszerű választás a napelemes rendszer beépítése.

Termékek

Solar Panel

Napelem panel

 

Iverter

Inverter

 

Napelemtartoszerkezet

Tartó szerkezet

 

Napelem kalkulátor

 

100%-os elégedettségi garancia ügyfél visszajelzések alapján.  

Hírek

Stars 5

Elégedett ügyfelek

Ingyenes helyszíni felmérés

Keressen minket most!

A napelem története

Ugorjunk vissza a múltba, nézzük meg, hogyan terjedt el a napenergia felhasználásának módszere. Arra nem volt nehéz rájönnie őseinknek, hogy a Nap segítségével melegebb otthont teremtenek maguknak, ezért terjedtek el az ókori Kínában a déli fekvésű házak. A rómaiaknál még ennél is tovább mentek, törvényi keretek között szabályozták a napsütéshez való jogot, vagyis azt, hogy tilos egy építménnyel egy másik elől eltakarni a Napot. Innen azonban nem vezetett egyenes út a napelemek megjelenéséig, erre évszázadokat kellett várni.

1839-et írtunk, amikor a francia fizikus, Edmond Becquerel megfigyelte, hogy a kísérleteihez használt, fém elektródákból készült cella több energiát termel napsütés hatására. Az első működő szelén napelem megjelenésére 1883-ban került sor, ez az újítás az amerikai feltaláló, Charles Fritz nevét dicséri. Fontos lépés volt Albert Einstein 1905-ös tanulmánya, amelyben felhívta a világ figyelmét a napenergiára és a fotoelektromos hatásra, később ezért kapta a Nobel-díjat. Az első szilícium félvezetőn alapuló napelemet 1954-ben mutatták be, ezért a Bell Labs munkatársainak járt a dicséret, majd a NASA kezdte el használni és fejleszteni a technológiát. Az energiaipar innovációjaként az 1970-es években merült fel a napelem lehetősége, ezt a környezettudatosság elterjedése is erősítette. Az utóbbi évtizedekben ez vált az elsődleges megújuló energiává, a népszerűsége, illetve elérhetősége pedig minden évben tovább növekszik mind világszinten, mind Magyarországon.

A napelemek fajtái

A napelemek többféle alapanyag felhasználásával készülhetnek. Anélkül, hogy elvesznénk a részletekben, röviden bemutatjuk a különböző megoldásokat. A legelterjedtebbek a kristályos szilícium napelemek, ezeknek két fajtája van: a monokristályos és a polikristályos. Előbbi akkor képes elérni a legnagyobb teljesítményt, ami laboratóriumi körülmények között 25 százalék, ha merőlegesen esik rá a napfény, ezért használják napkövető berendezésekben, utóbbi elérhetőbb megoldás, ami ugyan hasznosítani tudja a gyengébb fényt, hatékonysága azonban így is csupán 15 százalék körüli. A perovszkit napelem esetében a használt szerves-szervetlen réteg sokkal olcsóbb a szilíciumnál, a gyártás is egyszerűbb, így ár-érték arányban ez egy vonzó változat, hiszen a teljesítménye elérheti a 20 százalékot.

Létezik a gallium-arzenid vegyületen alapú napelem, ezt jellemzően műholdakon használják, az amorf szilícium napelem, amelynek hatásfoka mindössze 5 és 8 százalék közé esik, de egyéb vegyület-félvezető alapú napelemeket is alkalmaznak, ilyen a kadmium-tellurid, a réz-indium-diszelenid és a réz-indium-gallium-szelenid napelem. A szerves alapú napelemnél egy szerves festék a fényelnyelő anyag, ami olcsó, a hatásfok viszont itt csak 2 és 4 százalék közötti. Körülbelül ilyen a teljesítménye a polimerekből készült napelemnek is.