Amit a napelemekről alapszinten tudni érdemes

 

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy hazánk a napelemek lázában ég, évről évre népszerűbb ugyanis ez a formája a lakóházak és ipari ingatlanok energiaellátásának. Mivel jelentős állami támogatás jár a napelemes rendszer kiépítésére, immár a többség számára elérhetővé vált ez a technológia, amely megújuló energiával látja el az otthonokat. Ebben a felfokozott hangulatban érthető, ha valaki szeretné megismerni a napelemes energiaellátás működését. Ezt foglaltuk most össze alapszinten, egyszerű megfogalmazással, hogy mindenki számára átláthatóvá váljon, miért éri meg befektetni egy napelemes rendszer kiépítésébe.

Napelem
Napelem

Mi is az a napelem?

Klasszikus napelemnek azt az eszközt nevezzük, ami a napsugárzás energiával rendelkező részecskéi, a fotonok által biztosított elektromágneses sugárzást képes villamos energiává alakítani. A lehető legegyszerűbben megfogalmazva: a napsütésből a technológia segítségével elektromos áram jön létre. Mivel az áramért fizetni kell, a Nap sugarai viszont ingyen vannak, értelemszerűen a megoldás hamar népszerűvé vált, ám a napelemes rendszerek kialakításának költsége nagy összeget emésztett fel korábban. Szerencsére az egyre modernebb megoldások egyre olcsóbban elérhetőek, telítődik a piac napelemre specializálódott szereplőkkel, ez pedig jót tesz a minőségnek, valamint árversenyt eredményez. A napelemekről tudni kell, hogy létezik hálózatra kapcsolt és szigetüzemű rendszer is: előbbi külön méri a napelemek által megtermelt energiát, illetve a ház fogyasztását, utóbbi szolár akkumulátorokban tárolja a begyűjtött erőforrást. Érdemes azt is feljegyezni, hogy a napelem nem ugyanaz, mint a napkollektor – utóbbi a napsütés hatására hőt termel, nem energiát.

R

A napelem hosszú távú befektetés

Hiszen a garancia általában 20, de lehet, hogy 25 év egy kiépített rendszerre, az élettartamuk viszont még ennél is hosszabb, 20-tól 40 évig terjedhet. Mivel szinte minden résztvevő számára megéri ez a befektetés, a napelemes otthonok egyre sűrűbben megtalálhatók hazánkban, ahogyan az ipari energiaellátás során is népszerű ez a lehetőség. Mivel a napelemes áramelőállítás nem jár semmilyen káros melléktermékkel, környezetkímélő technológiáról beszélünk, amely megújuló energia, hiszen a Nap sugarai egyelőre kifogyhatatlan forrásnak tűnnek.

Napelem előnyök 

Napelem

A napelemek hatásfoka a bekerülési költségek csökkenése mellett is növekszik.

Napelem

Évről évre jobb, hatékonyabb eszközök kerülnek a piacra, majd a háztetőkre.

Napelem

A tiszta, olcsó, megújuló energiaforrás.

Napelem

A Föld kitermelhető kőolajkészletének teljes energiaértékét a Nap mindössze másfél nap alatt sugározza bolygónkra.

Napelem

Egyetlen órányi napsugárzás teljes egészében fedezné az emberiség éves energiafogyasztását, ha sikerülne azt teljesen hasznosítani.

Napelem

További előny, hogy a napelemmel függetlenné válik egy háztartás, vagy cég a szeszélyesen változó energiaáraktól.

Napelem

Megvalósítható általa a teljesen zajmentes működés.

Napelem

A napelemes rendszerek ára minden évben csökken, átlagosan 10 százalékkal válik olcsóbbá.

Tévhitek a napelemmel kapcsolatban

Napelem

A magas telepítési költség még mindig visszatartó erőt jelent, ám az állami pályázatok, a jelenleg is futó otthonfelújítási támogatás jelentősen lecsökkenti, lefelezi ezt az összeget.

Napelem

"A napenergia nem elég egy családi ház teljes ellátásához." Ez ebben a formában nem igaz, hiszen attól függ, hány napelem fér el, azok mekkora teljesítményt képesek leadni, valamint hogy mekkora a ház energiaigénye.

Napelem

Általánosságban elmondható, hogy egy napsugárzástól függő, így váltakozó teljesítményt nyújtó napelemes rendszer gond nélkül ellát minden elektromos eszközt egy családi házban – ilyenkor jön képbe az inverter, ami átalakítja a megtermelt egyenáramot a készülékek használatához szükséges váltóárammá.

Napelem

A fűtési rendszereknél a kialakítás típusától függ az energiaigény, de itt is megoldható a teljes ellátás. Az is igaz, hogy egy rendszer csakis napsütésben képes hatékonyan működni, ám hazánk szerencsés ebből a szempontból, hiszen magas a napsütéses órák száma.

A napelemes rendszer telepítése

A napelemes rendszert mindig szakemberek segítségével ajánlott telepíteni. Az energiaigény felmérése, a kezdeti beállítások, a szükséges hatékonyság elérése mind olyan mozzanat, amely alapja egy hatékony napelemes rendszernek. Egy hozzáértő, megbízható cég a telepítés során általában a tanácsadás után vállalja a teljes körű ügyintézést, az engedélyek beszerzését, elvégzi a helyszíni felmérést, a szerelést és kivitelezést, majd rendelkezésre áll a karbantartás és a szervizelés során.

Mivel 2021-től kezdve hazánkban is kötelező lett a megújuló energiaforrások alkalmazása az új építésű, illetve jelentős felújításon áteső (ha a felújítás az ingatlant határoló szerkezetek összes felületének legalább 25 százalékát érinti) házaknál, a napelemes rendszer alkalmazása tulajdonképpen befektetés a jövőbe. Az Európai Unió területén immár csakis „közel nulla” energiaigényű épületek készülhetnek, azaz csak ezek kaphatnak használatbavételi engedélyt. Ehhez az kell, hogy az összes energiafogyasztás legalább 25 százaléka megújuló energiaforrás által legyen fedezve, ehhez pedig észszerű választás a napelemes rendszer beépítése.