Mik a szálló por következményei?

Lehet radiátor fűtéses lakásunk, konvektoros vagy kandallós, egyaránt találkozunk a szálló por jelenségével, hiszen a por a levegő mozgásával kering. Azon túlmenően, hogy egy poros lakás igénytelen látványt nyújt, megint csak fellép egy még fontosabb szempont, ez pedig az, hogy milyen hatással van ez az egészségünkre. Lehet, hogy sokan nem tulajdonítanak ennek túl nagy jelentőséget, mégis, a szálló por több kárt tud okozni, mint azt elsőre gondolnánk.

Poratka és egészségügyi problémák

 Poratka 2 257x300A poratka leginkább a lakásunk textil anyagaiban él. Ez olyan 0,3 mm nagyságú, ízeltlábú állat, ami azokkal a bőrdarabkákkal táplálkoznak, ami az emberekről lehámlik. Viszont a testfelületről közvetlenül leváló felhámot az atkák nem tudják megemészteni. Ezért szükségük van egy olyan élőlényre, ami előemészt a számukra. Ezt a munkát a velük együtt élő egyes penészgomba fajok végzik el. Az általuk átalakított felhám már megfelelő táplálékként szolgál az atkáknak. A poratkák száradt ürüléke aztán a levegőbe kerül és ez okozza az allergiás tüneteket.

Poratka alergia tünetei

Az allergének belégzése, szervezetbe való bekerülése irritációt okozhat és előmozdíthatja az asztma, alergia kialakulását. Ha azt tapasztaljuk, hogy könnyezik a szemünk, folyik az orrunk, kapar a torkunk, köhögünk, tüsszögünk, akkor ez nagyon is arra utal, hogy rossz annak a levegőnek a minősége, amiben épp tartózkodunk. Nem csak légúti, hanem bőrtüneteket is okozhat a szálló por. Mivel a poratkák legnagyobb számban az ágyban találhatók, ezért előfordulhat, hogy reggelre csalánkiütések jelennek meg a bőrünkön. De azt is hajlamosak megcsinálni, hogy beszennyezik a kamrában lévő lisztet, és aztán az abból készített étel elfogyasztása után is tapasztalhatunk allergiás tüneteket. 

A poratka által legkedveltebb helyek, ahol a legnagyobb mennyiségben megtalálhatók, azok a matracok, párnák és a plüssök. A szőnyegek és a bútorhuzatok is olyan helyek, ahol nagy számban telepednek meg. Ezeket fontos tehát a leggyakrabban cserélni, tisztítani, illetve kimosni magas hőfokon. Egy érdekes és egyben megdöbbentő adat, hogy az egy-két évig a hálószobában lévő párna súlyának 10%-át a már elhullott atkák és ürülékük teszi ki.

Amikor tartósan magas a levegőben szálló por mennyisége, akkor az már nem csak az arra érzékenyeknek, krónikus betegeknek okoz gondot, hanem az egészséges embereknek is. 

Egyébként leginkább tavasszal, nyár végén és ősszel gyűlik meg a bajunk a poratkákkal, amikor elindul, vagy pedig véget ér a fűtésszezon. Ezekben az időszakokban ugyanis változik a lakás páratartalma. Ahhoz, hogy a poratka fennmaradjon, szükségük van a magas páratartalomra. Ezért aztán a szárazabb beltéri levegő megnehezíti a helyzetüket és kevésbé fognak tudni elszaporodni.

Legyünk tehát éberek ezzel kapcsolatban és tegyük meg szükséges intézkedéseket, hogy tehermentesítsük a szervezetünk a negatív befolyástól. Az allergiás reakciók elkerülése érdekében fontos a rendszeres takarítás és a megfelelő szellőztetés. 

Szálló por ellen védekezzünk megfelelő fűtéssel!

Ami pedig a fűtési módokat illeti, nagyon javasolt olyan rendszerrel felszerelni a lakásunkat, irodánkat, aminél nem kavarja fel a port a hideg-meleg levegő cirkuláció, és ezáltal a por nem fog a levegőben keringeni.  Ezzel a tünetek csökkenthetőek  és az alergia fő kiváltó oka megszüntethető. Az infrafűtés ( padlófűtés. mennyezetfűtés ) esetében egyáltalán nincs légáramlás, így ideális választás lehet egy egészségesebb élettér megteremtésének érdekében.

 

Te hogy védekezel a poratka ellen?

Írd le a tapasztalatod, véleményed és tippjeidet!

 

Egyébb hasznos cikkek:

Fűtőfólia bemutató a Mapei szakember találkozón

Mit okoz a penészes fal a lakásomban