Mai vendégünk Mánya Zsolt – Mavit Building tulajdonosa volt az irodában, aki elmondja sok éves tapasztalatát az infrafűtésről és a hőszivattyúról. Nézzük meg, hogy látja egy igazi kivitelezési szakember ezt a területet.

Mánya Zsolt vagyok a Mavit building ügyvezetője. A cégünk építőipari kivitelezéssel foglalkozik 23 éve, és több mint 4 évvel ezelőtt kezdtük el használni az infrafűtést, mint fűtésirendszert.

 

 

Infrafűtés költségei, beépítési lehetőségei

A fűtőfóliát lehet padlófűtésként, mennyezetfűtésként is használni. Akár hideg burkolatok, vagy meleg burkolatok alá. Ügyfeleink jellemzően azzal jönnek, hogy olyan fűtési rendszert szeretnének, ami viszonylag könnyen kivitelezhető, nincs fenntartási költsége és gazdaságosan üzemeltethető.  A fenntartási költség alatt a karbantartást értjük. Nyilván az üzemeltetése energiát fogyaszt, valamennyi költséggel jár, de általában mindenki szeretné azt, hogy egy olyan fűtése legyen, ami nem fogyaszt túl sokat, legalább a gáz fűtés költségét ne nagyon lépje túl. Ez az infra fűtés rendszer megoldja ezt a problémát, körül belül ugyanaz a költsége, mint a gázfűtésnek családi ház esetében, viszont a kivitelezése sokkal egyszerűbb, sokkal gyorsabb.

 

Az emberek nem szeretnék azt szintén, hogy szálló por legyen a lakásukban. Esetleg, hogy ha asztmára hajlamos családtagok vannak, akkor ne legyen a szálló por irritáló a számukra. Nem szeretnék azt, hogy ha túl nagy legyen a tehetetlensége a fűtési rendszernek, és amikor hazaérnek a lakásukba, akkor sokáig tartson felfűteni a lakást. Az infra fűtőfólia teljesen alkalmas ennek megoldására, gyorsan felfűti a teret, az emberek hamar érzik a meleget a saját testükön, és egyből egy kellemesen meleg komfort érzetet ad, amikor bekapcsolják.  Távolról is lehet irányitani, a különböző szobákat, külön lehet vezérelni külön termosztáttal. Okos otthonhoz lehet csatlakoztatni. Teljesen megfelel a legmodernebb követelményeknek, amelyek most jellemzőek az építőiparban, illetve a fűtéssel kapcsolatosan. (TIPP: fürdőbe praktikus egy elektromos törölközőszárító is)

 

Káros sugárzás, elektroszmog

Néhányan szokták kérdezni, hogy ez sugárzás, és nem káros -e az egészségre, illetve, hogy elektro szmog létrejöhet -e. Ezekre az a válasz, hogy az egészségre nem káros, hiszen tudjuk, hogy az inkubátorban is a kisgyerekeket infra fűtéssel melegítik, amikor megszületnek, illetve vannak az infra lámpák, amivel a beteg emberek gyógyítják magukat. Tehát egészségügyi eszközként is használják az infrát. Ez az infrafűtés tehát nem káros az egészségre. Vannak megoldások, amivel pedig az elektro szmogot ki lehet küszöbölni. Különböző réteg rendek beépítésével, az elektro szmog megszüntethető. Egyébként az elektro szmog egy elektromos mágneses mező, és ennek a sugárzását lehet mérni műszerrel. Amikor beépítjük, akkor egyből meg is lehet mérni erre alkalmas készülékkel, hogy milyen mértékben van jelen az épületben. A mikrohullámú sütő, vagy egy wifi elosztó viszonylag nagy elektro szmogot produkál. Ez a fűtési megoldás nagyon csekély mértékben produkálja ezt. Ez elektro szmog magyarországi határértékének az 5 %-a alatt van az infra fűtőfólia elektroszmog kibocsájtása.

 

Ha valaki akar egy jó, kellemes fűtést, akkor mindenképpen ezt az infra fűtő fóliát ajánlom. Mi is ezt kivitelezzük azokban a házakban, amiket felújítunk, vagy építünk. Ezt ajánljuk a megrendelőknek, hogy ezt használják, mert ez egy modern, jó, gazdaságos és egészséges fűtés.

 

 

Fűtőfólia vagy hőszivattyú?

 

Sok esetben felmerül a kérdés, hogy fűtőfólia vagy hőszivattyú. Ilyenkor nyilván mérlegelnünk kell, hogy melyiknek mekkora a beruházási költsége, és hogy az a beruházási költség megéri-e azt, hogy hosszú távon fűtünk, hosszú távon fizetjük a rezsi számlánkat, hogy ez a beruházási költségben megtérül-e viszonlyag rövid időn belül, vagy nem.

Azt tudni kell, hogy a hőszivattyús rendszer kevesebbet fogyaszt, mint a fűtőfóliás rendszer. Viszont jóval nagyobb a beruházási költsége, mint a fűtőfóliának.

 

A mai építési követelmények komoly hőszigetelési értékeket kérnek a házaknál, ezért a mai házak már nagyon jól hőszigeteltek. A nyílászárók, a falak, a tető is már nagyon jól hőszigeteltek. Úgyhogy, viszonylag kevés az energia felhasználása a mai modern újépítésű házaknak. Ezért célszerű megfontolni azt, hogy egy nagyon drága, nagyan magas bekerülési költéségű fűtést alkalmazzunk-e, vagy pedig egy szintén modern, és egészséges fűtést, aminek jóval kisebb a beruházási költsége és napelemmel kiegészítve még így is körül belül a fele a hőszivattyús beruházási költségnek.

 

Az Európa Uniós normák most már előírják 2020. december 31-től, hogy az újépítésű házaknál a fűtésnek, illetve az energiafelhasználásnak a 25 %-a megújuló energiából kell, hogy megtörténjen. Akár a hőszivattyúnál, akár az infra fűtésnél is lehet napelemet használni. Azonban ennél az elektromos fűtésnél  jóval kisebb beruházási költséggel megvalósítható, és napelemmel kiegészítve még így is kevesebb lesz, mint a hőszivattyú. Ez pedig megoldja ezt az uniós kritériumot és megoldja a ház fűtését. Tehát, mindenki döntse el azt, hogy nagy beruházással valósít meg egy hőszivattyús fűtésirendszert, vagy egy kis beruházással infrafűtést alakít ki, hogyha az nulla forinton tud működni a napelem miatt.

MAVIT Building
2440. Százhalombatta, Damjanich út 22.
Phone: +36309708212
Email: iroda@mavit.hu
Web: mavit.hu

Infrafűtés vélemény – Mánya Zsolt, Mavit Building

 

Infrafűtés vélemény

 

Mond el a cikk után hozzászólásba, neked mi a véleményed az infrafűtésről?

 

További hasznos cikkek a témában:

Fűtőfólia bemutató a Mapei szakember találkozón

ISOTEQ rezsimentes ház infrafűtéssel

Infrafűtés VS hőszivattyú – 9 OK, amiért ne hagyd magad megvezetni a szaki által

Magyar Építész Kamara pontot ad a fűtőfólia képzésért

5 legnagyobb tévhit az Infra Fűtófóliáról