Chat with us, powered by LiveChat

Mennyi a fogyasztása? Ahogy az elektromos fűtési rendszerekkel kapcsolatba általában, úgy az infra fűtéssel kapcsolatban is a fogyasztás a leggyakrabban előforduló téma! Mi is az igazság? Gyakran előfordul, hogy a hatékonyságot összekeverik a fogyasztással. A korszerű elektromos fűtések, így az infrafűtés hatásfoka is közel 100%-os. Mint minden elektromos fűtés, itt is a bemenő elektromos energia gyakorlatilag teljes egészében hőenergiává alakul. Az infrafűtés fogyasztása és az infrapaneles rendszerek rezsije mégsem a hatásfok miatt kevesebb, mint a hagyományos, konvekciós fűtéseké.

 

Fontos a hőérzet

A lényeg a hőérzetünkben rejlik. Ez azt jelenti, hogy alacsonyabb levegő hőmérséklet esetén is ugyanolyan hőérzetünk van, mintha melegebb lenne. Ez természetesen emberfüggő, de általánosságban elmondhatjuk, hogy 2-4 fokkal is jobbnak érezhetjük a fűtést. Kicsit olyan érzés, mint amikor kiállunk árnyékból a napra. Általában 1 fokos változtatás a termosztáton nagyjából 6%-os fogyasztás változást eredményez összességében. Ez konkrét számokban is megfogható a hónap végén. Tehát, ha a jobb hőérzet miatt tegyük fel 23 fok helyett 20 fokon működtetjük a termosztátot, akkor 3 x 6 = 18%-os fogyasztás megtakarítást érünk el. infrafűtés fogyasztásMás fűtési rendszerek használatakor alap esetben van X m2 felületű fűtőtestünk vagy fűtött padlónk, amely folyamatosan melegíti a levegőt, keveri a port, sokszor a radiátoroknál elszínezi a felette és mögötte található falfelületet. Ezzel szemben az infrapanel valójában nem a levegőt melegíti és használja a hő közvetítésére, hanem az adott helyiségben lévő élő élőszervezetet és az ott található berendezést minden tartozékával együtt melegíti fel, majd felmelegedve ezek folyamatosan visszaadják az elnyelt hőt. Ráadásul mindez amikor az általános fűtési módoknál 2-4 °C -kal alacsonyabb hőmérsékleten történik, azonos, vagy inkább magasabb, komfortosabb meleget érzünk. Mégis hogyan történik ez? Az infrafűtés esetében, minden, ami az adott helyiségben található, kezdve a falaktól, a bútorok, a berendezési tárgyak, a padlóig egyszóval minden kvázi fűtőtestként működik. Az infrasugarak a panel felületén található, félgömb alakú kerámiaszemcséknek köszönhetően minden irányban sugározva melegítik fel a környezetüket. A rendszer a helyiség hőmérsékletéhez képest túlmelegíti a környezetében lévő tárgyakat 1-2 fokkal, és mivel a tér mindig igyekszik kiegyenlíteni a hőmérsékletkülönbséget a levegő és a tárgyak közt, így abban az időben, amikor a termosztátunk kikapcsolja a paneleket, – mert elérte az általunk beállított hűmérsékletet – ezek a felületek kezdenek „fűtésbe” és visszaadják a bennük lévő nem túl sok, de mégiscsak extra hőt minden további energiafelhasználás nélkül. Ez a fűtési mód, egyaránt használható önálló vagy kiegészítő fűtésként is. Szabályozását tekintve lehet direkt kapcsolású, termosztáttal helyiségenként állítható, akár okostelefonon keresztüli, sőt központi WiFi vezérlésű is. Arról nem is beszélve, hogy a hagyományos fűtési módoknál a padlószint és a mennyezet közti hő különbség akár 8-10 °C is lehet, míg az infrapaneles fűtés esetében ez maximum 2-4 °C, és akármilyen hihetetlen, ez sok esetben a padlón mért érték javára írható.

infrafűtés fogyasztás

Az általános vélekedés szerint a nappali levegője ideálisan 21 °C hőmérsékletű. A hálószobában legkellemesebb a 18-19 °C, de kisgyermekeknél, kiváltképpen csecsemőknél ennél egy-két fokkal magasabb hőmérséklet kívánatos. Csecsemők fürdetése lehetőleg 23-24 °C-os helyiségben történjen. Az infrafűtés lehetőséget nyújt arra, hogy akár minden helyiségben az azt használók kényelmének megfelelő hőmérsékletet biztosítsunk mindenféle nehézség nélkül.  

A(z) 1–4 db termék a 113 db közül

Infrafűtés fogyasztás

 

Mond el a véleményed az infrafűtésről? Az infarpanel fogyasztása szerinted is kedvező?