Ezzel a cikkünkkel nem szeretnénk lebeszélni senkit az infrafűtésről, csak szeretnénk, ha minden részletével tisztában lennének mielőtt választanak.

Szerencsére olyan hátrányai nincsenek az infrafűtésnek, ami az egészségre lenne ártalmas, vagy éppen a működéséből adódóan keletkeznének károk. De azt például már az elején elmondhatjuk, hogy nem írhatjuk azt, hogy ez a legolcsóbb választás. (Még mindig a gázzal való fűtés az egyik legolcsóbb és legelterjedtebb megoldás, ha csak a rezsi számlákat nézzük. Persze figyelembe kell vennünk azt is, hogy mennyibe kerül a gáz fűtési rendszerek tervezése és kivitelezése, de már magának a gázvezetéknek is a bevezetése is nagy költség, ha ez még nem történt meg.) Szóval, ha az infrafűtés mellett dönt, ezeket fontos tudni:

 • Az infrapanelt sehogy sem lehet láthatatlanná tenni. Ráadásul fontos, hogy központi helyen legyen, mivel minél messzebb vagyunk tőle, annál kevésbé érezzük a meleget, nem is érdemes nagyon elbújtatni. Ami segíthet kicsit, ha a plafonra szereljük.
 • Általában a panelek nem vízállók, azaz ha kültéren szeretnénk használni, csak vízvédett helyen minden oldalról védve használható.
 • A panel önmagában nem szabályozható, csak akkor, ha megvásároljuk hozzá a szükséges termosztátot vagy időkapcsolót. A teljesítménye sem szabályozható, vagyis minden bekapcsoláskor a maximumon melegít.
 • A fűtőfelület minden esetben egy kerámiaszemcsés felület, amit sem lefesteni sem eltakarni nem tudunk. Ezzel a fehér érdes felülettel is nehéz lehet megbarátkozni, mégis a hatásfoka a legnagyobb a sima felületű társaival szemben és az üveg előlaposhoz képest is.
 • A betáplálásához egy kb. 60 cm-es vezeték áll rendelkezésre. Ez valakinek lehet kevés vagy sok. Viszont az már több ember számára lehet gond, hogy a vezeték végén nincs mindig dugvilla, mert a legtöbben a termosztátba vagy a hálózatba közvetlen kötik be.
 • Ha kizárólag ezt a fűtési módot használjuk, szükségünk lehet szakemberre, hogy a hálózatunkat bővítse.

 

 

 • Nem javasoljuk, hogy a már meglévő konvektoros fűtés kiegészítésére használjuk. Ha egy konvektor mellett is hideg van, ott lehet, hogy megoldódik a probléma, de biztos, hogy nem lesz pénztárcabarát. Inkább érdemes a nyílászárók cseréjére és a szigetelésre költeni azt a pénzt.
 • Ha a nagy belmagasság okoz problémát, azt gipszkarton álmennyezettel szerelhetünk fel. A nagy magasság miatt csökkenhet az infrapanel hatékonysága.
 • Az infrapanel nem tartja a hőt, vagyis ha kikapcsoljuk, akkor még pár percig melegít, de aztán kihűl. Rossz energiahatékonyságú házakban hosszú órákat fog működni, ami rengeteg extra költséggel jár.
 • Működés közben a felületi hőmérséklete 100 fok körül alakul. Erre mindenképpen figyelnünk kell, ha kisgyerek vagy kisállat van a háztartásban és könnyen hozzáférhető helyen van a fűtőtest.
 • A működési hőmérsékletből adódóan a közvetlen közelében jóval melegebb van, mint távolabb.

Tehát nem hazudunk, ha azt mondjuk, hogy a központi gáz vagy vegyes tüzelés a legelterjedtebb még mindig. De rengeteg olyan élethelyzet adódhat, ahol kimondottan jó válsztás az infrafűtés használata. Biztosan állíthatjuk, hogy a már meglévő gázfűtést nem érdemes lecserélni infrapanelre, de kiegészítésként nagyon jól használható, vagy új építés esetén, akár napelemmel kombinálva praktikus és takarékos megoldást nyújt. Nyaraló vagy hétvégi házban is kellemesebb a tartózkodás kora tavasszal vagy ősszel ha van egy kis melegítési lehetőség. Ide azért valljuk be őszintén sokkal drágább lenne bármilyen más fűtési lehetőség kialakítása.

infrafűtés hátrányai

infrafűtés hátrányai

Infrafűtés hátrányai összegzése

Mint rövid összefoglalónkból kiderült, számos hátránya van ennek a fűtés rendszernek is. Alaposan végig kell gondolnunk mit szeretnénk beépíteni a lakásunkba, hisz  nem egy-két évre tervezzük a beruházást. Hosszú időre meghatározza a döntésünk mennyire lesz meleg és komfortos otthonunk fűtése.  

 

 

 

Mondd el te is a véleményed milyen fűtést építenél be a lakásodba, és miért alapján hoztad meg a döntésed.

 

Infrafűtés hátrányai, és előnyei ebben a cikkben.