Chat with us, powered by LiveChat

Infrafűtés hasznosítása a növénytermesztésben

Az infrafűtést számos területen használják napjainkban, de eddig leginkább a házak, lakások fűtési megoldásánál került szóba.  Mostani cikkünk a mezőgazdasági felhasználását mutatja be.

 

Milyen célból kell sátorfűtés?

A korai fagyos időszakban megvédjük a palántákat a fagyástól, csökkentve az anyagi veszteséget, illetve a termelő minél gyorsabban tudja a termést piacra vinni, ezzel extra nyereséget realizálni.  Ez mind teljesen érthető, hisz nem kis veszélyt rejt magában a fóliasátras termesztés.

 

Fűtési szintek

Sátorfűtés esetén ismernünk kell, mi a fűtés pontos célja, mire szeretnénk használni. Már a tervezési fázisban tisztázni kell ezeket, nem mindegy milyen beruházási költséggel kell számolni, vagy milyen fűtési költség várható.

1, Vészfűtés
2, Mérsékelt fűtés
3, Fiziológilag optimális fűtés

Vészfűtés: A fűtésrendszerrel szemben támasztott összes elvárás, hogy a növényzet ne pusztuljon el, ne keletkezzen kár. Ezek a követelmények növényenként eltérőek lehetnek, tervezéskor figyelni kell erre is. Fűtés beruházási költségben ez a legkedvezőbb, hátránya, hogy a növényzet rosszabb időszakban nehezen fejlődik, meg kell várni az időjárás javulását. A növények eladása csúszhat, így veszteség keletkezhet az értékesítésnél.

Mérsékelt fűtési szint: A sátorfűtés hőmérsékletét úgy állítjuk be, hogy az alacsonyabb hőmérséklet a növények fejlődésében ne okozzon kárt. A piacra jutás ideje itt még mindig nem ideális, így a várható nyereség is alacsonyabb.

Fiziológilag optimális fűtési szint: Ez a legoptimálisabb a fóliasátrak fűtésénél, mivel a növények fejlődéséhez szükséges legoptimálisabb hőmérséklet tartható. Pontosan meg lehet tervezni a piacra jutás idejét, és kimagasló bevételre szert tenni a gyors és biztos növekedéssel.

 

Infrafűtés

infravörös sugárzás = Melegítő fény; a látható vörösnél sötétebb, nagyobb hullámhosszú fényenergia, amely hőt sugároz.

Nevét onnan kapta, hogy az elektromágneses hullámok sorában ez a hullámtartomány a látható fény „alatt” kezdődik. A látható fény legnagyobb hullámhosszal rendelkező tartománya a vörös. E sorban a „vörös alatt” következő hullámokat nevezték el infravörös sugaraknak.

Az infravörös sugárzás tehát az emberi szem számára láthatatlan, de a bőrünk melegként érzékeli. Tulajdonképpen nem más, mint a napsugárzás meleget adó tartománya. Ezt az érzetet már mindannyian megtapasztalhattuk télen. Képzeljük el az érzést, amikor nagy hidegbe kilépünk, és a Nap sugarai melegítenek minket. Ezért van, hogy a síelő a mínusz fokok ellenére is egy pólóban tud síelni napsütéses időben.

Vagy gondoljunk arra, hogy hideg, de napsütéses időben egy autóban ülve szinte éget a nap melege. Ekkor érvényesül tisztán a Nap infravörös sugárzása. Az infrasugár a levegőt, mint közvetítő közeget nem használja, így jelentős energiaveszteség nélkül áthaladva behatol a szilárd testekbe, és közvetlenül felmelegíti azokat.

 

Infra fűtőfólia

Az infra fűtőfólia 0,5 méter széles és 100 m hosszú gyárilag. Ezt a hosszúságot lehet méretre vágni a helyszín, vagy a telepítési szokásoknak megfelelően. Több féle teljesítménnyel létezik (110 W/m2, 220 W/m2, és 400 W/m2) mindig a projektnek megfelelő teljesítmény kerül beépítésre. A gyakorlatban fólia sátor esetében 8-10 méteres darabokat használunk.

 

Sátorfűtés és a Fűtőfólia

Bakhátas ültetés vagy sík felület esetén

 

A fűtőfóliát a sorok vagy növények között függőlegesen helyezzük el. Az infrafűtés történhet fix telepítéssel, pl keretre rögzítjük, és a szükséges ideig itt tartjuk, vagy történhet mobil kivitelezéssel, ami bármikor feltekerhető és elrakható. A Fűtőfólia 2 irányba melegít, hatótávolsága 2-2 méter. Egy 50 m hosszú sátor esetében 5 db 8 méteres fólia javasolt egy sorba, és párhuzamosan 4 méterenként megismételni.

sátorfűtés

Ezzel a sátorfűtés megoldással elérjük, hogy a sátorban a növények egyenletes hőmérsékletet kapjanak mindenhol. A fűtőfólia egységek külön vezérelhetőek, így az ajtók körüli hűvösebb hőmérséklet megszüntethető, és így nem áll fent, hogy a fejlődés és virágzás heterogén lesz. Az egyenletes hőmérséklettel elkerülhető a növényzet időben eltolt virágzása, segítségével elkerülhető a növények megfázása, termésük elvesztése.

A fűtés rendszer IP67-es szigetelésű (vízálló), így a locsolás sem árt neki megfelelő telepítés esetén.

 

Asztalon történő termesztés

A növénytermesztés másik esete, amikor nem a földön, hanem asztalon történik a növények termesztése. Ebben az esetben az infra fűtőfólia az asztal sátorfűtésfelületének a felszínére kerül elhelyezésre a következő rétegrenddel:

  • 5 mm hőtükör a teljes asztal felületen
  • 0,5 mm infra fűtőfólia ( 50 cm széles, 1,2 méter széles asztalnál 2 db 50 cm-es fólia van párhuzamosan)
  • párazáró fólia
  • szükség esetén fedő réteg a fizikai behatások miatt

 

A legtöbb esetben  a növénytermesztésnél a föld hömérséklet a lényeges, ezért több mérési pontot helyezünk el a növények földjében.  A levegő hőmérsékletét ennél a fűtésnél figyelmen kívül lehet hagyni, és csak a föld hőmérsékletét nézi a rendszer.

A sátorfűtés ezen változatánál, nagy előny, hogy nem kell az egész sátrat fűteni, csak a növények alatti részt. Ezen esetben, ha egy sátorban más-más növényeket termesztünk, biztosítható nekik a különböző hőmérséklet. A vezérlés történhet külön soronként, vagy akár egy sort is további részekre oszthatunk.

FRISSÍTÉS:

Az elmúlt hónapokban megjelent egy speciálisan palánta fűtésre kialakított Fűtőfólia. 0,25 cm széles és 20-25 m hosszúságban fektethető. 1.990 Ft/m . Részletek a termékről itt. 

sátorfűtés

Sátorfűtés vezérlés

Az infrafűtés 2 eszközzel vezérelhető. Termosztát vagy okosotthon vezérlés.

A termosztát 1-2 mérési pont esetén éri csak meg, hiszen a mintavételezési pontok száma itt nagyon korlátozott.

IQotthon: Ezen vezérlés nagy előnye, hogy távolról telefonról és számítógépről is láthatjuk mi történik a sátorban. Gyakorlatilag bármilyen mérés elvégezhető, és ellenőrizhető (hőmérséklet, páratartalom, fény), és grafikonon visszakövethető. A fűtésen kívül a rendszer képes vezérelni a fényeket, locsolást, hűtést, vagy bármilyen elektromos fogyasztót, amit rákötünk. Minden folyamat előre beállítható, és a legváltozatosabb feltételekhez köthető, mikor induljon el magától.

 

Infra sátorfűtés összegzése

 

Ez az elektromos fűtés egy új, kedvező beruházású, alacsony üzemeltetésű fűtési rendszer, ami nagyban hozzá tud járulni a gazdaságos és hatékony növénytermesztéshez. A fűtési rendszer mobil, vagy fix telepítésű is lehet. Állandó vagy időszakos fűtési megoldás, akár távoli vezérléssel is.