Igazság az elektromos fűtésről

Az utóbbi években egyre nagyobb érdeklődés övezi az elektromos fűtés rendszereket és a különféle innovatív megoldásokat. Nincs könnyű helyzetben, aki épp döntés előtt áll, hiszen ilyenkor egy évtizedekre szóló választásról van szó. A régi berögzött megszokások se segítenek egy most építkezőnek, hisz rengeteg hamis adat van a szakemberek fejében is ezzel a témával kapcsolatban. Erre a legjobb példa az infrafűés területén lévő sok ellentmondás. 

A Kossuth Rádió riportjában a VGF&HKl szaklap vezetője, más szakértőkkel együtt válaszolta meg a legfontosabb kérdéseket az elektromos fűtéssel kapcsolatban, amiről most is mi is beszámolunk, hogy segítsünk eligazodni a fűtési rendszerek között.

 

Miért választják az elektromos fűtést a gázfűtés helyett?

 

Annak, ha valaki az elektromos fűtés mellett dönt, több oka is lehet. Ahogy a rádió riportjából kiderül, van, aki egyszerűen a körülmények miatt, kényszerből választja ezt.

Egy gépészmérnök elmesélte, hogy az otthonában gázfűtés volt beépítve egészen addig, amíg a hatóság a kéményt a további fűtésre alkalmatlannak minősítette, a korszerűsítés pedig közel 1 millió ft-ba került volna. Ezért az illető úgy döntött utánanéz más lehetőségeknek is és  végül az elektromos fűtést választotta.

 

Sok esetben vonzóbb az elektromos fűtés, mert a kialakítása olcsóbb

 

Egy megszólaló a riportban arról beszél, amikor az új otthonába kellett kiválasztania a fűtési megoldást, tudatosan megvizsgálva a költségeket, egyértelmű volt, hogy az elektromos rendszer mellett dönt.

A hagyományos gázfűtés kialakítása hozzávetőlegesen 1,5 M ft-ba került volna, míg az elektromos fűtés összes költsége 300e ft volt.

Végeredményben pedig gáz + villanyszámla helyett, csak egy számlát kell fizetnie és a rezsi költségek a tévhitekkel ellentétben nem emelkedtek. Elmondása szerint szeretik a választott rendszert, mert csendes és fele annyi karbantartást igényel, mint a gázfűtés.

 

Mi a jövő fűtése? 

 

A műsorvezető Szilágyi Lászlót a VGF&HKl szaklap vezetőjét kérdezte a fűtési rendszerek jövőjéről és a területen kibontakozó trendekről.

Megkerülhetetlen téma a klímaváltozás és ennek hatásai. AZ EU-s jogszabályok is előtérbe helyezik ezt és szigorúbban szabályozzák a fűtési illetve hűtési rendszerek energetikai tulajdonságait, ez pedig az előrejelzések szerint a következő években csak tovább fog fokozódni.

Ezért a jövő fűtését, azt, hogy milyen rendszereket választanak leginkább az emberek, a jogszabályok alapjaiban fogják meghatározni. Persze ezt tovább árnyalják az egyedi igények, az ingatlan és a terület adottságai, illetve számos egyéb szempont is.

 

Milyen szempontok alapján válasszunk?

 

Talán a legfontosabb kritérium, a szigetelés. Azokban az épületekben ugyanis, ahol nincs vagy gyenge minőségű a szigetelés, például régi kockaházakon, ott az elektromos fűtés kifejezetten gazdaságtalan lehet, ezért nem érdemes a szigetelésen spórolni.

 

Sokszor kérdezik a szakértőket, kivitelezőket, hogy mi a legbarátságosabb, legkomfortosabb fűtés, amire lehetetlen jó választ adni, hiszen ez mindenkinek mást jelent. Van, aki szeretné, ha a telefonjáról vezérelhetné a fűtést és a megfelelő hőmérséklet várná, mire hazaér a munkából és van, akinek inkább az a fontos, hogy a forró cserépkályha mellé bújhasson. Persze döntő fontosságú lehet a rendszer anyagi része is és számolni kell azzal, hogy minden megoldásnak megvannak a maga előnyei és a hátrányai.

 

Nem mindegy az sem, hogy új építésű ingatlanról van régebbi típusú házról van szó és figyelembe kell venni a ház vagy lakás méretét is. Kisebb, 40 – 50 m2 alatti lakásoknál kifejezetten jó megoldás az elektromos fűtés. Ez persze nem azt jelenti, hogy érdemes azonnal átalakításba fogni, nincs baj a gázfűtéssel sem, vannak helyzetek, igények és környezeti adottságok, amikor épp az lesz a megfelelőbb.

De nagy eséllyel nem Budapest belvárosában, ahol több helyen sem lehet már hagyományos gázkészülékeket használni, az égéstermék elvezetés szigorított szabályai miatt.

 

Mennyibe kerül? Igazság az elektromos fűtésről.

 

Akár felújítás akár építkezés, a költségek döntő fontosságúak lehetnek, ezért nem árt tisztában lennünk azzal sem, később mekkora rezsire számíthatunk.

Hiszen ebben az esetben nem csak a beruházás költségeivel kell számolnunk, hanem az üzembentartási költségekkel is. Előfordulhat ugyanis, hogy a rendszer bekerülési költsége kedvező, de a fenntartása drágább, míg egy másik fűtési megoldás kialakítása költségesebb, viszont általa a rezsink jelentősen csökken. Így hosszútávon a drágább lesz az olcsóbb – és fordítva.

 

Néhány éve még az a nézet uralkodott, miszerint az elektromos fűtés kialakítása és úgy általánosságban véve a fenntartása is drága, nem éri meg ezt választani. Ahogy az előbbi magyarázatból is kiderül, fontos, hogy kicsit a dolgok mögé nézzünk és ha kell, végezzünk kutatást mielőtt döntést hozunk.

Mostanra a napelemek is elérhetőbbé váltak, ezáltal az áruk is csökkent, az EU pedig fokozottan figyel rá és szabályokkal biztosítja, hogy a villamos berendezések hatékonysága folyamatosan növekedjen.

Ezért nem kell attól tartanunk ma már, hogy az elektromos fűtés drága és gazdaságtalan lesz.

 

De mi van, ha drágább lesz az áram?

 

Jogosan merül fel a kérdés, hiszen az áramárakat senki nem tudja előre megjósolni. A jó hír viszont az, hogy van lehetőségünk arra is, hogy mi magunk állítsuk elő a fűtéshez szükséges árammennyiséget. Ez akkor lehetséges, ha napelemekkel is kiegészítjük a rendszerünket.

Azonban ilyenkor sem kell (illetve nem érdemes) teljesen leválasztani magunkat az áramszolgáltatótól, inkább egy jó együttműködésről lesz szó. Ilyenkor a szolgáltatót gyakorlatilag akkumulátorként használhatjuk, mert a nyáron megtermelt plusz napenergiát eltárolja, télen pedig (mikor kevesebb a napsütéses órák száma) az ő erőműve által előállított energiát tudjuk használni.

Ha ez a kettő arányos egymással, elérhető a nullszaldós villanyszámla is.

 

Akkor sem kell kétségbeesnünk, ha épp távfűtéses lakásban élünk, mert ebben az esetben is van lehetőség a rezsink csökkentésére, bár igényel egy kis számolást és kutatómunkát. Kialakíthatjuk az elektromos fűtést is az otthonunkban, és megnézhetjük, hogy melyik időszaban van szükségünk több fűtésre, mikor elegendő csak az elektromos és mikor szükséges a távfűtést is igénybe venni. Ezzel a kombinációval is sokat csökkenthetünk a kiadásainkon.

 

 

A villanyáramnak egyre nagyobb szerepe lesz

 

Az elektromos áram előretörése, növekvő térhódítása egy világméretű trend, ami azzal magyarázható, hogy a növekvő energiaigényünket a Föld egyre nehezebben, ebből kifolyólag egyre drágábban tudja csak biztosítani. Viszont az áramot megújuló módon is elő tudjuk állítani, kímélve ezzel a környezetünket.

A trend hatása már hazánkban is érezhető, egyre több ingatlanban használnak elektromos fűtést (infra padlófűtés, infra mennyezetfűtés, infrapanel, fűtőpanel, fűtőszőnyeg, elektromos törölközőszárító, fűtőfilm ). Mielőtt azonban belevetjük magunkat a munkálatokba, érdemes szakértő segítséget kérni, hogy valóban a számunkra legmegfelelőbb fűtési rendszert válasszuk!

 

 

 

A cikkben szereplő információk forrása a Kossuth Rádió műsora, és az erről készült beszámoló:

https://www.vgfszaklap.hu/hirek/5683-kerdesek-es-valaszok-az-elektromos-futesrol?fbclid=IwAR3dHOChCTgiYLGdT3G4MfRWPwFuiZ_IS5NNCZ1bT8lhS-1MMXkLHF3hW48

Elektromos fűtés, ami infrafűtés, igazság az elektromos fűtésről

igazság az elektromos fűtésről

 

További hasznos cikkek:

Brutális elektroszmog van az Intelligens Fűtőfólia esetében? Nem, sőt akár nulla is lehet…

Modulház, faház fűtés

Az infrafűtés hátrányai, azaz mire érdemes odafigyelnünk

Jobb a fólia fűtés?