Egy újabb sikeres kivitelezésen vagyunk túl Balatonfenyvesen. Mostani projektünknél faház fűtés lett kialakítva infrafűtés segítségével. A projekt során végig kísérhettük, hogyan készül egy fából gyártott modulház.

 

Dr. Pataki Gergelynek nem ez az első infrafűtése. Korábban már beszámoltunk, hogy a plasztikai sebészet műtőjében is fűtőfóliával lett kialakítva a mennyezetfűtés, most pedig egy modulházba rendelte meg ezt a komfortos és egészséges meleget.

 

 

Faházmodulház

Már őseink is előszeretettel használták a fát, mint építőelem. Természetben nagy mennyiségben volt megtalálható, könnyű volt vele dolgozni. Az igazi fénykorát a fából való építkezés a késői középkorban érte, majd az új építőelemek megjelenésével szép lassan háttérbe szorult. Most viszont ujra reneszánszát éli ez a csodálatos építőelem. Csodálatos faházakkal találkozunk nap mint nap, ami készülhet egyedi igények alapján, vagy akár sorozatgyártással is.

 

A faházak tervezése és kivitelezése esetében nem kell kompromisszumokat kötni, hisz a tulajdonos, vagy a faház lakói különleges igényei is kialakíthatóak faszerkezettel, és éppoly szabadságot adnak, mint a téglából készített épületek.

 

A fa építőanyag előnyei:

  • A fa alapanyag folyamatosan megújul a természetben
  • előnyös újrafelhasználási tulajdonságokkal rendelkezik, ha vegyi anyagokkal nem kezelték előzőleg
  • Csekély energiaszükséglettel rendelkezik az előállításhoz, megmunkáláshoz. 1 m³ fa előállítása, feldolgozása 500 kWh, 1m³ vasbeton előállítása 2000 kWh energiafelhasználással jár. A fánál az energiamennyiség fele a szárításra kerül felhasználásra
  • A hagyományos építőanyagok közül a fa rendelkezik a legjobb súly/teherbírás aránnyal
  • A faház, mint természetes alapanyag, kedvező tér klimatikus tulajdonságai miatt jó hőszigetelő képességű, kellemes felületi hőmérsékletet-harmonikus lakóérzetet teremt
  • a hagyományos belsővakolatokkal összehasonlítva a fa tízszer több nedvességet képes megkötni és tárolni a levegőből, így a helyiség nedvességtartalmát kedvezően befolyásolja.
  • gátolja az elektrosztatikus feltöltődés kialakulását, ami a műanyagoknál (pld. padlószőnyegnél) problémákat okozhat.

 

 

Mi is az a modulház

Napjaink építészetének kreatív újítása a standard méretű hajókonténerek egymás mellé, illetve egymásra történő sorolásával, összenyitásával élhető méretű terek kialakítása.

Az alapötlet kiváló, azonban fém helyett fából természet közelibbé alakítja ki a Németh-Fa kft ezt az építési módot minden előnyével együtt.

A modulház elterjedése Amerikából indult el, ahol a családok gyakori költözésére nyújtott egy megoldást. A ház modulokból épül fel, ami a későbbiekben akár bővíthető is. Az amerikaiak ezeket a típusú házakat költözéskor egyszerűen kocsira tették, és vitték magukkal. Nem kellett a többezer km-re lévő új otthonukban építkezni, felújítani, a modulházak egyszerűen szállíthatók voltak.

A következő rövid videóban a Németh Fa által gyártott egyik modulházat ismerhetjük meg.

 

A modulházak előnyei

– variálhatóság
– mobilitás
– gyors helyszíni telepítés
– szinte azonnal költözhető
– egyszerűtől az exkluzív kivitelig növelhető, alakítható, a lehetőségek kimeríthetetlenek: családi ház, irodaház, home-office, tóparti ház, melléképület, otthoni konditerem…

A cég 3 alap típust gyárt, de egyedi igények is rendelhetőek természetesen.

CAMP HOME: 23 m2

modulház

Bruttó alapterület: 29,81 m2
Hasznos alapterület: 23,46 m2
Belmagasság: 2,5 m
Modulok száma: 2

NEST HOME: 49 m2

modulház

Bruttó alapterület: 57,57 m2
Hasznos alapterület: 48,88 m2
Belmagasság: 2,5 m
Modulok száma: 4

FAMILY HOME: 72 m2

modulház

Bruttó alapterület: 111,15 m2
Fedett terasz: 24,8 m2
Hasznos alapterület: 72,41 m2
Belmagasság: 2,5 m
Modulok száma: 6

Ház építés pár nap alatt

Ki ne szeretne egy új nyaralót, családi házat a telkére pár nap alatt készen látni.Többünk találkozott már azzal a problémával, ha otthonunktól távolabb szerettünk volna építkezni, hogy nem ismerjük a helyi szokásokat, cégeket, nincs lehetőségünk az építkezési munkák folyamatos ellenőrzésére. Erre kínál kész megoldást a Németh-Fa.

A modulháznak nagy előnye, hogy a telephelyen  már kulcsrakész állapotba lehet hozni, és így kerül leszállításra a helyszínre. Az építtetőnek nagy segítséget jelent, hogy nem neki kell külön szakemberekért rohangálni a kivitelezés során, nem kell foglalkozni a munkafolyamatok összehangolásával, mindent készen kap ebben az esetben.

A rendelés során a tervezők segítenek a ház kiválasztásában, egyedi műszaki tartalom összeállításában. A rendelést követően 3-4 hónap a gyártás folyamata. A cég által készített modulházak különlegessége, hogy fából készülnek. A természetes anyagok felhasználása egy külön élményt jelent a tulajdonosoknak, számtalan pozitív előnnyel rendelkezik, amiről korábban már olvashattunk. A faház belsejében bármilyen padlóburkolat kialakítható, legyen az hideg vagy melegburkolat.

A modulok elkészülte után történik a szállítás. A fogadó felület előkészítése a tulajdonos feladata, ami lehet betonalap vagy akár talaj csavar. A helyszín esetében arra érdemes figyelni, hogy a modulház leszállítása nagy autókkal történik, és daruk igénybevétele is szükséges az építkezés során.

 

A modulok összekapcsolása, tetőfedése és teljes műszaki átadása pár nap alatt megtörténik, és már birtokba is lehet venni az új házat.

A modulházak különböző árkategóriában érhetőek el. Az árat nagyban befolyásolja a felhasznált alapanyagok, beépített berendezések, burkolatok, nyílászárók minősége, és a szigetelés.  Jelen cikkben bemutatott modulokból álló ház a legjobb minőségű alapanyagok felhasználásával készül, így a bármely magas elvárásoknak meg tud felelni.  A fenti modulház svédpadló burkolat és, jól szigetelt nyílászárói nem hasonlíthatóak össze a piacon megtalálható alacsonyabb kategóriás termékekkel.

 

Engedélyezés

Az engedélyeztetés tekintetében semmi különbség nincs a modulház és egy hagyományos építésű ház során, ugyan úgy építési engedély köteles. Nem szabad összekeverni a mobilházat a modulházzal, a 2 teljesen más, különböző szabályok vonatkoznak rájuk.

Faház fűtés

modulház

Fűtőfólia kiosztása a modulházban

Leggyakrabban elektromos fűtés kialakítása történik a modulházak esetében, ami gyorsan és egyszerűen telepíthető. A mostani kivitelezésben padlófűtés és mennyezetfűtés található. Ennek oka, hogy az ügyfél szereti a kellemesen meleg padlót, viszont a vastag svédpadló lassabban melegszik át, nagyobb a tehetetlensége. Jelen építkezés nyaralóként működik, így elvárás a gyors felfűtés. Ennek okán lett pluszban mennyezetfűtés is kialakítva. A gipszkartonnal borított plafon felett elhelyezkedő fűtőfólia percek alatt felmelegíti a lakókat, a padlóban lévő infrafűtés pedig komfortos meleget biztosít a talpaknak is.

 

A mennyezetfűtés kialakítása még a telephelyen történt meg. A Fűtőfólia és hőtükör rögzítése könnyű volt a plafonhoz, majd ezt burkolták gipszkartonnal, hogy semmilyen fűtő test ne legyen látható a lakótérben.

A svédpadló alá szintén infra Fűtőfólia került beépítésre a komfortos meleg elérése érdekében. A polifonos hűtükröt a vezetékek alatt ki kellett vágni, hogy teljesen sík felület legyen a felső padló részére. A fűtésrendszer teljes magassága 6 mm. A vezérlése okos otthonnal történik, helységenként külön állítási lehetőséggel. A vezérlés fogja szabályozni a bojlert és a redőnyöket is. Mivel az ingatlan felhasználási jellege nyaraló, így az IQotthon vezérlés jó megoldás, hisz így távolról elindítható a fűtés, télen könnyen temperálható a ház.

 

A cikkben szereplő modulház gyártója és forgalmazója:

Németh-Fa

Budapesti bemutatóterem

Cím: 1132 Budapest, Váci út 60-62.
Nyitva tartás: Hétfő- Péntek: 8.00-16.00
Telefon:36/30-4431490
E-mail cím: [email protected]
Web: www.nemeth-fa.hu

 

 

Egyébb elektromos fűtés megoldások

 

GLAMOX fűtőpanel

A legkedvezőbb árú fűtőpanelek közé tartozik. Vezérlése manuális vagy digitális termosztáttal történik, megfelelő telepítéssel okos otthon vezérléshez is csatlakoztatható. Szélességének köszönhető egy hosszú légfüggöny kialakítására képes, amihez a hajlított felső része még hatékonyabbá teszi. Kevésbé jól szigetelt házak fűtésére is kiválóan alkalmas. A TPVD típus fürdőbe, vizes helységbe is helyezhető.

modulház

ADAX NEO fűtőpanel

Ezen letisztult, modern és szép fűtőpanel minden lakás esztétikáját fel tudja dobni. A jó és közepesen szigetelt lakásokba ajánljuk első sorban. 4 alap színben érhető el, így szinte minden stílusú lakásba be tud illeszkedni. Digitális és manuális termosztáttal vezérelhet. Vizes helységekbe és fürdőbe ez a típus sajnos nem alkalmas.

modulház

ADAX WIFI fűtőpanel

Mobiltelefonról, távolról vezérelhető fűtőpanel. Minden tipusú szigetelt házba telepíthető. A piacon egy magasabb ár kategóriát képvisel ez a fűtőpanel család. Fehér színben érhető el az ügyfelek részére. Vizes helyiségekben és fürdőben is használható. 2 különféle előlappal érhető el design szerint.

modulház

Infrapanel

modulház

Törölközőszárító

modulház

Mond el a cikk után hozzászólásba, neked mi a véleményed a modulházakról?