Mostani építkezési kedv nagyban hozzájárul az infrafűtés terjedéséhez. Az elmúlt 10 év kivitelezéseiből származó sok-sok pozitív ügyfélvélemény is terjed az interneten, és segíti az embereket a tapasztalatok összegyűjtésében. Az infra padlófűtés és mennyezetfűtés esetében a gazdaságos beruházási költség az elsődleges választási ok, majd ezt követi a gazdaságos üzemetetés és komfortos meleg.

Törvényi változás a használatba vételi engedélynél

„2021. január 1-je után már csak olyan új ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amely legalább „közel nulla energiaigényű”, azaz energiahatékonysága eléri a költséghatékonyság szintjét, valamint legalább 25 százalékban a helyszínen vagy a közelben előállított megújuló energiaforrást használ, vagyis legalább BB energetikai osztályú besorolást kap”

A fenti adatokból jól lehet következtetni, hogy az elektromos fűtések egyre elterjedtebbek lesznek, hisz a napelem használata szinte kötelező lesz minden új ház esetében. A gázt a beruházok sokszor még a telek határon se szeretnék látni.

Infrafutes Nappali

9 OK, amiért ne hagyd magad megvezetni a szaki által, számolj magad.

1, Az alacsony fűtésienergia költség miatt nem éri meg a drága hőszivattyú.

Az új épületek energia szükséglete folyamatosan csökken a modern nyílászáróknak, szigeteléseknek és építési technológiáknak köszönhetően. Az tény, hogy elektromos árammal fűteni mindig is drágább megoldás volt, mint egy hőszivattyú, viszont az is tény, hogy egy átlagos alapterületű ház esetében az alacsony fűtésköltséget figyelembe véve, évente kevesebb mint 100.000 Ft-os különbségről beszélünk. Az infrafűtés kiépítése töredékébe kerül, és az évente felmerülő fűtésköltség különbségből szinte soha nem térülne meg a magas beruházási költség.

2, Napelemmel kombinálva fűts ingyen!

Egy prémium infra Fűtőfólia beruházási költsége 100 m2-re teljes kivitelezéssel, vezérléssel, munkadíjjal kb 1,3 Millió Ft. Az épület kifűtéséhez szükséges napelemmel együtt is 3-3,5 Millió Ft. Még ez az összeg is töredéke egy hőszivattyúnak, és ebben az esetben az elektromos fűtésnek már nulla Ft a fűtési költsége, míg a másik fűtésrendszernek továbbra is lesz.

3, Felejtsd el a rendszeres karbantartási és javítási költséget.

Hőszivattyú esetén a garancia kötelező része az évente 1-2 karbantartási költség, ami átlagosan 100.000 Ft. A garancia lejárta után is számolni kell ezekkel a költségekkel, hogy a rendszer jól működjön. A bonyolult rendszer és sok alkatrész sajnos a javítás költségében is meglátszik. Felejtse el ezeket örökre! Fűtőfólia kivitelezése esetén nincs mozgó alkatrész, nincs éves kötelező karbantartás, nincs mi meghibásodjon.

4, Spórolj az ingatlan alapterületen.

Az infra padlófűtés, vagy infra mennyezetfűtés az épület szerkezetében el van tüntetve. Telepíthető a beton alá, vagy gipszkarton mennyezet fölé. A szobában nem kell csúnya radiátorokat nézegetni, nem kell korlátozni magunkat a bútorok elrendezésénél. Amiről kevesen beszélnek, de a beruházási költséghez ugyan úgy hozzátartozik, a hőszivattyú részére sokszor külön helység szükséges, ami pénzbe kerül. Infrafűtés esetében ez a helység elhagyható, vagy az épület részeként más célra hasznosítható. Ez értéket képvisel.

 

Infrafutes Tel

5, Felejtsd el a hosszú telepítési időt és a rendszerbeállítást.

Bár hihetetlen a fűtés szakmában, de az infrafűtés kivitelezése átlagosan egy nap alatt kész. Ezzel szemben más rendszereknek sokszor több hétre van szüksége, a pontos beállítása pedig egy fűtési szezont is elvihet.

6, Nincs kellemetlen hangos hang.

A levegős hőszivattyú külső egysége folyamatos hangforrás. Rosszabb esetben, még a szomszéddal is le kell egyeztetni. Infrafűtés esetén ezt is el lehet felejteni.

7, Felejtsd el a plusz drága engedélyeket.

A talajhő fűtés a hőszivattyús megoldások közül talán a leggazdaságosabb megoldás, de szükséges pár engedély beszerzése. Vízügyi engedély kell ahhoz, ha közvetlenül a talajvízből nyerjük a fűtés hőjét. A víz-víz (talajvíz- fűtésvíz) rendszer kiépítéséhez szükség lesz két kútra: az egyikből kinyerjük a hideg vizet, a másikba visszaengedjük, ami felmelegedett. A víz visszajuttatása sokszor többe kerül, mint maga a fűtés költség.

8, Ne károsítsad a környezeted!

A geotermikus hőszivattyú esetében előfordul, hogy a felszíni vizeket szennyezi, hiszen a párolgás során lehűtött, magas sótartalmú víz visszakerül a földbe. Infrafűtés esetén a tiszta elektromos áram nem tesz kárt otthonod környezetében.

9, Legyen egészséges a fűtésed.

Az infrafűtés egy egészséges fűtés. Az orvostudomány már sokszor bizonyította az infra sugarak jótékony hatását szervezetünkre. Az infra technológia, mint sugárzó fűtés beépítésbe mennyezetbe, vagy padlóba megelőzi a légúti betegségek kialakulását. Az infrafűtés esetében nincs légmozgás, mint más fűtés rendszerek esetében, így nem alakul ki légmozgás, nem lesz szállópór.

Összefoglalva a fentieket az infrafűtés egy új fűtési kultúrát teremt. Megszünteti a drága beruházási költséget, hosszú kivitelezési időt, magas karbantartási költségeket, és egy egészséges, komfortos, meleg fűtést biztosít.

Nézze meg, hogy Önnél milyen feltételekkel lehet kiépíteni!

 

Mond el a cikk után hozzászólásba, neked mi a tapasztalatod a hőszivattyúval? 

 

Egyébb hasznos cikkek:

Padlófűtés szigetelés – Mit érdemes tudni?

Mennyi az annyi? Infrafűtés fogyasztás a valóságban

Brutális elektroszmog van az Intelligens Fűtőfólia esetében? Nem, sőt akár nulla is lehet…

Elektromos fűtés parketta alá- Fűtőfólia telepítés Magyarország, Sitke 2020 április

Fűtőfólia bemutató a Mapei szakember találkozón