Miért jó fűteni a garázsunkat?

 

Az autótulajdonosok nagy része szeret gondoskodni a járművéről. Amellett, hogy karbantartja és takarítja, igyekszik a körülményekhez képest legjobb módot megtalálni a tárolására is. Akinek van garázsa, az többnyire szeret benne tenni-venni. Igyekszik kényelmessé tenni ezt a területet, például azzal, hogy megfelelő hőmérsékletet teremt benne. Ha kellemes meleg van a garázsban, akkor sokkal jobb ott pakolni, barkácsolni, és ez az autó számára is több előnnyel jár. Ha megóvjuk a hidegtől, az meghosszabbítja az autó élettartamát. Sokkal könnyebb beindítani a motort, még komolyabb fagyok esetén is, illetve megkönnyíti a tulajnak, hogy elvégezze a téli javításokat.

 

Garazs Futes

Milyen megoldást válasszunk a garázs fűtés esetén?

 

Azt akarjuk, hogy a fűtés kedvező árú, hatékony és biztonságos legyen. Saját döntésünkön múlik, hogy melyik fűtési módot fogjuk telepíteni. A cél az, hogy megtaláljuk a legkedvezőbbet, ami a lehető legalacsonyabb költségekhez képest a legjobb eredményt hozza.

 

A garázsfűtés módjának kiválasztásánál először is azt kell figyelembe venni, hogy hol található a garázs. Ha a lakóház közvetlen közelében van, a része annak, vagy a pincében helyezkedik el, akkor a legjobb megoldás az, ha a ház fűtésére csatlakoztatjuk. Amikor viszont különálló garázsról van szó, ott autonóm fűtési megoldást alkalmazunk, amiknél különböző típusú üzemanyagokat lehet használni.

 

A szilárd tüzelőanyagok használatának az az előnye, hogy nem függ attól, hogy van-e épp áram/gáz, vagy nincs. Elhelyezhetünk egy kályhát a garázsban, vagy felszerelhetjük a helyet szilárd tüzelésű kazánnal. Használhatunk hozzá fát, szenet vagy fűrészport. Ez egy gazdaságos módja a meleg létrehozásának, viszont egyben tűzveszélyes is, így gyúlékony anyagokat nem szabad vele egy helyiségben tárolni. Folyamatosan felügyelni kell a működését és rendszerest tisztítást igényel.

 

Olcsó és praktikus

A gázfűtés olcsó és praktikus. Abban az esetben tudjuk telepíteni, ha egy gázvezeték csatlakozik az épülethez. Ha nincs központi gázvezeték, akkor szóba jöhetnek a cseppfolyósított gázzal működő berendezések. Az viszont fontos, hogy a garázsban gázpalackot nem lehet tárolni.

 

Az elektromos fűtés megbízható, nincs hozzá szükség kéményre és kis méretűek a szükséges berendezések.  A választás függ attól, hogy a használója mennyi időt tartózkodik a garázsban.  Ha csak ritkán van ott, kevés ideig, akkor megfelelő lehet egy pár ventilátorfűtő. Amennyiben hosszabb idejű tartózkodásról van szó, akkor ott konvektorok vagy radiátorok lehetnek alkalmasabbak, illetve egy további megoldás lehet az elektromos kazán. Az elektromos megoldás viszont mindig drága, mert a villamos energia a legdrágább hőforrás.

Infrafűtés

Az infravörös fűtési rendszer a garázsban anyagilag kedvező, nagyon hatékony és megbízható. Magas fokú biztonság és tartósság jellemzi. Az infravörös melegítők itt is a tárgyakat melegítik fel, amik aztán hőátadással meleggé teszik az egész teret. Mivel ezek a fűtőelemek nem okoznak légmozgást, így szintén előnyös, hogy nem fogják felkavarni a port a garázs területén. Ajánljuk a mennyezeti és fali modellek használatát.  Az autó ideális hőmérsékleten tartásához elegendő lesz az 50 watt/m2-es eszköz. A 18-20 fokos kényelmes hőmérséklet megteremtéséhez pedig a 100 watt/m2-es berendezést javasoljuk.

 

Egyébb érdekes cikkek:

Jobb a fólia fűtés?

Fűtés klímával – klíma fűtés előnyei és hátrányai egy helyen

Fűtőszőnyeg – Fűtőháló telepítési videó

A padlófűtés története