Tudunk-e valóban komfortos meleget csinálni klímával?

 

Télen se feledkezzünk meg arról, hogy fontos a szabad levegőn való időtöltés, mozgás, sportolás, séta. A hidegben jól fel kell öltözni és akkor élvezetes a kinttartózkodás, akár szánkózni megyünk, akár egy hangulatos sétára a parkba. Jó pár óra kinti jövés-menés után aztán nagyon jó érzés hazaérkezni, a meleg lakásba. De ezt csak akkor tudjuk átélni, ha az a lakás tényleg biztosítja azt a komfortos hőmérsékletet, ami kényelmes számunkra. Manapság már igen sok fűtési mód közül választhatunk. Felmerül a kérdés, hogy a fűtés klímával, mennyire oldható meg a téli hidegben. Működik?  Igen, ez valóban működhet. Mérlegeljük a klíma fűtés előnyei vagy hátrányai számítanak nekünk jobban, ha ezt a megoldást választjuk.

Futes Klimaval

Milyen költséggel jár a fűtés klímával?

 

Az tény, hogy egy biztonságosnak mondható fűtési módszerről van szó. Nem kell aggódni, hogy a használata kockázatot jelent a felhasználók számára. Most nem akarunk itt rémtörténetekről írni, de valószínűleg a legtöbb ember hallott már olyan sajnálatos balesetekről, amit más típusú fűtési rendszerek okoztak. A klíma esetében, ilyen nem fordulhat elő, így biztonságban tudhatjuk a családtagjainkat. Amennyiben jó energia besorolású készüléket választunk, akkor költséget is tudunk megtakarítani vele. Tehát, havi szinten elég kedvező áron ki lehet hozni a fűtési költségeket, klímával.

 

Az a tény sem elhanyagolandó, hogy egy környezetbarát megoldásról beszélünk. Megújuló energiaforrást is képes használni. Mivel a plafon közelében helyezkedik el (bizonyos típusai), ezért több szabad teret hagy a bútorok elrendezését illetően. Az is vonzó lehet vele kapcsolatban, hogy mivel hűteni és fűteni egyaránt lehet vele, így nincs szükség két külön készülékre, amik elvégeznék ezeket a feladatokat. Mondhatjuk, hogy „kettő az egyben”.

 

Klíma fűtés hátrányai

Klima Futes 300x226Az már kevésbé kellemes, hogy a klímáknak van egy jellegzetes morgó hangja. Ha azt akarjuk, hogy folyamatosan meleg hőmérsékletet csináljon, akkor ugye folyamatosan bekapcsolva kell lennie. Ebben az esetben viszont számolnunk kell vele, hogy soha nem lesz csend. Ez egy idő után eléggé zavaró lehet. Vannak halkabb készülékek is, de akkor is zúg. Tehát, aki nem szeretne egy folyamatos, monoton háttérzajban élni, annak nem javasolt.

 

Nagyon fontos, hogy fél évente ki kell tisztítani. Ha ez elmarad, az megbetegedést okozhat. Illetve a készülék is leállhat teljesen. 

 

Van még itt valami, amire lehet, hogy első körben nem is gondolnánk. Nyáron, amikor hűteni kell, akkor a klíma hideg levegőt fúj a szobába, és ezzel el is értük a célunkat, csökkentettük a hőséget odabent. De mi van akkor, ha télen akarunk jó meleget csinálni vele? Az biztos, hogy a levegő felmelegszik, de a padló soha nem lesz meleg tőle. Ezt pedig érdemes figyelembe venni a fűtés választásnál, hiszen ki szereti, ha télen folyton fázik a lába?

 

Az infrafűtés megoldja a fázó lábak problémáját. A padló alá beszerelve nagyon hatékony a felfűtési sebessége. Laminált padló esetében kb.10 perc alatt megtörténik. Vásárlói visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy gyorsabban érezni általa a meleget, mint az olyan fűtések esetében, ahol több óra is lehet a felfűtési idő. Ne felejtsük el azt se, hogy az infrafűtés esetében nem kell félni a szállóportól, hisz nincs mi keringesse a levegőt.

Összegzés

A klíma tényleg hasznos lehet mivel télen meleget tud csinálni, nyáron pedig hűt. Az áramszolgáltatónál igényelhető kedvezményes geo tarifa az inverteres klíma üzemeltetéséhez, ami csökkenti a fűtési költségeinket. Viszont sajnos a fűtésre optimalizált fűtő klíma nem fogja nekünk soha felmelegíteni a padlót, nem lesz komfortos padlófűtésünk. Folyamatosan van hangja, és keringeti a levegőt, port a lakásban. Az infrafűtés beruházási költsége alacsonyabb a klíma fűtéshez képest, komfortosabb meleget csinál gyorsabban. Senkit nem szeretnénk lebeszélni a klíma fűtésről, vagy rábeszélni egy infra padlófűtésre, mindenki mérlegelje maga az adatokat.

 

Te milyen klímát használnál fűtésre otthonodba? Szerinted a megfelelő hőmérséklet minden esetben elérhető egy inverteres klímával? Melyik klímák a legjobban most? Mond el a véleményed a cikk alatt.

TOP 5 fűtő klíma 2021 videó

 

További hasznos cikkek:

Infrafűtés VS hőszivattyú – 9 OK, amiért ne hagyd magad megvezetni a szaki által

Laki László Kornél – luxus lakás építész

Fűtőfólia bemutató a Mapei szakember találkozón