Amikor építkezünk, vagy felújítunk, mindig az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen fűtési rendszert válasszunk. A gázkazán kiépítése meglehetősen költséges, sok átalakítással járó feladat, ahol mindenképpen szükség van szakemberre is a kivitelezéshez. Felújításkor, ha konvektorokat, vagy vegyes tüzelésű kályhákat akarunk lecserélni, ki kell alakítani a csővezetéket, radiátorokat kell felszerelni, kazánt kell beszerezni. Ráadásul később a rendszer, a kémény folyamatos karbantartást igényel, a termosztát, a kazán meghibásodására rendszeresen számíthatunk, és természetesen ez plusz pénzbe kerül. Az infra panelek beépítése nagyon egyszerű, akár saját magunk is meg tudjuk csinálni. Persze, ha minden helyiségbe kerül egy ilyen panel, akkor ez sem filléres beruházás, mégis kétségtelenül sokkal kevesebbe kerül, mint a teljes csövezés kiépítése és radiátorok bekötése. Ami az üzemeltetést illeti, a villanyfűtés biztosan többe kerül, mint a gáz. Mégis, az elektromos rendszerek egyszerűbben beszerelhetőek és olcsóbban megvásárolhatóak, így csökkentve a kezdeti költségeket. Van néhány a havi rezsinél messzebb mutató szempont, amit érdemes figyelembe vennünk, amikor arról döntünk, hogy elektromos, vagy gázfűtés mellett döntünk.

 

Gázfűtés VS elektromos fűtés

  1. A beruházási költségek: az elektromos fűtés telepítése sokkal olcsóbb
  2. A fenntartási és karbantartási költségek: a villanyfűtésnél ilyen gyakorlatilag nem létezik
  3. Jótállás: napjainkban általánosnak mondható az 5 év, de fűtőfóliák esetében a 10 év a megszokott
  4. Meghibásodási hajlam: az elektromos fűtési rendszereken gyakorlatilag nincs ami meghibásodhatna
  5. Megújuló energiával is működtethető, ami nagy előny
  6. Élettartam: az infra panelben gyakorlatilag nincs, ami elromoljon. A kondenzációs kazánt pedig 5-10 évenként cserélhetjük, rendszeres ellenőrzést és karbantartást igényel.
  7. CO2 kibocsátás, környezetbarát működés: az elektromos energia előállításának több mint fele atomenergiából, napelemes rendszerekből származik. Csak a fennmaradó része fosszilis energia. A gázfűtés esetében ez 100%.

gázfűtésEzek mellett sokat javít az elektromos fűtés költségén, ha a fűtéskorszerűsítéssel együtt napelemeket is szereltetünk a tetőre. Szintén szóba jöhet az elektromos fűtés, ha az adott helyiséget csak időszakosan használjuk – jellemzően ilyen a hétvégi ház, ahol valóban csak akkor megy a rendszer, ha bekapcsoljuk, nincs készenlét, rendelkezésre állás, semmi. Segíthet az elektromos fűtés akkor is, ha azt csak kiegészítőként használjuk, mondjuk egy cserépkályha vagy kandalló mellett. Végezetül a kényszer is az elektromos fűtés felé vihet: ha nincs vezetékes gáz a környéken, illetve ha annak kiépítése értelmetlenül magas költséget jelentene.

Milyen hatásfokkal működik a gázfűtés és milyennel a villany rendszer?

A korszerű villanyfűtésekről mostanra már sokan tudják, hogy a legtisztább fűtés és megújuló energiával is kiszolgálható, ráadásul közel 100%-os hatásfokúak. Ezzel szemben vizsgáljuk meg az elavult parapetes gázkonvektoros fűtést. Itt a valós – üzem közbeni –  hatásfok inkább 30-35 % körül van, nem annyi, mint ami a leírásban szerepel maximális terhelésen. Nagyjából úgy képzelhetjük el, mint az autók gyári fogyasztási adatait, azaz soha nem tudjuk valós, használati körülmények közt elérni. Itt egyszerűen a hatásfokok összevetéséből kiderül, hogy bármely korszerű elektromos fűtés hasonló, vagy olcsóbb üzemeltetésű lehet, mint az azonos körülmények közt üzemelő konvektor. Azaz egy régi, túlméretezett, rossz vezérlésű gázkazános rendszert , ami 30-40% valós hatásfokkal működik, lecserélünk egy korszerű elektromos fűtésre, nagyjából azonos rezsi számlánk lesz, infrafűtés esetén pedig még 15-20 %-al kedvezőbbre is kijöhet. De ha teljes rendszert cserélünk mindenestől, akkor már jobban megéri egy jóval kisebb beruházás igényű elektromos rendszert telepíteni, a maradék pénzből pedig csökkenthetjük a házunk hőleadását vagy éppen napelemrendszert telepíthetünk.

Mégsem éri meg a váltás mindenhol

Nagy alapterületű és nagy belmagasságú, korszerűtlen épületekbe nem mindig érdemes  elektromos fűtést telepíteni, mert óriási légtérfogatot kell kifűteni, viszont az infra fűtőfólia jó választás lehet, mivel nem a levegőt fűti elsődlegesen, hanem az ott tartózkodókat (videós beszámoló magas belmagasságú ingatlanoknál, hogyan működik az infrafűtés itt).  A nagyobb, régi építésű, hagyományos házakban sem ajánlott a hagyományos elektromosfűtés megoldás, mivel ezek az épületek meg sem közelítik a mai kor hőtechnikai elvárásait. Ahhoz, hogy ezekbe is megérje az elektromos fűtést telepíteni, nem elég csak a nyílászárókat kicserélni, és kívülről szigetelni az épületet.

Mond el a véleményed a fűtésrendszerekkel kapcsolatban a cikk végén!