Mióta létezik valójában padlófűtés?

Valószínűleg sokan nem is gondolták volna, így meglepő lehet a következő tény, mégpedig, hogy a padlófűtést már az ókorban is ismerték és alkalmazták. Ez persze nem ugyanaz a változat volt, mint amit manapság ismerünk, de már akkoriban is elég hatékony volt a módszer. Egy összetett rendszerről beszélünk, aminek a kialakításához komoly szakmai hozzáértésre volt szükség. Ráadásul nem is volt egy olcsó mulatság, így bizony nem engedhette meg magának akárki. Olyannyira nem, hogy még a gazdag emberek is csak az otthonuk fontosabb helyiségeibe építtették be ezt a fajta fűtési rendszert.

Hogyan működtették az ókorban a padlófűtést?

Arról már sokat hallottunk, hogy az ókori rómaiak micsoda fejlett fürdőkultúrával rendelkeztek. Általános volt, hogy az egyes települések mind rendelkeztek fürdővel. Ezeknek a fürdőknek meleg vízre volt szükségük, ami több helyen könnyen megoldható volt termál források által. Ahol viszont nem voltak ilyen források, ott mesterségesen kellett előállítani a meleg vizet.

A meleg víz előállítását az úgynevezett hipokausztummal oldották meg. Ez volt a padlófűtés, amit egyrészt a fürdők, másrészt a lakó épületek fűtésére is használtak. A hipokausztum három fő részből állt, ami a hőt szállította. Az első rész egy fűtőkamra, ami nem más volt, mint egy kemence. Ezt az épületen kívülre helyezték el, mivel ezekben az időkben még nem volt kémény, csak kezdetleges füstnyílások. Ebből kifolyólag pedig az égésgázok nagy része a tűztér száján keresztül távozott.

Padlo Hypokausztum

A második rész egy dupla padló burkolat volt. Az alsó padlóra 30-40 cm magas téglákat állítottak, egymástól 15-20 centire. Ezek tartották a felettük lévő felső padló réteget. A két padló között kialakult légrésben pedig így áramolni tudott a meleg levegő. Ez az áramlás melegítette fel a felső padlót.

A harmadik fő rész pedig a falba épített kis szellőzőnyílások voltak, amiken keresztül be tudott áramolni a levegő és mozgásban tartotta a két padló között lévő meleg levegőt. Ennek köszönhetően mindenhol fel tudott melegedni a padló. Sőt, nemhogy felmelegedett, hanem annyira felforrósodott, hogy a fürdő látogatóinak egy speciális papucsot kellett viselniük, nehogy megégessék a lábukat.

 

Sugárzó mennyezetfűtés

Később, az 1930-as évek Angliájában jelent meg egy sugárzó mennyezetfűtés. Ez úgy működött, hogy a vastagfalú acélcsöveket bebetonozták a födémbe. Ez a módszer azonban nem terjedt el széles körben. A világháború után a berendezések acélcsőből készültek, amit a tartóra fektettek, szigetelőanyag nélkül. Ez nagyon nem vált be. Egyáltalán nem volt komfortos, ráadásul még rosszul is lettek tőle a felhasználói.

 

A padlófűtés elterjedése

A padlófűtés rendszerek akkor kezdtek el terjedni, amikor kifejlesztették a hőálló műanyagcsöveket. Magyarországon az 1980-as évek elején indult igazán útjára.

Manapság már az egyik legkedveltebb fűtési mód. Elég jó dolog, hogy télen mezítláb is járkálhatunk otthon, sőt a gyerekek nyugodtan üldögélhetnek a földön bármeddig, miközben játszanak. Igazán kellemes hőelosztást biztosít. Optimális hőérzetet okoz mind láb, mind pedig test és fejmagasságban. A lakás belső kialakításánál további nagy előny, hogy több szabad hely van, nem kell radiátorokat nézni a falon. 

 

Futoszonyeg Lerakas 7Elektromos padlófűtés

A padlófűtések ezen változata tovább növelte a komfortos meleg érzetet. Telepítése gyors, egyszerű és olcsó. Itt már megjelenik a szobánkénti vezérlés lehetősége, így más-más hőmérsékletet tudunk biztosítani, ami nagyobb komfortot jelent, és alacsonyabb fűtés költség érhető el. Valljuk be, jobban szeretünk kicsit hűvösebb szobában aludni, a fürdőben pedig imádjuk a meleget.

Az elektromos fűtés kivitelezése rendkívül gyors, nem igényel bonyolult és időigényes kivitelezést. Elhelyezhető építkezéskor a betonba, vagy akár utólag a beton és a járólap közé. minimális magassága miatt, nem igényel extra rétegrendet.

Különböző méretekben és hosszúságokban érhető el, ezzel is segíti a gyors telepítést. Az eltérő teljesítmény pedig az épület energiaveszteségéhez tud igazodni.

Nézd meg a fűtőszőnyeg kínálatunkat itt.

 

Infra padlófűtés

Az infrafűtés beépítésével a padlóba, elérkeztünk napjaink egyik legnagyobb sikeréhez. Az elektromos fűtések korábbi előnyét megtartva,

20200803 144813 225x300

padlófűtés

csökkent a fogyasztás (olcsóbb az infrafűtéssel fűteni), és ami az allergiában szenvedőknek egy jó hír, hogy ennél a padlófűtésnél nem tud kialakulni szállópor. Így a kellemetlen asztmás tünetektől nem, vagy kevésbé kell tartani. Az infra nem keringeti a levegőt, nincs légmozgás, sugárzással melegít, úgy mint a Nap.

Megfelelő rétegrend mellett, gyakorlatilag mindegy milyen burkolatot tervezünk a lakásunkba. A fűtésirendszer teljes magassága 6 mm.

 

Kérj ingyenes műszaki javaslatot padlófűtésre, vedd igénybe szakértőinket a tervezéshez!