Hogyan működik az infraszauna?

Most, hogy itt a tél, még inkább előtérbe kerül a szaunázás, mint kellemes tevékenység. Ilyenkor jól esik felmelegedni a kinti hideg után. Persze, kedvező hatásai nem csak a téli időszakban, hanem minden évszakban előnyösek, hiszen támogatja a jó egészségi állapotot és a szépséget is.

Az infraszauna működése hasonlít a napsugárzáshoz, azzal az eltéréssel, hogy itt nincsenek jelen a káros ultraibolya összetevők. Az infraszauna sugárzók közvetlenül a testet melegítik fel, nem pedig a levegőt. Ennek eredményeképpen, a bőr mélyebb rétegeibe jut be, és rövidebb idő alatt, intenzívebb izzadást eredményez. A szervezet mélyebb rétegeibe hatol be, kitágítja a hajszálereket és a sejtekben megkötött káros toxinokat, nehézfémeket, higanyt felszabadítja. Ezek a káros anyagok pedig a pórusokon keresztül távoznak el, verejték formájában.

Egy infraszauna általában 35-40 fokos. Akiknek túl sok a finn szauna magas hőmérséklete, vagy nincs több órája, amit ott eltölthetne, azoknak ez ideális megoldás lehet. Így senkinek nem kell lemondania a szaunázás pozitív hatásairól. És hogy mik is ezek a bizonyos jótékony hatások? Nézzük meg részletesebben.

, Az infraszauna jótékony hatásai

Miben segít az infraszauna?

A legfontosabb, amit tesz értünk, az a méregtelenítés. A szaunában ugyebár izzadunk, és a vízzel együtt távoznak a szervezetünkben felgyülemlett méreganyagok. Amikor izzadunk, akkor aktiválódik a nyirokrendszer, ami kiválasztja a testzsírban eltárolt méreganyagokat és savakat. A pórusaink a melegben kitágulnak, és a felszabadult káros anyagok eltávoznak.

Akik szaunáztak már valaha, azok bizonyára megfigyelték, hogy a méreganyagok távozása után jól láthatóan megváltozik a bőr állapota. Tisztává, bársonyosabbá és ruganyosabbá, feszesebbé válik. Itt tehát már esztétikai szempontból is megnyilvánul az, hogy egészségesebbé és tisztábbá válik a test.

És ha már a szépségnél tartunk, akkor sokak számára örömhír a következő: az infraszauna kalóriát éget. Ez természetesen nem helyettesíti a testmozgást és nem valamiféle fogyasztó kúra. Egy jó edzés után viszont nagyon jól tud esni és ki is egészíti azt.

Az egészség témájához szorosan kapcsolódik az immunrendszer állapota. Amikor szaunázás közben felmelegszik a szervezetünk, és izzadunk, hogy hőt adjunk le, akkor a nyirokrendszer működésbe lép és kiválasztja a felhalmozódott méreganyagokat. Ennek a folyamatnak a hatására, valamint az eltávozott méreganyagok utáni tisztább állapotnak köszönhetően, az immunrendszer sokkal jobban el tudja végezni a munkáját. Így mondhatjuk, hogy határozottan erősíti az immunrendszert.

Tapasztalhatjuk, hogy kellemesen ellazulunk szaunázás közben. Ez az ellazulás és a jótékony egészségügyi folyamatok együtt oldják a stresszt.

További pozitívum, hogy a nagy meleg hatására a szívünk gyorsabban ver, a vérerek pedig kitágulnak, hogy több vért tudjanak szállítani. A vérerek kigátulása és összehúzódása nagyon jó hatással van a keringésünkre. Ezáltal rugalmasabbá válnak az érfalak.

Végül pedig említsük meg a fájdalom csökkentő hatását. Ha valakinek izomfájdalmai vannak, vagy valamilyen gyulladással bajlódik, akkor a szauna hatására azt fogja tapasztalni, hogy a fájdalmak enyhülnek, a sérülések pedig gyorsabban gyógyulnak. Ennek az az oka, hogy a felgyorsult vérkeringés több oxigént szállít a kezelésre szoruló területre, valamint több káros anyagot szállít el onnan.

Mindezeket a hatásokat tekintve, nyugodtan kijelenthetjük, hogy az egészséges táplálkozás és rendszeres testmozgás mellett, rendkívül hasznos tevékenység eltölteni némi időt az infraszaunában. A szaunák széles körben elérhetőek wellness központban, vagy akár otthoni kivitelezésben is. Miért ne lehetne saját infravörös sugárzó szaunája Önnek is?!

Tegyük hát meg!

 

Neked Mi a véleményed a szaunázásról? Mond el a hozzászólásban!

, Az infraszauna jótékony hatásai

 

szaunák, carbon, saját, infraszaunát, infraszaunák, infravörös