Azt figyeltem meg, hogy sokan még mindig nem tudják, hogy az elektromos fűtés környezetkímélőbb a gáznál. Ezért elhatároztam, hogy megírom ezt a cikket és bemutatom az okokat, hogy miért is ez a zöldebb és hatékonyabb választás. Az elmúlt 100 évben sok változás történt. A technológiai fejlesztések megkönnyítették, jobbá és hatékonyabbá tették az emberek életét.  Ami valaha lehetetlennek tűnt, az manapság mindenki számára elérhető. A háborúk, konfliktusok és a szegénység száma jelentősen csökkent, sőt, valószínűleg alacsonyabb, mint valaha. Azonban volt egy jelentős kompromisszum, annak érdekében hogy idáig eljussunk. Ezt a Föld, a bolygónk egészsége szenvedte el. Nem titok, hogy a Föld légköre súlyosan károsodott az elmúlt 100 évben. A 21. században ezen próbálunk változtatni. Legalábbis néhány ember és néhány nagyvállalat a változásra törekszik, megújuló energia használatával, elektromos fűtésre átállással. Reméljük, hogy a hatékonyabb üzemanyag-alternatívákra való váltás és a gáz helyett az elektromosságra való átállás zöldebbé teszi a bolygót. Ha Ön azon emberek közé tartozik, akik szeretnék csökkenteni az ökológiai lábnyomukat a Földön, akkor remélhetőleg a gázról elektromos fűtésre való váltáson gondolkozik.  Ez az ésszerű döntés, hiszen a villamos energia egyértelműen tisztább és hatékonyabb, mint a gázzal működő technológiák.

Megujulo Energia

1. Az elektromos fűtés megújuló energia

Az egyik fő ok, amiért a szénlábnyomuk csökkentését remélőknek érdemes elektromos fűtésre váltaniuk, egyszerűen az, hogy a felhasznált energia megújuló is lehet. Napjainkban már nagyon sokféle módszer áll rendelkezésünkre, amelyekkel olyan energiát tudunk előállítani, amelyet a legalapvetőbb készülékek, sőt, még az olyan bonyolult gépek, mint a járművek működtetésére is felhasználhatunk.

Ma már hozzáférhetünk nap-, szél-, víz-, árapály-, geotermikus és biomassza-energiához is. Mindezen forrásokból előállított elektromos energia felhasználható otthonunk fűtésére, melynek költsége meglehetősen alacsonyabb és nincs jelentős hatása a légkörre. Alapvetően ez az egész folyamat zöldnek mondható, az elektromos fűtés zöldebb ettől.

Sok ország, köztük az Egyesült Királyság, Új-Zéland, Svájc, Dánia, Svédország, Finnország és még számos más ország évek óta törekszik a zöldebb energia létrehozására. Több ezer szél- és napelemparkot telepítettek, ami jelentősen csökkentette a CO₂-kibocsátást

2. A gáz nem megújuló energia

Előző pontban arra koncentráltam, hogy az elektromos fűtés megújuló energiára épül. Más szóval, a számunkra biztonságot nyújtó források alapvetően korlátlanok. Persze, a Nap is kialudhat, de ez valószínűleg évmilliárdok múlva fog megtörténni. A gáz azonban nem megújuló energia, és lassan feléljük a rendelkezésre álló készletet. A fűtésre használt gáz fosszilis tüzelőanyag. Más szóval, ha a Föld fosszilis tüzelőanyagát elhasználják, nem lesz belőle több. Tehát, ha a gázra akarnánk is hagyatkozni, nem tehetjük, mert azt adott időn belül fel fogjuk használni. Jelenleg az előrejelzések szerint az olajlelőhelyek valószínűleg kevesebb, mint 60 éven belül kimerülnek. Igen, nem sok idő maradt hátra.

Szem előtt kell tartani, hogy a gáznak van a fűtésen kívüli területen is felhasználása, ezért érdemes minél jobban beosztani a rendelkezésre álló készletet. Csak a legfontosabb dolgokra kellene használnunk. Mivel a fűtésnek van más alternatívája is, érthetetlen, hogy miért ragaszkodnak sokan továbbra is a gázzal való fűtéshez. Remélem, hogy az emberek hamarosan rájönnek, milyen súlyos a helyzet, és megteszik a szükséges változtatást.

3. Olcsóbb árammal fűteni

Valószínűleg erre nem számítottál. Mindenki azt mondta neked, hogy kerüld az otthonod elektromos fűtését, mert az drága. Nos, ez igaz lehetett 10 vagy 20 évvel ezelőtt, de most már egészen más a helyzet. Megértem, hogy az embereknek a lehető legalacsonyabban kellett tartaniuk a villanyszámlát, mert 50 évvel ezelőtt 1 kW sokkal több pénzbe került. Azonban sok minden megváltozott, és át kell alakítani értékeinket és életünket.

Napjainkban bizonyára sokkal olcsóbb villannyal fűteni, mint bármi mással, ahogyan azt a www.futofolia.hu is javasolja. Persze az is biztos, hogy  vannak olyan országok , ahol olcsóbb lehet a közüzemi/távfűtés, de ez sem rossz alternatíva, mert nem függünk másoktól, mivel mi döntjük el mikor és mennyit szeretnénk használni.

Mitől lesz ettől zöldebb, mint a gáz? Nos, ez egyszerű. Az energiaelosztó és -ellátó vállalatok a világ minden táján sokkal hatékonyabb módszerekkel állítják elő az energiát, ami csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, miközben olcsóbbá teszi azt az emberek számára. Minél kevesebb pénzt költenek erre a rendszerre, annál zöldebb az eredmény.

4. Alacsony szén-dioxid kibocsátás

A legnépszerűbb és legnyilvánvalóbb ok, amiért az elektromos fűtés zöldebb, mint a gáz, az alacsony szén-dioxid-kibocsátás. Ebben a cikkben többször is említettem, hogy manapság sokkal hatékonyabb az energiatermelés, ami azt jelenti, hogy a szén-dioxid-kibocsátás is csökkent, de azt is figyelembe kell venni, hogy az otthoni fűtésnél ebben az esetben nincs károsanyag-kibocsátás. Hadd magyarázzam el. Ha gázt használunk, egy bizonyos gép, készülék, vagy bármi más meghajtására az energiát és szén-dioxid-kibocsátást termel. Mindezek a szén-dioxid-kibocsátások a légkörbe kerülnek. Ugyanakkor számolni kell azzal a szén-dioxid-kibocsátással is, amely ugyanazon gáz előállítása során keletkezik.

Az elektromos áram esetében csak az előállítás során keletkezik szén-dioxid. Ezek a szén-dioxid-kibocsátások lényegesen alacsonyabbak a gáztermelés során keletkezőhöz képest. Így teljesen nyilvánvaló, hogy az elektromos fűtés miért sokkal zöldebb, mint a gáz. Remélem, hogy ez a cikk segített a helyes döntés meghozatalában.

Írd meg, hogy neked mennyiben segítettek a fentiek választani a gáz-, illetve elektromos fűtés között!