Annó 2018-ban rengeteg kutatás foglalkozott a témával, végül a kormány arra a következtetésre jutott, hogy az elektromos fűtés mind gazdaságosabb, mind környezetbarátabb megoldás a gázfűtésnél. Miután sikeresen elértük a széntüzelésű erőművektől való függetlenséget, a megújuló energiával foglalkozó kutatások eredményeképpen született meg és terjedt el az elektromos fűtés technológiája. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy környezetbarát-e az elektromos fűtés

.Energia Sporolas Eu2 300x225

Az otthon előállított energiának köszönhetően, jelentős szerepet játszott a folyamatban a háztartásokban felhasznált tüzelőanyag-mennyiség is. Ennek ellenére ez az út minidig is környezetbarátnak számított – állapította meg a kormány. Az elektromos fűtés kapacitását a Fűtőfólia bejegyzésben tekintheti meg.

A hőtermelés céljából végzett villamosenergia felhasználása során nem szabadulnak fel káros melléktermékek, így ez egyértelműen egészségesebb megoldásnak bizonyul a gázfűtésnél. Napjainkban rengeteg háztartásban alkalmaznak elektromos fűtőtesteket az egyes helyiségek vagy akár az egész ház felmelegítésére. Bár a hordozható berendezéseknek kisebb a kapacitása, mégis érdemes beszerezni, ugyanis nagyon hasznosak a kisebb szobák fűtése esetén.

A továbbiakban az elektromos fűtés előnyeit szemléltetjük és eláruljuk, miért ez a legjobb választás minden lakás- és cégtulajdonos számára, miért környezetbarát az elektromos fűtés.

Gazdaságos megoldás

Sokan azt hiszik, hogy az elektromos fűtés rettentően drága technológia a berendezések magas ára miatt, de ez valótlan feltételezés. Jelentősen fenntarthatóbb, költséghatékonyabb ráadásul kényelmesebb is, mint a gázfűtés, ugyanis hőszivattyúkon keresztül állítja elő a kívánt hőmérsékletet.

Igen sokoldalú megoldásnak bizonyul, hiszen a fűtés mellett a hűtésre is alkalmas. Ezáltal két különálló szerkezet helyett csak egyet kell beszereznie és karbantartania.

Szennyeződésmentes és környezetbarát az elektromos fűtés

A központi fűtések rengeteg gázt termelnek, ezzel jelentős mértékben szennyezve a környezetet. Ezzel szemben az elektromos fűtés egyáltalán nem bocsát ki semmiféle mellékterméket, így elkerülhetjük a környezetszennyezést. Más fűtési formákhoz képest, nem termel füstöt, ami dugulásokat, vagy extrémebb esetekben tüzet is okozhatna. Mivel nincs károsanyag-kibocsátás, így 100%-ban környezetbarát megoldásnak tekinthető.  Minimális karbantartási igényük van, így feltétlenül érdemes telepíteni.

Garantáltan a legmagasabb hatásfokkal rendelkezik

Az elektromos fűtőtestek által felhasznált energia csaknem 99%-a hővé alakul át, ami azt jelenti, hogy a folyamat szinte elhanyagolható energiaveszteséggel megy végbe és a berendezések a lehető legmagasabb hatásfokkal működnek és a helyiségben mindig a kívánt hőmérsékletet fogjuk megkapni.

Számos rendszer termosztátba integrált időzítővel van felszerelve és fenntartja az optimális hőmérsékletet.

Minimális energiafogyasztással a kívánt hőmérsékletet

Ezek a rendszerek nem használnak sok energiát a helyiség optimális hőmérsékletének beállításához, vagyis minimális fogyasztással érheti el a kívánt hőmérsékletet.

A radiátoros fűtési rendszerekhez képest gazdaságosabb és környezetbarátabb megoldást nyújt.

Energiafelhasználás egy magasabb szinten

A megfelelő hőmérséklet kiválasztása általában szorosan összefügg a rendszer teljesítményével, hatásfokával, ezzel kompenzálva az energiaveszteséget. A fűtési rendszer számos tényezője rengeteg előnnyel jár. A padló alatt elhelyezhető hőforrás, illetve a precíz termosztatikus szabályozás együttesen biztosítják a rendelkezésre álló energia teljes felhasználását.

Amennyiben ez megvalósult, lehetősége van állítani a hőmérsékleten és ezzel csökkentheti a fogyasztását.

Ezzel láthattuk, milyen a hatásfoka és milyen előnyökkel jár az elektromos fűtési rendszer.  Az elektromos rendszerek használatának köszönhetően megszűnt a gázipar és a kazánok is rohamosan cserélődnek, de is hosszú út áll még a 100%-ban a megújuló energiaforrásokból történő termelés előtt.

Világosan látszik, hogy az elektromos fűtés tisztább és környezetbarátabb megoldás, mint a gázfűtés. A gázrendszerek szén-dioxid kibocsátással is járnak, ami egyaránt káros az emberre és környezetére.

Az elmúlt években sokkal inkább előtérbe került a környezetbarát gondolkodásmód, ezzel néhány éven belül elavulttá téve a gázt. Ezek a rendszerek nem használnak nehézfémeket és nem termelnek Hamil-gázt sem. Ennek ellenére a technológia hatékonysága folyamatosan nő, míg a felmerülő költségek csökkennek. Így a felhasználók számára a lehető legtöbb előnyt kínálja.