Chat with us, powered by LiveChat

Infra mennyezetfűtés használata a rendelőkben. Nem csak a gazdaságosság fontos, hanem az egészség is.

Mostani cikkünkben az infrafűtés gyakorlati előnyét mutatjuk be egy műtőbe az egészségügy számára. Egy 4 évvel ezelőtti mennyezetfűtés eredményéről, tapasztalatáról számol be Dr Pataki Gergely.

Dr Pataki Gergely 2010- óta a Prémium Plasztikai Sebészet alapítója és vezetője, ahol célja a legmagasabb szintű plasztikai-esztétikai sebészeti ellátás. Ez mellett a Szent János Kórház Gyermeksebészeti Osztályának plasztikai sebészeti ambulanciáját is vezeti.

 

Fontos a modern technológia alkalmazása

Számukra nagyon fontos a modern új technológiák alkalmazása a műtökben és a rendelőkben, ezért olyan fűtőberendezést kerestek, amivel megoldható, hogy a páciensek, akik a kezelő asztalon fekszenek, nem érzik azt a hűvöset, amely a sterilitás és egyéb okok miatt a műtőben jó, ha megvan.

Az infra Fűtőfóliát azért találták meg, mert számukra ez biztosítja, hogy a páciens maghőmérséklete a műtéti körülmények között is normális maradjon. Az orvos pedig a műtőben, vagy rendelőben szükségeltetett alacsonyabb hőmérsékleten tudjon dolgozni.  Az infrafűtést egy rendkívül jó technológiának tapasztalta meg, lassan már 4. éve sikerrel alkalmazzák a rendelőkben, műtökben.

 

 

Maghőmérséklet

Az ember maghőmérséklete nagyjából 37 °C

Hőeloszlást illetően a testben megkülönböztetünk belső maghőmérsékletet (ez a testbelső csaknem állandó hőmérséklete) és külső köpenyhőmérsékletet (ez a bőr és a közvetlenül alatta levő szövetek, valamint a végtagok változó hőmérséklete). Legjobban akkor érezzük magunkat, ha az előbbi nem haladja meg a 37 Celsius-fokot, míg az utóbbi 30 és 35 Celsius-fok közötti.

Amikor a köpenyhőmérséklet csökkenni kezd, az ottani vérerek szűkítésével igyekszik a szervezet a véráramlást, következésképp a hőleadást mérsékelni, amely a maghőmérséklet fenntartását szolgálja. Ilyenkor a bőrből, az alatta levő szövetekből és a végtagokból a test belsejébe áramlik a nélkülözhető vérmennyiség, s elegendő „fűtőanyag” híján ezek a testrészek lehűlnek. Ki-ki a megmondhatója, hogy a nagyon lehűlő végtagokat még mozgatni is nehéz. Ha a vérkeringés átrendeződése nem elégséges a rendes maghőmérséklet fenntartásához, megindulnak a testben a hőtermelő folyamatok.

 

 

Ideális hőmérséklet a műtőben

 

Az emberre is veszélyes fertőző ágensek többnyire az emberi test hőmérsékletén, 35-37 fokban érzik magukat a legjobban. Ezen a hőmérsékleten tudnak a legkönnyebben szaporodni és terjedni is. Ha a műtőben a levegő hőmérséklete közel azonos az emberi test hőmérsékletével, ez egyet jelent azzal, hogy a szóban forgó kórokozók a levegőben is éppolyan hatékonyan szaporodnak és terjednek, mint az emberi szervezetben” – magyarázta a Qubit kérdésére Vincze Balázs aneszteziológus, aki Debrecenben és az Egyesült Királyságban is dolgozik, hogy miért az emberi test hőmérsékleténél jóval alacsonyabb, 20-25 Celsius-fok körüli hőmérséklet jelenti az ideális hőmérsékletet a műtéti beavatkozásokhoz.

 

Kiegészítés: Az infrafűtés esetében a levegő hőmérséklete 2-3 Celsius-fokkal alacsonyabb a hőmérséklet ugyan annál a hőérzetnél, ezért is előnyös ez a fűtési technológia egy műtőben.

 

Infrafűtés gyakorlati haszna a beteg részére

 

Személyes tapasztalat pár évvel korábbról, hogy egy egész napos műtét közben ébren feküdtem mozdulatlanul. Pár óra elteltével a lábaim nekiálltak nagyon fázni. Hiába hoztak külön takarót, sajnos a komfort érzeten nem sokat segített. Amint lehetőség volt felállni, a lábaimon alig bírtam megállni, teljesen mozgásképtelenek lettek. Itt nagyon élveztem volna az infrafűtés előnyét a műtőben.

Ezzel a jelenséggel már találkozhattunk a mindennapjainkban is, hogy a nem megfelelő hőmérséklet következtében, lábainkból a vér a test belsejébe áramlik, és nem a legkomfortosabb az érzés.

 

Fűtés kivitelezés mennyezetre (a kezdet)

Az infarfűtés a mennyezetre lett kialakítva utólag. A szabad felületeket kihasználva a mennyezeti lámpák köré alakítottuk ki az infrafűtést, így a műtét közben szükséges fény mennyisége nem csökkent, viszont a műtő hőmérsékletét ezzel a Fűtőfólia mennyiséggel is komfortosabbá tudtuk tenni. Természetesen ideálisabb lett volna a tervezési fázisba becsatlakozni, úgy a gipszkarton mennyezet fölé történt volna a fűtés kivitelezése, és teljesen láthatatlanná tettük volna. A vezérlés egy fali termosztát segítségével történik, amit előre be lehet programozni a műtétek időpontkócait figyelembe véve.

 

Összegzés

  • Az infrafűtés műtökbe ideális fűtési megoldás, mivel nem okoz túl meleget az orvosnak, de a páciens fűtése megoldott
  • Könnyű a kivitelezés
  • Nem okoz légmozgást a sugárzó hőnek köszönhetően
  • Az infrasugaraknak az egészségre pozitív hatása van
  • Javítja a levegő minőségét

 

 

Infrafűtés műtőbe, mennyezetre telepítés (4 évvel korábban):

 

További hasznos cikkek infrafűtés mennyezetre témában itt

 

További hasznos cikkek:

Az infraszauna jótékony hatásai

A poratka és a szálló por összefüggése, egészségre gyakorolt negatív hatásai

Sószaba fűtése – Mi az a sószoba és mire jó?

Mit okoz a penészes fal a lakásomban