Chat with us, powered by LiveChat

Hajófűtés

Elkészült első infrafűtés telepítésünk egy sétahajóra. Mostantól nem kell fázni a szigeteletlen hajón utazó turistáknak, maximálisan elégedettek a végeredménnyel. A fűtést egy aggregátor látja el kellő mennyiségű árammal.

Frissítés 2021.05.24. Most már jó pár év eltelt az utólagos padlófűtés kialakítása óta a hajón, és azóta is csak jó tapasztalatokról tudnak beszámolni róla az utasok. Ez az elektromos fűtésrendszer beváltotta a hozzáfűzött reményeket maximálisan. 

 

Elektromos hajó fűtés, mint padlófűtés

Mostani ügyfelünk egy hajóra szeretett volna fűtés megvalósítani. A hajó turistahajóként üzemel, aminek nagy hátránya volt, hogy a hideg beálltával már nem volt komfortos, nem tudott megfelelően működni, pénzt termelni. Erre az esetre találtunk ki egy megfelelő megoldást padlófűtésként 3. generációs fűtőfólia segítségével.

A hajó rendkívül rossz szigetelési adottságokkal rendelkezik, így komoly fejtörést okozott a tulajnak a szóba kerülhető megoldások. Az ilyen esetekre jó megoldás az infrafűtés, hiszen ebben az esetben nem a levegőt melegíti fel a fűtésrendszer, azt szinte lehetetlen lett volna, hanem a sugárzó hőnek köszönhetően az utasokat.

 

Gyorsan kell hajófűtésnek melegíteni

Figyelembe kellett venni azt a ténytus, hogy a mostani hajó esetében nem állandó fűtésről beszélünk, hanem időszakos fűtési megoldásról. Ilyenkor kell kellő gondossággal eljárni, és minden igényt végigkérdezni. A fűtésrendszernek gyorsan kellett a meleget produkálni, hisz nem lett volna gazdaságos órákkal korábban elindítani a fűtést, ha még senki nem tartózkodik a hajón. Az infarfűtést az utasok beszállása előtt negyed órával elég elindítani, így az üzemelési költségek is optimalizálhatóak.

 

Gazdaságos hajófűtés

A fűtőfólia ilyen célú felhasználása a beruházónak mindenképpen kedvező beruházási költséget jelent, és nagyon gyors kivitelezést. A teljes hajófűtés kialakítása egy nap alatt megtörtént.

 

Hajófűtés rétegrend

Nagyon fontos már a kivitelezés tervezési fázisában ismerni, milyen rétegrendet szeretne a hajó tulajdonosa kialakítani, hisz ennek megfelelően kell kialakítani a lépéseket. Egy laminált parketta esetében például nem igényel különösebb előkészületeket, közvetlenül a fűtésrendszerre elhelyezhető, viszont hidegburkolat kialakításánál, már szükséges egy köztes réteg, amihez ragasztani lehet a csempét, járólapot.

 

Mit vegyünk figyelembe hajófűtés tervezésekor?

Nagyon fontos ismerni az ügyfél elvárását a fűtésrendszerrel szemben.

  • Nem mindegy, hogy főfűtésként vagy kiegészítő fűtésként szeretnék használni
  • Állandó fűtés vagy időszakos fűtés
  • Padlófűtés vagy mennyezetfűtés legyen kialakítva
  • Milyen burkolatot fognak használni
  • A fűtésnek egyszerre kell mindenhol működni, vagy sziget szerűen szeretnék használni (pl csak azoknál az asztaloknál, ahová éppen leülnek)

 

Rövid beszámolt a következő videóban találja.