A klíma tisztítás, karbantartás fontossága

Tombol a nyár. Igazi kánikulát tapasztalhatunk már huzamosabb ideje. Hacsak tudjuk, megpróbáljuk úgy intézni a hétköznapjainkat, hogy minél kevesebb időt kelljen a tűző napon töltenünk. A vízparti nyaralás nyilván egy másik történet. Mi viszont most inkább arról akarunk néhány szót ejteni, hogy hogyan tudjuk elviselni az izzasztó hőséget, amikor otthon, vagy a munkahelyünkön tartózkodunk. A válasz nem lesz újdonság: klíma. Van, aki csak annyit tud erről a hűtő berendezésről, hogy ha meleg van, akkor be kell nyomni egy gombot a távirányítóján és már jön is a hideg levegő. Ez igazi is, ezen felül viszont van pár igen fontos információ, amit tudnunk kell az egészségünk megtartása, illetve a pénztárcánk kímélése érdekében.

Mit kell tudnunk a klíma tisztításról?

Esélyes, hogy a klíma vásárlást egy hosszabb keresgélés előzi meg. Miután kiválasztjuk a legmegfelelőbbet, azután következik a telepítés. Ezt érdemes olyan céggel elvégeztetni, akik vállalják a készülék karbantartását is. Ezt csakis szakcég végezheti el, aki a munkát regisztrálja is a klíma garancia füzetében. Csak ebben az esetben marad ugyanis érvényes a garancia. 

Ennél is fontosabb azonban a klíma tisztítás, karbantartás élettani hatása. A klíma berendezésekben ventilátor található. Ez a ventilátor a berendezés tetején beszívja a levegőt, az alján pedig kifújja. A levegő a hőcserélő lamellák (vékony lemezek) között áramlik át, amiken összegyűlik a por. A hűtés folyamata során még kondenzvíz is kicsapódik, így ezen a nedves felületen a por még inkább megtapad. Az elkoszosodott lamellák remek helyet biztosítanak a penészgombák és baktériumok számára, amik aztán a légáramlással a levegőbe jutnak. Ezt lélegzik be aztán a helyiségben tartózkodó emberek. Így most már látjuk, hogy miért is annyira fontos a beltéri egységek rendszeres tisztítása.

Klima Karbantartas 1024x683

Klíma karbantartás. tisztítás

A neten már azt is megtaláljuk, hogy hogyan lehet házilag megoldani a szűrők áttisztítását. Nem bonyolult művelet. A boltokban kapható olyan klímafolyadék, ami fertőtlenítő hatású. Ez azok számára javasolt, akik valamilyen légúti megbetegedéssel küzdenek.

Ha szakemberre bízzuk a munkát, akkor ők ipari tisztítószert használnak, ami eljut a lamellák közé és azt fémtisztára oldja. Ennek hatására a készülék belseje teljesen megtisztul.

Egy bizonyos idő után már előfordul, hogy szükséges elvégezni a szűrők cseréjét is. Ezt befolyásolja a gép használatának gyakorisága, illetve, hogy milyen mértékben poros a környezet. 

Van az a szint, amikor a beltéri egység olyannyira szennyezetté vált, hogy a klímatisztítás már nem oldja meg a problémát. Ekkor szükséges egy olyan eljárást bevetni, amit úgy hívnak, hogy klíma mosás. Ez egy összetett folyamat és jobb szakemberre bízni. De az még jobb, ha idáig el sem jutunk, hanem rendszeres klímatisztítással rendben tartjuk a készülékünket. 

Mikor esedékes a klíma tisztítás?

A karbantartást évente, tavasszal szokásos elvégezni, amivel kapcsolatban a karbantartást végző szakember jelentkezni szokott, amint aktuálissá válik. Nem érdemes elhanyagolni ezt a munkálatot, mert a már említett egészségügyi hatások mellett, megrövidíti a készülék élettartamát és nagyobb energiafelhasználást tesz szükségessé. Az még plusz kellemetlenség, hogy zajosabbá is válik és kellemetlen szagot fog árasztani a légkondicionáló.

Szánjunk rá tehát egy kis időt és figyelmet, hogy megtörténjen a karbantartás, mert az jó közérzetet biztosít a felhasználóknak és a levegőt is folyamatosan tisztítja.

Mivel fűtsünk télen?

Bár maga a klíma fűtésre is alkalmas, de nem erre találták ki. Legyünk őszinték magunkhoz, szeretjük a komfortos meleg padló érzetét, és egy klíma ezt az érzetet nem tudja. Keringeti a levegőt, és a folyamatos búgó hang többünket zavarhat. Tervezz be lakásodba egy modern, gazdaságos infra padlófűtést.

További cikkek a témában:

Fűtés klímával – klíma fűtés előnyei és hátrányai egy helyen

Ingyenes Műszaki javaslat kérése itt.

 

Neked mi a véleményed a klímáról, Mire használod? Írd meg a véleményed a lenti hozzászólásban.