Chat with us, powered by LiveChat

Laki László Kornél vagyok, közgazdász. Eredetileg közgazdásznak készültem, de minden édesanyám álmának megvalósításával kezdődött. Két álma volt. Az egyik, hogy legyek nagyon jó teniszező, a másik, hogy legyek építész. Elég idősen, 30 évesen mentem erre a pályára. Ebben az időben volt egy ingatlanos cégem, és feltűnt, mennyivel jobb házakat tudnék én tervezni, mint, akiknek az ingatlanjait értékesítem. Ezt követően belekezdetem.

Laki Laszlo Kornel

Név: Laki László Kornél

Kor: 48 év

Foglalkozás: Építészmérnök

Elismerések: francia Jacques Rougerie Alapítvány díjnyertes építésze

Jellemzők: modern építészet, luxus lakás, családi ház tervezés

Külföldön, Franciaországban végeztem modern építész szakon. Egy olyan rendszert próbáltam felépíteni magamban, ami modern és egyedi, nem csak Magyarországon, de Európában is. Ennek a rendszernek nagy híve vagyok, és nem vagyok hajlandó erről eltérni.

 

 

Luxus lakás és környezet tudatosság egyben

 

Ennek a rendszernek az alapvető lényege, hogy környezettudatosan, akár kicsit a saját stílusomat nézve, hivalkodóan, de olyan minimalista, de mégis ember közeli házakat próbálok tervezni, melyek összehozzák a bentlakót a természettel, folyamatosan kapcsolatban áll a külvilággal. Természetesen olyan területeken építem fel ezeket a családi házakat, hogy szeparálva legyenek, és a külvilág ne lássa az ő magánéletüket. Ez vonatkozik egy speciális árnyékolás technikára, amit  a háznak a tervezésénél is figyelembe kell venni.

 

Visszatérve hozzám, lázadó stílusú vagyok, aki keresi az újat, mindig a maximalizmusra törekszem a munkám során. Abban próbálok jobb lenni másoktól, hogy amikor tervezem, megálmodom a házakat, akkor legtöbbször ügyfél nélkül teszem. Ez egyedi az én munkám során. Legtöbbször magam álmodok meg egy adott telket, területet. Elképzelem, hogy én milyen házat álmodnék meg magamnak arra a területre. Sokszor három négy különböző változatot is kidolgozok, és egészen végig viszem a realisztikus látványtervig a háznak a tervét. Ezt követően az a tapasztalat, hogy megtalálom azt az építtetőt, megrendelőt, akinek nagyon tetszik, és a projekt végén azt mondják, „nagyszerű eredmény született”.

 

48 éves leszek hamarosan, januárban. Bár későn kezdtem el dolgozni ebben a szakmában, gyorsabb fejlődési úton mentem az által, hogy pár év kivételével egyetlen építész alatt se dolgoztam. Nem határozta meg a stílusom másnak a tanítása. Én már a tanulmányaim során is kívülálló voltam. Soha nem a statika érdekelt, hanem az érdekelt, hogyan lehet akár lehetetlen megoldásokkal is látványos, luxus  házat tervezni, ami más, mint a többi. Minden ház más legyen, mindenkinek az otthona más legyen. Nem akarok tucat házakat és nem is fogok soha ilyet tervezni.

 

Jacques Rougerie, akinél megszületnek a modern épületek

Tavaly a francia építészeti kamarának 2 legnemesebb építészeti díját sikerült megszereznem. Azóta nagyon sok felkérést kapok, hogy másoknak dolgozzak, alkalmazottként, vagy alvállalkozóként. Nem rég arab országokból is megkerestek engem és a páromat, aki velem dolgozik, hogy tervezzünk szállodát is ezzel a stílussal. Egyelőre nem tudom eladni a lelkem. Azért egyelőre, mert most itthon nagyon hiszek abban, amit csinálok.

A francia Jacques Rougerie Alapítvány névadója és elnöke, a 68 éves Jacques Rougerie a világ egyik leginnovatívabb építésze, akinek a nevéhez mindig a megújuló, környezet tudatos, akár extrém építészet kötődik. Az ő pályázataira, amit a francia építészeti kamara hirdet, főleg családi házakkal lehet alapvetően jelentkezni. Én egyszer már kaptam egy ötödik helyezett díjat talán 4-5 évvel ez elött. Teljesen a tudtomon kívül ajánlották be az én tervemet. Most tudatosan jelentkeztem egy általam „pillangó ház”-nak nevezett tervvel. Nem gondoltam sikerre, nem gondoltam, hogy sikerülni fog.

Érdekes a története, talán azt elmondhatom, hogy maga a pályázat kihirdetése egy nizzai konferencián volt. Nem azért mentem a nizzai konferenciára, mert én reménykedtem, hogy nyerni fogok, pedig ott hirdetik ki a győztest, hanem én csak szeretem a francia építészetet, imádom. Sokáig járok ki a mai napig. Sok kollégám és ismerősöm van a franciák közt. Egyszerűen szakmai szinten szerettem volna csak részt venni ezen a 3-4 napos konferencián. Amikor leszálltam a repülőről kint, akkor hívott az asszisztensem, hogy a 10 között van a pályázatom. Meglepett ez az egész, nem is tudtam mit tenni. Hirtelen egy teljesen másik szálláson találtam magam, hiszen fizették a szállásomat, kijöttek a reptérre már akkor, és amikor megtudtam, hogy a három között vagyok, akkor már a kollégáimat is hívtam, mindenkit, aki részt vett benne.

Az én gyenge angol tudásommal kellett akkor egy viszonylag kis színpadon beszélni a tervről. Olyan hatalmas nagyságok elött, akiket csak az újságokból ismertem, és nekem ők a mindent jelentették. Úgy beszéltek a tervemről, mint egy holisztikus (a teljességre, az egészre törekvő) újdonságról, amit ők még nem láttak, és rengeteg kérdéssel láttak el. Ez olyan érzés volt, amit mindenkinek egyszer meg kell élni, most is nehéz róla beszélni.

 

Általam épített modern épületek szerkezete 

 

Boston5 300x169Sokszor kérdezik ügyfeleim, érdeklődők, hogy milyen szerkezettel és miért hagyományos szerkezetei vannak az általam tervezett, épített luxus ingatlanoknak. Én nagyon téglapárti vagyok. 18 éve gyakorlatilag, kifejezetten azt vallom, hogy a hagyományos építészeti rendszer alapján téglából kell házat építeni. Természetesen azokkal a különböző kiegészítésekkel, amik akár itt a budai régióban vannak, hogy vasbeton oszlopokkal a földrengés biztonsága miatt. Egy jó hő áteresztő képességgel rendelkező klíma téglából épülő házat, egy környezet tudatos rendszerrel fűtve, hűtve működtetni – ez az, amit képviselek, és csak ilyen házakkal vagyok hajlandó foglalkozni, ilyeneket tervezek.

 

Milyen fűtést tervezek egy luxus családi házba

A mi házainkat intelligens fűtőfóliával látjuk el, akár padlófűtésben, akár mennyezeti fűtésben. Én legelőször több, mint 10 évvel ezelőtt találkoztam ezzel a technológiával még külföldön. A saját akkori házamat egy betegség miatt, ezzel a fűtéssel próbáltam meg működtetni. Az volt a tapasztalatom, hogy amellett, hogy nagyon komfortos volt ez a fűtésrendszer, és tökéletesen vezérelve, okosházként működtetve ezt a rendszert gyakorlatilag minden külső és belső kompromisszummal lehet üzemeltetni.

Én azt tapasztalom, hogy az ügyfeleim a legtöbb esetben csak pár fokot változtatnak, ha elmennek otthonról, nem nagyon variálnak a hőmérséklettel. A legelején még kipróbálják, melyik helységben milyen meleget szeretnének, de ennyi. Helységenként külön tudják szabályozni a meleget. Ez teljesen eltér a hagyományos fűtési rendszerektől. Ott nagyon nagy bonyolultsággal és hatalmas összegekkel, ráfordítással tudjuk csak ezt elérni, de akkor se ilyen komfort fokozattal.

A láthatatlan meleg

Alulról kellemesen, láthatatlanul érezzük a meleget. Én figyelek arra, hogy a fürdőszobába a zuhanyzó és fürdőkád alá is betegyük ezt a fűtést. Újdonság, de mindenkinek javaslom, aki ezt a fűtésrendszert használja. Építettünk egy ágyat egy ügyfélnek, amit ytongból felfalaztunk körbe. Nyilván az asztalos tett rá egy fa szerkezetet, arra egy nagyon komfortos matracot, de az alá is bevezettük a fűtőfóliát, csak azért – tudom, hogy sokan szeretik a hűvöset a hálószobában-, hogy egy állandó hőmérsékletet tudjon tartani a hálószobában, és ne az az érzete legyen, ha ráfekszik az ágyra a hűvös szobában, hogy  fázik. A cél az volt, hogy onnan is jöjjön a kellemes meleg. Fantasztikus a visszajelzés innen is.

 

Én azt tudom a saját tapasztalatomról elmondani, hogy ezeknél a rendszereknél – én a kisfiamnál vettem észre-, az ilyen rendszerekkel működtetett háznál sokkal szívesebben játszott lent a padlón és folyamatosan lent feküdt, vagy játszott térdelve, és kellemes hőmérséklettel beállítva működött a rendszer, mint egy hagyományos vízfűtésű rendszernél, ahol egy csőrendszeren keresztül gyakorlatilag …….. nem is tudom pontosan megfogalmazni a különbséget, a legjobb szó talán, hogy hihetetlen komfort érzet van a kettő között. Az intelligens infrafűtés és a hagyományos vizes fűtési rendszer között leginkább azt tudom megfogalmazni, hogy az egyikkel, pláne ha gázfűtést használunk – én 14 éve nem vezetek be a házaimba semmilyen ilyesmit- , olyan komfort érzetem van nekem és az ügyfeleimnek a fűtésrendszer használata közben, amilyen soha semmilyen más rendszerrel. Ez igaz a légszivattyús rendszerekre, bármilyen más fűtésrendszerre.

 

Én nem nagyon vagyok híve a mennyezetfűtésnek

Én nem nagyon vagyok híve a mennyezetfűtésnek családiházakban, csak akkor, ha a padlónak a burkolata ezt igényli, mert én jobban szeretem alulról fűteni a házakat. Sokan rögtön elsőként azzal az ellenérvvel próbálnak megkeresni, hogy az ízületekre rossz, és ők, vagy más gépészek azért nem ajánlják.  Én erre azt tudom mondani, ha végig gondoljuk a padlófűtéses rendszer kialakulását, akkor a padlófűtéses rendszer úgy indult, hogy eredetileg a víz rézcsöveket tekerték be a padozatba, és elég nagy távolságra futottak egymástól ezek a rézcsövek. Felfűtötték ezeket ugyan úgy 70 fokra, vagy 60 fokra. Örültek, hogy milyen komfortosra felfűti a házat, csak az ember ízülete tényleg nem tudta elviselni ezt a nagy hőmérsékletet. Ez később fejlődött, műanyag csöveket raktak le, 30-40 fokos vizet engednek bele, és ezzel adják át a hőmérsékletet. Ennek a rendszernek minden millimétere fűt. Én nem tudok ennyi idő elteltével se meghibásodásról. Nekem egyetlen egy ilyen alkalomról se jött visszajelzés az ügyfeleimtől. Sokkal gyorsabban fűti fel a házat, hiszen azonnal jelentkezik a hatásfok, nincs párásodás. Általában erősebb fűtőfóliát rakunk le a nagy üvegablakok elé, így nincs párásodás az ablakokon.

Nálam a legtöbb háznál megjelenik az ablakoknál ülési lehetőség párnákkal, mi oda is betesszük a fűtőfóliát. Imádják, hogy a párnákon fekve ez a fűtés kellemes meleget ad. Nagyon okos megoldásnak tartom azt, hogy nem csak a levegő hőmérsékletét, hanem a padló hőmérsékletét is érzékeli a rendszer, be tudjuk állítani. Így gyakorlatilag mindent komfortossá tudunk tenni. Nekem az a tapasztalatom, hogy valaki azt szereti, hogy érződik a meleg a padlóból, és érzi a meleget, és így kívánja felfűteni a helységet, és valaki nem akarja érezni alulról, csak a levegőben egy általános érzést akar, én inkább ennek a híve vagyok, és a saját lakásomban a nappaliban is így állítom be a rendszert. Amikor felfűt szeretem, hogy érzem a meleget, majd ezt követően átállítom és láthatatlanul egy kellemes hőmérséklet van a lakásomban. Ami még nagyon jó visszajelzés, hogy mi minden házunkhoz napelemet rakunk, és azt mondhatom legjobb tudomásom szerint egész Európában egyedüliként mi kínáljuk azt a lehetőséget, hogy az elektromérnökömmel kiszámoltatom az általam tervezett háznak, ezzel a fűtésrendszerrel mennyi a fűtésigénye, természetesen a családot megkérdezzük a szokásairól, esetleges más fogyasztókkal együtt, és mi annyi napelem rendszert rakunk a házakra, kb még 10 %-al kiegészítve, hogy garantáljuk, 10 éven keresztül a villany és fűtés fogyasztása ingyen lesz, költség mentes lesz az ügyfeleinknek.  

 

A környezet tudatosság a lényeg

Mondhatnánk, hogy az általunk épített házak megrendelőinek anyagilag nem számítana mennyit fizetnek ki havonta, de ennek nem ez a lényege, hanem a környezet tudatosság.

Mondhatnám, hogy talán a mi ügyfeleinknek, mivel exkluzív, luxus, egyedi, modern vagy minimalista házakat tervezünk, talán nem számít az a havi fűtésköltség, ha hagyományos rendszerrel fűtenének napelem nélkül, viszont ennek nem ez a lényege. Nem ezért találtam ki. Ez gyakorlatilag arról szól, hogy ne terheljük a földet. Ne terheljük a környezetet. Akár fosszilis energiák felhasználásával, hanem próbáljunk környezet tudatosan gondolkodni, ha már egyszer van sok üvegfelülettel, a természet felé nyitott házunk, igen is tiszteljük meg a természetet ezzel a rendszerrel. Folyamatosan az a visszajelzésem az ügyfelektől, hogy nem csak komfortos ez a fűtés rendszer, hanem nagyon-nagyon praktikus is. A praktikusság olyan előny a mai világban, és az időnek a rövidsége, amikor hirtelen döntéseket kell hozni, hogy igen is fontos. Ügyfeleim a repülőről leszállva beindítják a fűtést, és egy hagyományos fűtésrendszerrel szemben, akár egy padlófűtés rendszerrel szemben azonnal meleg van. Minden helységnek az a hőmérséklete, amit ők beállítottak a telefonjukon keresztül, és én ezt jelenleg más rendszerrel nem tudom elképzelni, úgy hogy én maradok ennél a rendszernél, és úgy érzem tökéletes megoldást választottunk.

 

Még ami nagyon érdekes volt, hogy a 10 éves tapasztalatom alatt, illetve előtt csak olvastam, hogy ez a fűtés, vagy ehhez hasonló fűtésrendszer valójában nem is a levegőt melegíti, hanem érezni fogom a tárgyakon, saját szervezetemen ennek a pozitív hatását. Én saját magam tapasztalom, amióta ezt az intelligens fűtőfóliát raktuk le, hogy nem érzékelem az ülő garnitúrámon a hideget, nem érzem a tárgyakon amit használok, az üvegasztalon a hideget. Valahogy az egésznek az érzete teljesen más, mint a hagyományosnál… ezt nagyon nehéz megfogalmazni.

 

Infrafűtés és más fűtés rendszer összehasonlítása

Amit még el tudok mondani ezzel a 3. generációs fűtőfóliával fűtött házainknál az a következő. Saját házam legelőször még infrapanel rendszerrel volt fűtve, legelőször a saját hálószobámban próbáltam ki, aztán ahogy tetszett maga az érzet, vittem tovább a nappaliba, majd végül az egész házat infrapanelekkel fűtöttem. Kipróbáltam a mennyezetfűtést és az oldal fal fűtést is. A mennyezetfűtés nekem az alacsony belmagasságoknál nem jött be, túl direkt volt számomra a fűtés, főleg az ágy fölött egy idő után zavaró volt a fűtőpanel működése, annak ellenére, hogy magának a szobának nagyon kellemes volt a fűtése. Ami különbség volt egy radiátoros fűtéshez képest, hogy a radiátoros fűtésnek előnye, hátránya, de inkább hátránya, hogy a radiátor nagyon forró, a környezete mondjuk 1 méterre nagyon forró, majd szép lassan lehűl, ahogy távolodunk a radiátortól. Az infrapanelnél nem. Az infrapanelnél azt vettem észre, hogy a környezetében nagyon meleg van nyilván, viszont azt követően egységesen befűtötte az egész szobát, tehát az utolsó szobában is olyan hőmérséklet volt, mint mondjuk három méterre az infrapaneltől. Ezt a radiátoros rendszernél nem tudtam elmondani.

Majd kipróbáltam a panelt oldalfalon, ott nekem már jobban tetszett. oldalfalon működtetve az infrapanelt nekem már sokkal jobb volt. Betettem például gipszkarton mögé, rosszabb hatásfokkal nyilván, de érezhető volt a hatás. Ott már nagyon hiányoltam, hogy napelem kellett volna. Ott már saját magamon is tapasztaltam, akár fűtésköltségben, akár használatban is, hogy bátran tudjam használni, akkor már kell egy költség megóvó rendszer valójában, ami ezt segíti.

Most viszont ezeknél a házaknál viszont, amióta padlófűtés rendszer van, és az intelligens fűtőfólia rendszer van, szabadon garázdálkodhatunk gyakorlatilag a bútorokkal, hiszen ez a rendszer tudja azt, ha mégis leterítenek egy nagyobb területre egy szőnyeget például az ügyfeleink megváltoztatva a korábbi elképzeléseiket, akkor ott visszaveszi a hőmérsékletet a padlófűtés, nem okoz zavart, és a többi bőven ellátja a háznak a fűtését.

Azt el tudom mondani, hogy nagyon sokszor kételyeiket fejezik ki az ügyfelek, hogy ez a fűtésrendszer fel tudja-e , van-e elég ereje felfűteni a lakást. Nem csak, hogy van ereje, hanem ha ügyetlenül állítanánk be a rendszert, és nem lenne benne padlófűtés érzékelő és levegő fűtés érzékelő, akkor iszonyatosan meleget lehetne csinálni a házban, amit meg igazából nem akarunk. Sokkal többet tud, vagy legalább annyit tud ilyen szempontból, mintha egy kandalló lenne a nappalinkban, és teleraknánk azt a kandallót és a legnagyobb hőmérsékleten folyamatosan működtetnénk, pedig nem ez a cél. Itt az a cél, hogy komfortosan – amit én az előbb megfogalmaztam- láthatatlanul működik a háttérben, és ha ezt jól beállítjuk, akkor talán soha nem is kell hozzányúlni.

 

Általam tervezett luxus ingatlanok

BOSTON

Alapterület: 388 m2 | Szobák száma:6 | Ár: 429 millió Ft | Luxus ingatlan

Boston1 300x152A II. kerület gyönyörű, zavartalan környezetében, különálló, panorámás telken – mindössze 2 percre az új Gyarmati Dezső uszodától, a sportkomplexumtól és a teniszpályáktól – kerül felépítésre ez a ‘zero energy’ minden elemében luxus családi ház. Az építész külön figyelmet fordított arra, hogy az egyedi ‘üvegház’ szinte minden pontjáról tökéletes kilátás legyen a szemközti hegyekre. Porotherm klíma, síkracsiszolt, ‘AA+’ energiasztályú tégla falazata, hatalmas üvegfelületei, eleganciát, mégis könnyedséget árasztanak. Az exkluzív ingatlan akár két generáció számára is jó megoldást jelenthet, hiszen két nappalival, 5 hálószobával, 3 fürdőszobával, két gardróbbal és három hatalmas terasszal terveztük. Okos-otthon rendszere az Ön maximális biztonsága mellett intelligens világításrendszerével, árnyékolástechnikájával, levegő tisztító/cserélő rendszerével a kényelmét is hivatott szolgálni. Az épület napelemei pedig arról gondoskodnak, hogy az általuk megtermelt áram költségmentesen biztosítsa a lakók fűtés/hűtés energiafogyasztását.
Minőségi burkolatokkal, exkluzív szaniterekkel, gyakorlatilag passzívszerkezetű nyílászárókkal, a tetőtéri, fűtött ‘lounge’ napozóterasszal, a kültéri medencével – és a használatbavételi engedély átadását egyaránt.

A Prestige Homes Studio elkötelezte magát a modern építészeti design kitűnő megjelenítésében. Az élvonalbeli tervező cégünk komplex, teljeskörű mérnöki és kivitelezési szolgáltatásokat kínál, hogy az otthona időtlen-időkig boldogságának egyik forrása legyen. 
A francia Jacques Rougerie Alapítvány díjnyertes építésze lenyűgöző lakóházakat álmodik meg. Szenvedélye a funkció és a forma ötvözete, inspirálja az innovatív dizájn, a környezettudatosság, a modernitás, az elegancia és a luxus kifejezése. Csodálatos otthonainkat a legmagasabb elvárásoknak megfelelően, a legújabb technológiákat alkalmazva, a legfejlettebb műszaki tartalmakkal építjük fel. 
Nemcsak értéket, hanem kiváló befektetési lehetőséget is kínálunk megrendelőinknek!
Végeredményként egy színvonalas, egyedi épületet kapunk, melyben a rendkívül magas műszaki tartalom a gazdaságos fenntarthatósággal párosul.

CHICAGO

Alapterület: 195 m2 | Szobák száma:4 | Ár: 275 millió Ft | Luxus ingatlan

MADÁRHEGY ÉSZAK-NYUGATI RÉSZÉN, TÁVOL AZ AUTÓPÁLYÁK ZAJÁTÓL, mások által zavartalan környezetben, PANORÁMÁS TELKEN kerül felépítésre ez a ‘zero energy’, minden elemében luxus családi ház. Porotherm klíma, síkracsiszolt, ‘AA+’ energiasztályú tégla falazata, hatalmas üvegfelületei, a térben dinamikusan elmozdított lakóterei eleganciát, mégis könnyedséget árasztanak. Az exkluzív ingatlant 4 hálószobával, 2 fürdőszobával, hatalmas nappalival és konyhával, kér gardróbbal és két hatalmas terasszal terveztük. Okos-otthon rendszere az Ön maximális biztonsága mellett intelligens világításrendszerével, árnyékolástechnikájával, levegő tisztító/cserélő rendszerével a kényelmét is hivatott szolgálni. Az épület napelemei pedig arról gondoskodnak, hogy az általuk megtermelt áram költségmentesen biztosítsa a lakók fűtés/hűtés fogyasztását.

NEW YORK

Alapterület: 252 m2 | Szobák száma:4 +1 fél | Ár: 290 millió Ft | Luxus lakás

Hársakalján, a II. kerület központjához kifejezetten közel lévő, idillikus környezetű, erdővel határos zsákutca végén kerül felépítésre ez a ‘zero energy’ minden elemében luxus családi ház. Porotherm klíma, síkracsiszolt, ‘AA+’ energiaosztályú tégla falazata, hatalmas üvegfelületei, a térben dinamikusan elmozdított lakóterei eleganciát, mégis könnyedséget árasztanak. Az exkluzív ingatlant nagy nappalival, 4 hálószobával, 3 fürdőszobával, 2 gardróbbal és 2 hatalmas terasszal terveztük. 
Okos-otthon rendszere az Ön maximális biztonsága mellett intelligens világításrendszerével, árnyékolástechnikájával, levegő tisztító/cserélő rendszerével a kényelmét is hivatott szolgálni. Az épület napelemei pedig arról gondoskodnak, hogy az általuk megtermelt áram költségmentesen biztosítsa a lakók fűtés/hűtés energiafogyasztását.

Prestige Homes elérhetősége:

Cím: 1118 Budapest, Somlói út 29
Telefon: +3620 281 6540
E-mail: prestigehomekft@gmail.com
Web: www.prestigehomes.hu

Mond el a cikk után hozzászólásba, neked milyen egy luxus ingatlan. Mitől lesz egy ház luxus az ott élőknek?