Chat with us, powered by LiveChat

Ecosun 600 W basic infrapanel (IP44)

93,900Ft

PARAMÉTEREK
Áramfelvétel 2,6 A
Érintésvédelmi osztály IP44
Felületi hőmérséklet 90 °C
Garancia 2 év
Hosszúság 59,2 cm
Magasság 3 cm
Szélesség 119,2 cm
Szín fehér
Tápfeszültség 230 V
Teljesítmény 600 W

Elfogyott

Cikkszám: ecosun600b Kategóriák: ,

Leírás

Mi az infrapanel?

Az infrapanel név sokak számára kicsit idegenül hangzik, pedig évek óta használjuk. Egy olyan elektromos árammal működő fűtőtestet jelent, amely a Naphoz hasonló infravörös sugarakkal melegíti fel a környezetében található tárgyakat.

Az előzőekből következik, hogy az infrapanel természetes hatással, 7-10 µm közti hosszúhullámú infravörös sugarakkal fűti otthonunkat vagy irodánkat. Mindehhez pedig az energiát kizárólag a tiszta, akár megújuló forrásból származó elektromos áramból nyeri.

Az infrapanel működése

Mint említettem, az infrapanel elektromos árammal működik. Az áram egy elektromos ellenállásnak felfogható fűtőlapot melegít fel, amelyet szigetelőanyag véd hátulról. A felmelegedés mértéke minden esetben az adott infrapanel típusának jellemző értéke. Kisebb teljesítményű kevesebb energiát, míg a nagyobb teljesítényű több energiát képes leadni.

Meg kell nyugtatni a kétkedőket, ugyanis az infrapanel nem képes a túlmelegedésre, így ilyenfajta veszélyt nem hordoz magában. További előnye, hogy nincs forgó, mozgó, így tulajdonképpen egyetlen kopó alkatrésze sem. Tehát valójában nincs, ami tönkre mehet benne. Így a biztonságos üzemeltetés mellett hosszú élettartamot is ígér.

Az infrapanel beszerelése sem jelenthet problémát, mindössze az elektromos hálózathoz kell csatlakoztatni, illetve igény szerint termosztáttal ellátni. Ettől kezdve az infrapanel már üzemképes.

A bekötésének egyszerűsége adja a mobilitásának alapját, azaz szinte bárhova el tudjuk helyezni az épületben.

Egy hagyományos fűtési móddal szemben az infrafűtés nem a környezet levegőjét, hanem a közelben található tárgyakat melegíti fel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tárgyak túlhevülnének, mindössze csak néhány fokkal lesznek melegebbek mint a hőfokszabályzón beállított hőmérséklet. A tárgyak a felmelegedéskor ugyanis egyből elkezdenek hűlni, ahogyan a hőt átadják a környezetüknek. Az infrapanel működése megfordítja tehát a hagyományos hőátadási útvonalat.

Az infrafűtés előnyei

Az infrapanel működéséből fakadó előny, hogy a helyiségben felmelegített tárgyak sokkal gyorsabban és egyenletesebben képesek befűteni azt. Ráadásul sugárzó hőátadással és alacsonyabb hőmérsékleti tartománnyal.

A helyiség levegőjét nem hevíti fel az infrapanel, helyette a Nap sugaraihoz hasonlóan a tárgyak felszínét melegíti, melyek fokozatosan átadják a hőt a környezet levegőjének.

Az előnyök között tartjuk számon, hogy az infrapanel már alacsonyabb hőmérséklet mellett is kellemes hőérzetet kínál. Érdemes kitérni arra is, hogy mivel az infrapanel nem a levegőt melegíti, így a konvekciós légáramlás sem keseríti meg az életünket. A konvekciós légáramlás felelős ugyanis a lebegtetett por és egyéb szálló rézsecskékért, amelyek gyakran allergiát vagy egyéb betegséget idézhetnek elő.

Az elektromos áram az infrasugarak előállítása során nem használja a helyiség levegőjét, azaz a helyiségben tartózkodókat az infrapanel nem teszi ki olyan veszélynek, mint pl. a CO mérgezés.

Ismerős az az érzés, amikor egyetlen ajtónyitással az összes meleg is távozik a helyiségből? Az infrapanel ezt is képes mérsékelni, tekintve, hogy a tárgyak felülete nem tud ilyen gyorsan kihűlni. Azaz, lehet, hogy a meleg levegő egy része elillan, de a meleg tárgyak abban a pillanatban elkezdik fűteni a helyiségbe áramló hidegebb levegőt. Ezt pedig képesek gyorsan felmelegíteni, hiszen sok tárgy, hatalmas felülettel rendelkezik.

Az infrapanelhez nincs szükség szüntelen felügyeletre, mivel a működése biztonságos. Sőt, a korszerű infrapaneleket akár mobiltelefonunkon keresztül is ellenőrizhetjük, illetve szabályozhatjuk.

További pozitívum, hogy a bemelegedési ideje meglehetősen rövid, mondhatni abban a pillanatban elkezd fűteni, ahogy bekapcsoljuk. Más rendszerekkel összehasonlítva ez igen nagy előnyt jelent, gondoljunk csak egy hideg fürdőszobára ahol sokszor a leginkább hiányzik az azonnali meleg.

Ugyancsak az infrapanel előnyeként említhető és a tárgyak felmelegítéséből adódó jótékony hatása a penész elleni hatékony küzdelem. Az infrapanel ugyanis képes felmelegíteni a falakat, így azokon nem tud kicsapódni a pára és így a penész sem képes megtelepedni. Természetesen a penészesedésre hajlamos helyet ismerni kell, és az infrapanelt úgy állítani, hogy arra sugározza a hőt.

Az infrafűtés és infrapanel előnyeinek összefoglalása és kiegészítése:


·                 relatív alacsony kiépítési költség

·                 egyszerű beszerelés

·                 villámgyors beszerelés

·                 azonnali kellemes hőérzet

·                 alacsonyabb hőmérsékleti tartományban üzemeltethető

·                 nem keveri fel a helyiségben a port, nem a levegőt melegíti

·                 segít legyőzni a penészes okozta problémákat

·                 pozitív élettani hatások az infravörös sugárzás révén

·                 fő fűtésként és kiegészítő fűtésként is ajánlható

·                 napelemes fűtéssel összekapcsolva környezetbarát és      megújuló fűtési energia


Az infrapanel elhelyezése

Az elektromos infrapanel bárhova telepíthető a helyiségben, mindössze olyan észszerűségi elvárásoknak kell megfeleljen, mint pl. a nyitott tér felé nézzen.

Egyik gyakori elhelyezése, a mennyezeti rögzítés. A plafonra rögzített infrapanel nem vesz el gyakorlati helyet a helyiség teréből, ugyanakkor hatékonyan képes melegíteni az alatta lévő tárgyakat.

Persze felkerülhet a falra is az infrapanel, mindössze arra ügyeljünk, hogy ne kerüljön elé semmiféle bútor, amely leárnyékolná a sugarakat. Ez ugyanis jelentősen csökkentené az infrapanel hatékonyságát.

Érdekesen hangzik, de vásárolhatunk hordozható elektromos infrapanelt is. Ezek általában valamiféle tartószerkezettel együtt kerülnek forgalomba. A szerkezetet felállítva és az infrapanelt a konnektorhoz csatlakoztatva, bármikor élvezhetjük a jótékony meleget. Kiváló megoldás lehet irodai asztalok alatt elhelyezett kisebb teljesítményű infrapanel, amely helyi fűtést biztosít. Ugyancsak használhatjuk pl. szerelőműhelyekbe, pont ott felállítva, ahol az adott pillanatban szükségünk van rá.

A napelem és az infrafűtés

Az infrafűtés és természetesen az infrapanel anyagi előnyét külön is élvezhetjük, amennyiben van kész vagy telepítünk egy új napelem rendszert. Érdemes megjegyezni, hogy a napelem nem csak a fűtési energiát, de az egyéb elektromos igényeket képes kiszolgálni.

A napelem által előállított ingyenes elektromos áram felhasználása már tőlünk függ. A téli időszakban egyértelmű, hogy a legnagyobb prioritást az elektromos infrapanelek kell, hogy kapják. Így nyugodtan kijelenthetjük, hogy az infrapanel működtetése gyakorlatilag nulla forintba kerül. Ez a pillanatnyi állapot.

Amennyiben hosszú távon gondolkodunk, akkor is érdemes számításba venni a napelemeket. A kimutatások szerint általában tíz év a megtérülése. Ez annyit tesz, hogy tíz év után minden elektromos árammal működő berendezés, beleértve a fűtésre használt infrapanelt vagy más elektromos fűtőeszközt, díjmentesen üzemeltethető. Márpedig napelem rendszerek élettartama az eddigi tapasztalatok szerint túlszárnyalja még a 30 évet is. Ez húsz év ingyenes elektromos áramot jelenthet. Érdemes megfontolni.

Különféle infrapanel típusok

Az infrapanel típusok alakja között szembetűnő eltérés nem tapasztalható, hiszen megjelenésében egy sík lapról beszélünk. Ugyanakkor ez a sík lap is alakítható, hogy az megjelenésében a legnagyobb igényeket is képes legyen kielégíteni.

A legegyszerűbb kivitel egy egyszerű festett falhoz hasonló megjelenéssel vár bennünket. Nem sok dizájnt, ellenben kedvező árat kínál, ráadásul a legtöbb helyen nem okoz esztétikai törést. Ettől modernebb külalakkal bírnak az üveg infrapanelek, melyek első sorban fekete vagy fehér színben kérhetők.

Speciális megoldás az, amikor az infrapanel üveg felületet tükörnek van kialakítva. Mondhatni kettő az egyben megoldás: tükör és fűtőberendezés. A fürdőszobák mellett más helyiségekben is tudja a kényelmünket szolgálni.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Ecosun 600 W basic infrapanel (IP44)” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

90  ⁄    =  45