– Templomunk régi padjai 100-120 évesek voltak, a rovar kártevők és az alsó szigetelés hiánya miatt tönkrementek. Több alkalommal előfordult, hogy a szentmise közben szakadt le a rajta ülő hívek alatt a pad – mondta lapunknak Pálfai Zoltán.

A ma­­kói plébános hozzátette, minden munkálat befejeződött. Új aljzat készült megfelelő szigeteléssel, új mészkő burkolólapokra cserélték a régi, töredezett járólapokat, és elkészültek a padok, amelyeket korszerű infrafűtéssel láttak el.

, Infrafűtés a templomban, nem fáznak a misén

A makói Szent István király plébániatemplom 2022-ben ünnepli felszentelésének 250. évfordulóját, erre készülve több munka is zajlott, többek között szép padok készültek. A beruházások anyagi hátterét a hívek adományai, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának támogatása, valamint az egyházközség saját forrása biztosította.

– Az újragyártott 32 darab padot borovi fenyőből készítettem. A bútorok formáját Karsai Ildikó grafikusművész tervezte, az Örökségvédelmi Hivatal jó­váhagyta, a kivitelezést pedig teljes egészében én végeztem

– mondta el Szűcs Gábor. Az asztalosmester korábban több nyílászárót és burkolatot is készített a templomban. Hangsúlyozta, hálás, hogy ő végezhette el a szép feladatot.

A padok deszkázatába egy hőszigetelő anyagot terítettek, amire hőtükörfóliát rétegeztek. A fóliára került az infrafűtés szőnyege, a szőnyeg pedig több réteg hőszigetelést kapott, így a híveknek télen nem kell többé a padokban fagyoskodni szentmisén.

– Templomunk Makó egyik kiemelkedő jelentőségű építészeti alkotása, műemlék. A legutóbbi népszámlálás adatai szerint a városban 6000 katolikus él, ebből mintegy 300-an járnak vasárnaponként szentmisére. A belvárosi templomban három hétköznapi és egy vasárnapi szentmisét tartunk. A járványhelyzetben továbbra is lehetnek szertartások, kö­vetve az egyházmegyei és az országos előírásokat – tájékoztatott a plébános.

 

forrás: délmagyar